Langsom indretning: Lær, hvad det er, og hvordan du anvender det i dit hjem

Der findes en indretningsbevægelse, der tilsidesætter de nyeste tendenser og den seneste mode. "Langsom indretning" søger at reducere stress gennem visuel og materiel organisering af rummet.
Langsom indretning: Lær, hvad det er, og hvordan du anvender det i dit hjem

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Langsom-bevægelsen fremmer en livsstil, der prioriterer at sætte tempoet ned i vores daglige rytme. Selv om den opstod som et modspil til fastfood, er det en kulturel tendens, der griber ind i forskellige aspekter. Når det drejer sig om oprydning og indretning af hjemmet, gør den det gennem langsom indretning.

Langsom indretning fremmer forskellige handlinger, der favoriserer afslapning, nydelse af fritiden og sociale bånd. Langsom indretning kan anvendes på næsten alle områder af hjemmet ved at søge at reducere vores stressniveau og skabe forbindelse med elementer af naturlig oprindelse.

Oprindelsen af “langsom indretning” og “langsomt liv”

Udtrykket henviser til en form for indretning, der favoriserer et langsomt liv i hjemmets private sfære. Det er en global bevægelse, der foreslår at sætte tempoet i livet ned i mange forskellige aspekter.

Den vestlige kultur får generelt folk til at udøve deres aktiviteter i en accelererende fart, hvilket resulterer i stressende rutiner. Derfor vender vi os ofte mod langsommelighed som en form for bevidsthed.

Bevægelsens oprindelse har dog noget med gastronomi at gøre. I 1986 grundlagde en række protester i den italienske hovedstad begrebet. De var imod etableringen af en fastfood-butik på Den Spanske Trappe, der ligger i Roms centrum.

Langsom madlavning er et svar på begrebet hastighed og standardisering af mad.

Den tilskynder også til udbredelse af lokal madkultur samt mere miljøvenlige produktions- og dyrkningsmetoder. Bevægelsen har spredt sig til en mere generel kulturel strømning, som går ind for forskellige måder at finde balance på.

Det langsomme liv handler f.eks. om at tage tiden tilbage, reducere brugen af teknologi og prioritere sunde aktiviteter som socialt samvær, gåture og at genoptage kontakten med vores indre selv.

De vigtigste aspekter af et langsomt liv

Selv om det langsomme liv er et begreb, der gælder for forskellige aspekter, er der en række anbefalinger til at komme ind i dets kultur. Det grundlæggende er at blive bevidst om sit eget livstempo og derefter gennemføre foranstaltninger til at sænke tempoet i de daglige aktiviteter.

Målet er at finde en balance mellem arbejde, fornøjelse, sociale bånd og brugen af tiden:

 • Vær til stede: At nyde nuet her og nu er en af grundpillerne i langsomt liv-bevægelsen.
 • Reflektér: Denne filosofi foreslår, at man stopper op i øjeblikke for at reflektere, observere og meditere.
 • Arbejd på dine forbrugsvaner: Reducér forbrugsvaner og støt lokale virksomheder.
 • Spis sundt og lokalt: Øg dit forbrug af lokale og økologiske produkter.
 • Hold øje med din brug af teknologi: Hold øje med din brug af teknologiske værktøjer, både når det gælder arbejde og fritid.
 • Sociale netværk ansigt-til-ansigt: Prioritér personlige relationer frem for digitale relationer.
 • Stilhed: Nyd øjeblikke med stilhed.
 • Organisér: Hold dine rum organiseret og ryddet op.
Kvinde mediterer i sofa

At leve en langsom livsstil handler om at fokusere på forbindelsen med sig selv og andre.

Hvordan hænger det sammen med langsom indretning?

Den langsomme bevægelse kan anvendes på mange aspekter af hverdagen. Hvis man følger denne linje, er hjemmet det rum, hvor private og i mange tilfælde også arbejdsaktiviteter finder sted. Derfor er det vigtigt at træffe visse foranstaltninger for at fremme et langsomt liv.

Langsom indretning er en tilpasning af det langsomme liv i hjemmet. Ifølge denne bevægelse har visuelle, dekorative og organisatoriske aspekter direkte indflydelse på den daglige rytme. Derfor skal man også gribe ind i den måde, hvorpå disse handlinger udføres i hjemmet.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: 7 tips til at indrette med flet i hjemmet

Anvendelse af “langsom indretning” i hjemmet

Der er mange foranstaltninger, der kan træffes for at skabe et hjem, der er gunstigt for en langsom livsstil. Det drejer sig om alt fra malingens farve til måden, vi spiser på, til valg af møbler og indretning af rum til håndarbejde.

Køb lokalt

En af de foranstaltninger, der fremmer det langsomme liv, er forbruget af lokale og regionale produkter. Ud over mad gælder det også genstande som møbler, pynt og andre varer, der er tilgængelige i det nærliggende samfund.

Langsom indretning og teknologi

Vi har allerede nævnt vigtigheden af at afbalancere brugen af teknologi for denne livsstil. Når man anvender langsom indretning, er det muligt at bidrage til denne handling ved at afbryde forbindelsen i nogle rum i hjemmet.

Overvej f.eks. kun at placere ét fjernsyn i hele huset. På denne måde forhindres forbruget af skærme i andre områder som f.eks. soveværelser.

Gør det selv

Langsom indretning kombineres meget godt med håndarbejde. Det anbefales at skabe rum i hjemmet til aktiviteter som maling, fremstilling af pyntegenstande og reparation af ødelagte genstande. Denne type aktivitet fremmer koncentration og langsommelighed.

Køkkenet og langsom indretning

Køkkenet er et grundlæggende miljø for denne bevægelse. Det er i køkkenet, at hjemmets beboeres mad defineres og genereres.

Da mad er en af de grundlæggende motorer i langsom livsstil, foreslås det at lave mad selv og med lokale produkter. På den anden side bør man undgå færdiglavet mad og junkfood.

Brug miljøvenlige materialer

At genoptage forbindelsen med miljøet er et andet vigtigt punkt i et langsomt liv. I hjemmet er det muligt at prioritere elementer som træ og planter, der giver en fornemmelse af et naturligt miljø.

Tilstedeværelsen af vand er også vigtig for at forbedre energien i et rum. Dette er en idé, der er forbundet med den kinesiske feng shui-filosofi.

Belysning

I dette aspekt anbefales det, at der kommer så meget naturligt lys ind i hjemmet som muligt. Det er dog vigtigt, at huset har en god almen belysning. Hvis det kommer fra solens stråler, er det naturligvis endnu bedre.

Langsom indretning og minimalisme

Hvad angår den generelle indretning af hjemmet, handler den minimalistiske bevægelse om at reducere vores forbrug til det minimale og uundværlige. I dette aspekt prioriteres minimal indretning, der er fremstillet af naturmaterialer. F.eks. hør eller træ.

Undgå høje møbler og overfyldte rum for at skabe et minimalistisk look.

Fællesområderne og gangarealerne skal være komfortable og favorisere en enkel rute. Ligeledes skal boligens stue eller entré overføre en følelse af ro. Det er det første sted, hvor man kommer i kontakt med huset, så det er ideelt, at det er overskueligt og tjener til at komme af med sko, frakker og tilbehør, der forbinder med det ydre.

Soveværelse repræsenterer langsom indretning

En minimalistisk indretning fungerer meget godt med langsom indretning.

Maling og farver

Ifølge langsom indretning er stærke farver ikke en god idé for at sænke tempoet i livet. Derfor er det bedst at vælge neutrale farver som hvid eller beige, der udstråler ro.

Desuden øger de lysstyrken i hjemmet. Lyse nuancer, såsom blå eller pastelgrøn, falder også ind under denne kategori.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan farver kan påvirke humør

Glem ikke tekstiler

Den langsomme kultur strækker sig til næsten alle hverdagens detaljer, herunder brugen af tekstiler. I hjemmet anbefales det at prioritere naturlige materialer til puder, gardiner og endda sengetøj. De repræsenterer også en bedre kvalitet og holdbarhed, så længe de bliver ordentligt vedligeholdt.

Derudover henviser et begreb kendt som langsom mode til en bevægelse, der modsætter sig overdreven forbrugerisme i modeindustrien. Denne bevægelse prioriterer også naturlige materialer, håndværk, bæredygtig produktion og genbrug.

Det kan interessere dig ...
Den langsomme bevægelse: At tage det roligt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Den langsomme bevægelse: At tage det roligt

Føler du dig nogensinde overvældet af en hektisk livsstil? Læs med, for vi vil fortælle dig om en livsfilosofi, som kaldes den "langsomme bevægelse...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chang, Lei et al. “Slow Life History Strategies and Increases in Externalizing and Internalizing Problems During the COVID-19 Pandemic.” Journal of Research on Adolescence 31.3 (2021): 595–607. Disponible en: https://doi.org/10.1111/jora.12661
 • de Souza, Marcelino, Machado Padilha, Ana Claudia, Gonçalves Rodrigues, Renata, Matos de Sá, Marcelo,  EL MOVIMIENTO SLOW FOOD EN EL CONTEXTO DEL TURISMO ENOGASTRONÓMICO El caso de la Serra Gaúcha (RS, Brasil). Estudios y Perspectivas en Turismo [Internet]. 2020;29(2):369-389. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180763168003
 • Fusté-Forné, Francesc, and Tazim Jamal. “Slow Food Tourism: An Ethical Microtrend for the Anthropocene.” Journal of Tourism Futures 6.3 (2020): 227–232. Disponible en: https://doi.org/10.1108/JTF-10-2019-0120
 • Mariani, Mariagiulia et al. “Protecting Food Cultural Biodiversity: From Theory to Practice. Challenging the Geographical Indications and the Slow Food Models.” Sustainability (Switzerland) 13.9 (2021). Disponible en: https://doi.org/10.3390/su13095265

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.