Sådan planter du en nopal kaktus derhjemme: En komplet guide

Det er meget enkelt at plante en nopal kaktus derhjemme. Du skal blot følge de trin, som vi beskriver i denne komplette vejledning.
Sådan planter du en nopal kaktus derhjemme: En komplet guide

Sidste ændring: 17 april, 2023

Hvis du ønsker at dyrke en nopal kaktus derhjemme, bør du læse denne artikel, for vi giver dig en komplet trin-for-trin-guide til, hvordan du gør det. På denne måde vil du kunne nyde denne lækre grøntsag, når du vil, med den lethed at have den altid tilgængelig i din have.

Mexican Journal of Agricultural Sciences bekræfter, at figenkaktus dyrkes til fødevarer, husdyrbrug og endda til farmaceutiske formål. Men hvorfor købe den i butikkerne, når du kan plante den og nyde alle dens fordele derhjemme?

Sådan planter du nopal kaktus derhjemme

Nopal er en nem plante at plante og passe på. Dens videnskabelige navn er Opuntia ficus-indica og som dens udseende afslører, er det en kaktus. Den fungerer også som prydplante, da den har meget prangende blomster.

Du kan plante den i en potte eller direkte i jorden i din have. Nedenstående vil vi dykke ned i, hvordan du dyrker den, så du, når du er færdig med at læse, en gang for alle har besluttet dig for at dyrke nopal kaktus derhjemme.

Nopal kaktus

Trin for trin guide til at så frø

At dyrke nopalfrø er en af de metoder, du kan anvende for at få glæde af denne plante. Men det skal siges, at det er den måde, der er længst tid om at give resultater. Du kan købe dem i en specialforretning eller samle dem, når du køber  nopal.

Følg disse trin for at foretage såningen:

  1. Vælg det sted, hvor du vil så din nopal: Potte eller bed.
  2. Læg frøene direkte i jorden, og sørg for at der er ca. 3 cm mellem hver frø.
  3. Tryk dem forsigtigt ned med fingrene, så de bliver begravet.
  4. Tag lidt jord og dæk frøene let til. Det ekstra lag jord skal være omkring 6 millimeter.
  5. Udblød jorden med lidt vand. Idéen er at holde jorden fugtig, men ikke for våd.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 10 høje blomstrende planter til en mere lodret have

Trin til at så en nopal kaktusstængel

Hvis det ikke er muligt for dig at så frø, men du har en kaktusstængel, skal du ikke spise den denne gang, men så den i stedet for. Sådan skal du gøre det:

  1. Sørg for, at kaktussen er i god stand.
  2. Forbered jorden, hvor du vil dyrke den, hvad enten det er i en potte eller i en have, og så den direkte.
  3. Tilsæt ikke vand, mens den er ved at udvikle stærke rødder. Planten vil tage den væske, den har brug for, fra sit eget reservoir.
  4. Vær tålmodig, og nyd at se din nopal kaktus vokse og vokse.

Pleje af din nopal kaktus

Når du har plantet din kaktus, skal du sørge for en vis grundlæggende pleje for, at planten vokser sundt, så du kan spise den med ro i sindet. Nedenstående fortæller vi dig om dem.

Pas på jorden

Nopal kaktus kræver frugtbar jord med god dræning. Dette kan opnås på flere måder. En af dem er at blande vermiculit (60 %), kokos eller tørv (20 %) og sandjord (20 %). Glem ikke at tilsætte organisk materiale eller kompost, f.eks. ormeaffald.

Som det sidste skal du sørge for at bevare den samme kvalitet af jorden gennem årene. Husk, at planten tager næringsstoffer derfra, hvilket får den til at miste gennemtrængelighed og ilt. Hvis dette sker, vil det påvirke udviklingen.

Tilsæt gødning

Nopal skal gødes en gang om måneden, helst med et flydende produkt. Husk, at du ikke skal bruge gødning om vinteren. Det, du gør om efteråret eller foråret, er tilstrækkeligt.

Prioritér derimod kvælstofgødning i plantningsfasen og en fosfat- og kaliumgødning før og efter blomstringen. Vælg en med meget lav koncentration.

Nærbillede af kaktus

Sørg for masser af lys

Nopal er en plante, der normalt lever i tørre områder, hvor den nyder godt af god soleksponering. Når den dyrkes derhjemme, er det nødvendigt at give den lignende forhold, så du bør placere den i et område, hvor den får direkte lys.

Der er dog en anbefaling, som du bør følge om vinteren, nemlig at holde planten i skygge. På denne årstid kan bladene blive brændt af kombinationen af frost og sol.

Beskær den, når det er nødvendigt

Nopal kaktus vokser ret meget, og hvis du lader den gøre det, vil den gøre det i sit eget tempo. Hvis du foretrækker at holde den kontrolleret og i en bestemt form, skal du beskære den. De stængler, du tager, vil være nyttige til formering, hvis de er i god stand.

Udnyt beskæringen til at fjerne beskadigede eller visne blomster og stængler. Det er bedst at forhindre, at planten fortsætter med at anstrenge sig og tager næringsstoffer, som vil gå til disse beskadigede områder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er pyntesten til haven?

Hvorfor plante nopal kaktus derhjemme?

Ud over at smage på præparaterne vil du ved at indtage nopal hyppigt holde din krop sundere. Dette skyldes, at nopal er rig på A-, B- og C-vitamin samt mineraler (magnesium, natrium, calcium og jern). På den anden side er det en fødevare, der giver fibre, som rapporteret af det mexicanske institut for social sikring (IMSS).

Alt efter den plads, du har til rådighed, og hvordan du vil nyde din nopal kaktus, skal du vælge en potte eller direkte jord. Du skal dog huske på vigtige aspekter som f.eks. typen af substrat, der skal garantere et meget godt dræn. Det er også nødvendigt, at planten får en god soleksponering, især i den første fase af dens vækst.

Hvis du har besluttet at plante nopal fra frø, skal du holde jorden fugtig og lade dem stå i et skyggefuldt område. Dette er en længere vej, der kræver tålmodighed. Den giver dog tilfredsstillelsen af manuelt arbejde og muligheden for at have adgang til nopal kaktus, når du har lyst!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.