Hvorledes rengøring kan reducere stress

Rengøring kan mindske stress. Rene og ryddelige rum har endda en indvirkning på den mentale sundhed og er blevet et emne for undersøgelser. Til gengæld er rod forbundet med forvirring og spændinger
Hvorledes rengøring kan reducere stress
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 13 marts, 2023

Rengøring kan reducere stress. Forestil dig denne scene: Du kommer hjem, du ser krummer fra morgenmaden på bordet, du vil gerne lægge dig på sengen, men du kan ikke finde et sted, fordi det tøj, du skulle have haft på, ligger på den. Så vil du gerne besvare nogle mails, men der ligger så mange papirer på dit skrivebord. Sikke et rod!

Selv om vi sjældent tænker over det, har kaos i hjemmet en negativ indvirkning på andre områder af livet, især på det følelsesmæssige plan. Hvilke konsekvenser har det? Hvordan kan man forbedre det? Her er detaljerne.

Konsekvenser af rod på dit sind

Hvor mange gange har du spildt tid på at finde noget, som du troede var et sted, men som ikke var det? Hvad var følelsen? Frustration, vrede, ængstelse? Det må helt sikkert være sket for dig på et tidspunkt. Men mangel på renlighed og orden har visse virkninger. Lad os se på nogle af dem.

 • Angst. Fordi det også forårsager en følelse af tab af kontrol.
 • Nedsat koncentration. Det sker, fordi når man står overfor overfyldte steder, modtager hjernen konstant en masse stimuli. Så det resulterer i hyperårvågenhed.
 • Vanskeligheder med at hvile. I forhold til det foregående punkt finder hjernen heller ikke et rum til at hvile. F.eks. ender et rum fyldt med ting – hver gang vi kigger op – med at overvælde os i stedet for at invitere os til en mental pause.
 • Affald. Dårlig organisering fører også til spild. F.eks. at finde udgåede dåser med mad, fordi de lå i bunden af skuffen.
 • Ophobning. Vi skal også tænke på den unødvendige tilknytning til visse genstande. Smid dem ikke ud, donér dem eller genbrug dem. Ophobning er ikke positivt.
 • Problemer med sameksistens. Rod påvirker også sameksistensen og de mellemmenneskelige relationer. At bo i et rent og ryddeligt hjem gør livet lettere for alle hjemmets beboere.
Et rodet køkken

Hvorledes rengøring kan reducere stress

Du kender allerede virkningerne, lad os nu se på, hvordan rengøring kan reducere stress.

 • Når dine ting er i orden, kan du lettere finde dem, så du kan bruge dem, når du har brug for dem. På den måde vil du kunne administrere din tid bedre.
 • Rengøring hjælper dig også til at føle en følelse af kontrol, hvilket reducerer stress.
 • En anden fordel har at gøre med følelsen af at have opnået noget, at man går i gang med en opgave og kan afslutte den, især med et positivt resultat, der relaterer sig til større velvære og glæde ved hjemmet.
 • At have dine ting ved hånden hjælper dig også til at reducere forbruget. Ofte køber du ting, som du har brug for, men du ved ikke, hvor du opbevarer dem.
 • Din koncentration og produktivitet vil blive bedre.

Psykologi bag renlighed: Rengøring kan reducere stress

Sundhedspleje i almindelighed – og mental sundhed i særdeleshed – har meget at gøre med forholdene i det miljø, som en person lever i. Således skaber rodede steder ubehag og en følelse af at være overvældet.

Derfor kan psykologien ikke undgå at komme med anbefalinger vedrørende de mest brugte rum, både på arbejdspladsen og i hjemmet. Den foreslår endda, at man fokuserer på rengøring med mindfulness, hvilket er udøvelse af mindfulness i det nuværende øjeblik (her og nu).

På denne måde reducerer personen ved at koncentrere sig om en præcis og specifik opgave sin angst og negative eller ængstelige tanker om fremtiden. Dette har naturligvis en indvirkning på et bedre humør.

5 tips til rengøring og reduktion af stress

At se rengøring som en forpligtelse er en måde at prædisponere sig selv til det negative på. Men hvis tanken er at fjerne rod, skal du begynde at indføre mere regelmæssige rengøringsrutiner. Hvordan kan du drage fordel af disse opgaver for at reducere stress?

 1. Prøv at vælge en dag at gøre det på og koordinér det med resten af husstanden, hvis du bor sammen med nogen. Det er vigtigt, at alle tager ansvar, og at det ikke bliver en individuel ting.
 2. Planlæg ikke en umulig opgave eller opofrelse. Hvis lørdag er en hviledag, skal du ikke planlægge at stå tidligt op bare for at gøre rent. Prøv at starte dagen afslappet med en god morgenmad, og inddrag derefter denne huslige opgave.
 3. Hvem har sagt, at det skal være noget svært eller ubehageligt? Du kan spille den bedste musik, mens du gør rent, så det bliver mere underholdende.
 4. Åbn vinduerne, og lad luften cirkulere. Det vil ikke kun få dig til at føle dig bedre tilpas, men du vil også passe på dit helbred ved at forebygge allergier.
 5. Vælg at bruge opnbevaringsgenstande. De tjener til at opdele genstande og gør det lettere at finde dem, når du har brug for dem.
Kvinde rengør køleskab, da rengøring kan reducere stress

Det er på tide at tænke på stress i forbindelse med hjemmets rum

Du tror måske, at stress er noget, der skyldes personlighed eller noget rent psykologisk. Det vil sige, at du begrænser det til individets område. Den er imidlertid også til stede i enkle ting, såsom at spilde tid på at lede efter et par sko, inden man tager på arbejde.

Derfor er det nødvendigt at tænke over den måde, man lever på. Hvis det er sandt, at husets orden er en afspejling af sindets orden, så er der endnu større grund til at prioritere at “rense” disse rum.

Hvad med at gennemføre minimalisme? Det er en livsstil, der har til formål at forenkle den måde, du bebor rummene på. Målet er, at du kan vælge, hvilke ting du vil være omgivet af, og ikke at tingene ender med at omgive dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sandín, Bonifacio (2003). El estrés: un análisis basado en el papelde los factores sociales. International Journal of Clinical and Health Psychology, 3(1),141-157.[fecha de Consulta 7 de Julio de 2021]. ISSN: 1697-2600. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33730109.
 • BEDARD, M., FELTEAU, M., MAZMANIAN, D., FEDYK, K., KLEIN, R., RICHARDSON, J., PARKINSON,W., & MINTHORN-BIGGS, W. (2003). Pilot evaluation of a mindfulness-based intervention to improve quality of life among individuals who sustained traumatic brain injuries. Disability and Rehabilitation, 25(13), 722-731.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.