Fordelene ved og betydningen af at være tålmodig

I dag er tålmodighed en egenskab, som meget få mennesker har. I denne artikel fortæller vi dig, hvorfor du bør dyrke denne dyd, og hvordan du gør det.
Fordelene ved og betydningen af at være tålmodig

Sidste ændring: 13 januar, 2022

At være tålmodig er evnen til at acceptere og tolerere vanskeligheder, forsinkelser og usikkerheder med styrke, ro og fokus. Med andre ord refererer det til evnen til at forblive afbalanceret i enhver foruroligende situation. Det er imidlertid en egenskab, som de færreste besidder.

I dag er evnen til at vente blevet erstattet af den umiddelbare virkelighed, som er stadig mere krævende og teknologisk centreret. Ikke desto mindre viser det sig, at vi på mange måder også stadig er de samme som før. Stigende revolutioner i livets tempo forhindrer os i at håndtere tingene ordentligt og til tiden.

Derfor vil vi i denne artikel gerne tale om fordelene og vigtigheden af at være tålmodig, og hvad vi kan gøre for at udvikle denne egenskab.

Vigtigheden af at udvikle tålmodighed

Vigtigheden af at være tålmodig ligger i muligheden for at gøre os stærkere, når vi står over for usikkerhed eller frustrationer, hvilket betyder, at vi lider mindre. Tålmodighed hænger sammen med selvkontrol og en tolerance over for frustrationer, som uden tvivl er væsentlige komponenter for at opnå succes og øge den personlige udvikling.

Når vi bliver mere tålmodige, vil vi også have en større evne til at træffe gode beslutninger, fordi vi ikke handler ud fra impulsivitet og følelsesladethed.

Afslutningsvis hjælper tålmodighed os i vores relationer. Ved at være tålmodige lærer vi at udholde livets ulemper. Vi har også en tendens til at være venligere og mere forstående over for personerne omkring os.

Du vil helt sikkert finde dette interessant: Hvad er sund egoisme, og hvordan kan du praktisere det?

Fordelene ved at være tålmodig

Der er en række videnskabelige beviser, der understøtter de vidunderlige fordele ved at være tålmodig. Nogle af disse omfatter følgende.

At være tålmodig fører til mindre modtagelighed for afhængighed

Der er beviser for, at tålmodige børn og unge har en lavere risiko for rygning og stofmisbrug.

Dette blev påvist i en undersøgelse fra The American Economy Review, som fandt frem til, at utålmodige børn og unge har en større tilbøjelighed til at bruge penge på alkohol og cigaretter, et højere body mass index (BMI), er mindre tilbøjelige til at spare penge op og har en dårligere adfærd i skolen.

En bekymret ung mand

Det kan føre til færre episoder med depression

I mellemtiden viste en undersøgelse offentliggjort af The Journal of Positive Psychology, at mennesker, der er tålmodige, har en tendens til at have færre depressive episoder og har en tendens til at opleve flere positive følelser. Det kan skyldes, at de ved, hvordan de skal håndtere stressende eller forstyrrende situationer.

At være tålmodig kan føre til større succes, når man arbejder i en gruppe

Tålmodighed hjælper os også med at arbejde i en gruppe. Faktisk blev dette antydet af forskning, der blev offentliggjort i American Psychological Association. Ifølge undersøgelsen har personer, der er mere tålmodige, en tendens til at koordinere bedre med deres team og høste større belønninger.

Det kan føre til større præcision, når man handler

En anden fordel ved at være tålmodig er tendensen til at vide med større præcision, hvornår og hvordan man skal handle. Med tålmodighed kan vi bedre tænke ud over det, vi føler, hvilket gør det muligt for os at vurdere situationen rationelt og objektivt.

At være tålmodig kan mindske stress- og angstniveauet

Utålmodige mennesker har en tendens til lettere at blive irriteret og stresset. Det skyldes, at de ikke kan tåle frustrationer og ikke kan klare livets vanskeligheder i tilstrækkelig grad.

Tips til at være tålmodig

Nu hvor du kender fordelene ved og betydningen af at være tålmodig, er der ingen tvivl om, at tålmodighed er en evne, som vi alle bør fremme. Hvis du vil vide, hvordan du kan blive en mere tålmodig person, vil vi give dig nogle tips her.

1. Lær at genkende utålmodighed hos dig selv

Det første, vi skal gøre, er at vide, hvordan vi kan identificere, hvornår vi bliver utålmodige. Det er dog ikke så let, som det lyder, fordi vi har en tendens til at give andre skylden.

For at genkende utålmodighed hos dig selv skal du spørge dig selv: “Forventer jeg, at andre opfylder mine behov, forventer jeg, at andre klarer mine krav, eller er mine forventninger urealistiske?” Hvis du svarer ja til et af disse spørgsmål, oplever du måske utålmodighed.

Hvis det er tilfældet, skal du identificere, hvordan utålmodigheden manifesterer sig i dit sind og din krop. Spørg derefter dig selv, hvad du kan gøre for at omdanne denne utålmodighed til tålmodighed.

2. Fokusér på de gode ting

En måde at slippe utålmodigheden på er at fokusere på de gode ting. I dette tilfælde kan du lytte til din yndlingssang, mens du venter på noget, kigge efter noget i dine omgivelser, der fanger din opmærksomhed, eller lægge mærke til og observere udseendet af tingene omkring dig.

3. Skeln mellem det, der afhænger af dig, og det, der ikke gør

En anden måde at udvikle tålmodighed på, er ved at forstå og acceptere, at vi ikke har kontrol over alt, hvad der sker i livet. Derfor skal du fokusere på det, du kan ændre og forbedre, og lære at give slip på resten.

4. Lær at leve i nuet

For at være tålmodig er det vigtigt at holde op med at dvæle ved fortiden eller foregribe fremtiden. I stedet vil det være bedst at handle i den nuværende virkelighed og fokusere på her og nu. En god måde at gøre dette på er at øve sig i at mindfulness.

Kvinde mediterer for at lære at være tålmodig

5. Stop op og træk vejret

Når du står over for vanskelige og frustrerende begivenheder, bør du ideelt set stoppe op i et minut og tage et par dybe indåndinger. Det vil hjælpe dig med at regulere dine følelser i øjeblikket og hjælpe dig med at tænke mere klart.

Vi kan alle være tålmodige

Tålmodighed er en meget forsømt dyd i dag, hvilket fører til, at vi lever mere frustrerede, utilfredse og ulykkelige liv. Hvis denne artikel har bekræftet dig i, at du ikke er særlig tålmodig, så tøv ikke med at udvikle denne egenskab! Det vil hjælpe dig til at forbedre dit velvære og din personlige vækst.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Al-Ubaydli O, Jones G, Weel J. Patience, cognitive skill, and coordination in the repeated stag hunt. Journal of Neuroscience, Psychology and Economics [Internet] 2013 [consultado 22 nov 2021]; 6(2): 71–96. Disponible en:  https://doi.org/10.1037/npe0000005.
  • Schnitker S. An examination of patience and well-being. The Journal of Positive Psychology [Internet] 2012 [consultado 22 nov 2021]; 7(4): 263-280. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760.2012.697185.
  • Sutter M, Kocher M, Glätzle-Rützler D, Trautmann S. Impatience and Uncertainty: Experimental Decisions Predict Adolescents’ Field Behavior. American Economic Review [Internet] 2013 [consultado 22 nov 2021]; 103(1): 510-531. Disponible en: https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/aer.103.1.510.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.