Ved du, hvad slow gardening er?

I denne artikel forklares, hvad slow gardening er, hvilke fordele det har, og hvilke grundprincipper det har. Lær mere her!
Ved du, hvad slow gardening er?

Sidste ændring: 30 april, 2023

Begrebet “slow gardening” fortæller ikke meget om den sande essens, som rækker ud over, hvad man kan eller bør gøre med hensyn til plantepleje.

I denne henseende betyder det, at denne bevægelse eller tendens udgør en hel livsfilosofi, som ikke kun har at gøre med beskæring, vanding og omplantning. For at kunne gå fra det ene til det andet skal man naturligvis følge visse principper. Læs videre, for vi vil fortælle dig mere om slow gardening.

Hvad er “slow gardening“?

Slow gardening blev initieret af Felder Rushing, en amerikansk gartner, som skrev flere bøger om dette og beslægtede emner. Han har også sin egen blog, hvor han giver råd om planter og afgrøder.

Denne bevægelse er inspireret af slow food-bevægelsen, som den deler nogle principper med, som er fælles for det, der nu generelt kaldes for slow life. Denne tilgang søger at vende eller bekæmpe den naturlige tilbøjelighed til at skynde sig, som er så fremherskende i den vestlige verden.

Man går således ind for, at vi til enhver tid bør give os selv den nødvendige tid til at nyde de ting, vi kan lide, og være bevidste om, hvem vi er, hvor vi er, og hvad vi gør. Og dette omfatter de forskellige facetter af vores liv, lige fra at tage tøj på og læse langsomt til at indrette huset i total ro og rejse skridt for skridt.

Planter til en slow garden

Hvad angår planter, betragtes slow gardening også som en filosofisk eller livsfilosofisk tilgang, der er orienteret mod de samme mål. Derfor opfordres der til at lægge al opmærksomhed og alle sanser i det, der gøres i haven.

Det er hensigtsmæssigt at præcisere, at principperne kan anvendes på alle typer afgrøder: Store træer, blomstrende buske, grøntsager, frugtplanter, selv græsplæner og bonsaitræer. Idéen er ikke kun at dyrke eller have en have, men at nyde hver enkelt opgave, respektere dens trin og værdsætte den kvalitetstid, vi tilbringer udendørs.

Derfor tænker vi i slow gardening ikke så meget på det visuelle aspekt eller det resultat, der vil blive værdsat til sidst, når vi er færdige med arbejdet. Idéen er at fokusere på processen snarere end på produktet.

Kort sagt, forstå, at alle ting tager tid at modnes. En af de bedste måder at vide det på er ved at plante et frø, vande det og se det vokse, lidt efter lidt, hver dag, indtil det bliver en busk eller et træ, der er stort og stærkt.

Fordele ved slow gardening

Med slow gardening-bevægelsen søger man at genoprette eller styrke vores forbindelse med naturen, samtidig med at vi får mulighed for at nyde et øjebliks trøst og planternes skønhed.

Der er andre fordele ved slow gardening:

 • Man kan plante sine egne grøntsager og frugter. Dette sikrer økologiske og sundere afgrøder uden pesticider.
 • Generelt giver havearbejde sundhedsfordele som f.eks. at reducere stress. Især, hvis man dyrker haven roligt.
 • Slow gardening er en aktivitet, der på en særlig måde hjælper os til at være fuldt ud bevidste om, hvad vi laver. Det giver os også mulighed for at genoptage kontakten med os selv og vores omgivelser.
 • Det fremmer følsomheden over for biodiversitet.
 • Desuden lærer den os at være ansvarlige med det, vi gør, og med andre levende væsener. I dette tilfælde de planter, insekter og fugle, der kommer i haven.
 • Ifølge forskning er slow gardening med til at reducere det industrialiserede landbrug samt brugen af giftige produkter og transportmidler til fødevarer, selv i lille skala.
 • I en anden undersøgelse, der er foretaget i Sverige, viser resultaterne, at slow flower, en bevægelse, der er beslægtet med slow gardening, giver bæredygtige værdier. Den bidrager endda til den lokale kultur og landskabspleje.
Mand planter løg som en del af slow gardening

Hvordan dyrker man en slow garden?

Det er vigtigt at præcisere, at slow gardening ikke betyder, at haven skal ombygges eller ændres totalt. Der er heller ikke behov for at gøre noget alt for udførligt.

Nogle få planter kan hjælpe med at nå målet: Fokus på her og nu. Lad os se på nogle andre tips

Tålmodighed er nøglen

Det handler om små ændringer i den måde, arbejdet udføres på. Derfor er den første anbefaling, som Felder Rushing giver i sin bog, ikke at overføre daglig stress til haven, men at udvise tålmodighed.

Respektér processen

Hver afgrøde har sin ideelle proces. Den skal vi kende, så vi kan se, hvordan planterne vokser gradvist. Vi bør ikke forsøge at fremskynde processen med gødning.

På den anden side vil planterne udvikle sig sundt ved at plante forskellige arter i overensstemmelse med hver årstid. Det bedste er, at vi vil kunne nyde en have med planter, der blomstrer hele året rundt.

Plantesorter

Man kan inddrage flere typer planter i en slow garden:

 • Prydplanter, som er attraktive for øjet.
 • Medtag også blomstrende eller andre aromatiske arter.
 • Skyggetræer: Størrelsen af disse afhænger af det tilgængelige haveareal.
 • Spiselige grøntsager: Basilikum, peberfrugter og andre, som kan supplere vores måltider.

Brug hjemmehørende arter i en slow garden

Disse arter er velegnede til en slow garden. Ikke alene er de mere modstandsdygtige, da de hører til i et bestemt klima, men vi undgår også at blive presset til for enhver pris at forsøge at få arter, der ikke er hjemmehørende i området, til at trives.

Naturgødning

I stedet for kemiske produkter kan vi forberede vores egen organiske gødning. Til dette formål kan vi bruge rester af frugt og grøntsager, kaffe og æggeskaller. Det eneste, vi skal bruge, er en trækasse til at deponere det naturlige affald, vi genererer.

Brug manuelle redskaber i slow gardening

Ingen elektriske save eller blæsere til nedfaldne blade. I slow gardening bør vi bruge manuelle redskaber, der er lydløse.

Dette vil styrke idéen om, at man skal tage det roligt med alting. Desuden vil det at hakke og rive hjælpe os med at få lidt mere motion.

Far og søn nyder havearbejde

Vildt dyreliv

En have er endnu smukkere, når der er et rigt dyreliv. Men for at tiltrække bestøvende dyr (fugle, mariehøns, sommerfugle og bier) har vi ikke kun brug for blomstrende planter, men vi kan også tilføje noget mad og endda små områder, der kan være levested for disse arter.

En slow garden kræver vedvarende arbejde

Det sidste råd, som Felder Rushing giver, er, at det at være langsom ikke betyder at være doven. Vi skal arbejde kontinuerligt, om end i vores eget tempo og efter vores egne evner. Det gode er, at det også indebærer, at vi skal være i haven.

Slow gardening til at skabe glæde

Slow gardening betyder bl.a. at gøre noget med vores hænder og i overensstemmelse med vores egne forventninger og behov. Der er således ikke nogen enkelt regel for, hvad vi kan inddrage.

Det eneste, vi skal være klar over, er, at vi skal nyde processen samt duftene og farverne. Vi kan derfor inddrage mange arter med blomster og forskellige elementer: En bænk, et springvand, et vandfald, gangbroer, altid med respekt for planternes plads.

Alt dette vil tilsammen hjælpe os til at nyde den tid, vi er der, væk fra andre ting. Selvfølgelig skal vi glemme alt om elektroniske apparater, når vi går i haven, for hvad er meningen ellers?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Love , J. (2012). Reading fast and slow: The speed at which our eyes travel across the printed page has serious (and surprising) implications for the way we make sense of words. The American Scholar – JSTOR, vol. 81(2). Disponible: https://www.jstor.org/stable/41435187
 • Rushing, F. (2011). Slow gardening: a no-stress philosophy for all senses and all seasons. Vermont-USA, Chelsea Green Publishing Company.
 • Šitnerová, S. (2017). Sociedad acelerada y movimiento lento. Budějovice- República Checa: Universidad de Bohemia del Sur České.
 • Thörning, R., Ahlklo, A., & Spendrup, S. (2022). The slow flower movement – exploring alternative sustainable cut-flower production in a swedish context. Heliyon, Volume 8(10), e11086.
 • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Slow Cities: conquering our speed addiction for health and sustainability. Amsterdam -Netherlands, Elsevier.
 • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Introduction: changing cultures of speed (3–37). Slow Cities. doi: 10.1016/B978-0-12-815316-1.00001-0.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.