Hvad er rotation af legetøj? 5 tips til, hvordan man gør det

Rotation af legetøj er en praksis, der kan få børn til at værdsætte og få mest muligt ud af legetøjet. Vi fortæller dig alt om det.
Hvad er rotation af legetøj? 5 tips til, hvordan man gør det
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 03 februar, 2023

Rotation af legetøj er en praksis, hvor legetøj forvaltes og fordeles med jævne mellemrum. Dette giver barnet mulighed for at have delvis adgang til legetøjet, hvilket letter barnets beslutninger og fremmer mere orden.

Denne strategi er hensigtsmæssig for børn, der har meget legetøj. Nogle gange er der så meget, at de ikke rigtig nyder det eller mister interessen meget hurtigt. Ved at rotere legetøjet oplever barnet oftere en følelse af at have fået nye ting.

Børn mister ofte meget hurtigt interessen for deres legetøj. De bruger det i et stykke tid og finder det derefter kedeligt. Dette fører til nye indkøb, men forhindrer ikke, at cyklussen gentager sig. Med rotation af legetøj håndteres denne situation på en mere intelligent måde.

Rotation af legetøj: Hvad er det helt præcis?

En kasse med lego repræsenterer rotation af legetøj

Rotation af legetøj er en pædagogisk strategi, der består i at begrænse mængden af legetøj, som et barn har adgang til i en given periode . På denne måde er målet, at barnet skal få mest muligt ud af sin legetid.

University of Toledo har gennemført en undersøgelse, der viser vigtigheden af rotation af legetøj. Forskerne samlede en gruppe på 36 børn og lod dem lege i et rum i en halv time. Nogle af dem fik fire stykker legetøj, mens andre fik 16.

Resultaterne viste, at børnene med færre stykker legetøj udviste større kreativitet og koncentration og brugte dobbelt så meget tid på at finde nye måder at interagere med hvert stykke legetøj på. I mellemtiden blev børnene med flere legeredskaber mere distraheret og mindre underholdt under aktiviteten. Konklusionen? Ofte er mindre mere.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Unschooling: Fordele og ulemper for børn

5 tips til at gennemføre rotation af legetøj

Rotation af legetøj er baseret på den idé, at når mængden af legetøj reduceres, øges opmærksomheden og evnen til dyb leg. Ligeledes genererer det større materiel og mental orden. Så hvordan kan du anvende denne strategi? Nedenstående er fem tips til at gøre det.

1. Observér

Dette første tip er baseret på Maria Montessoris retningslinjer. Inden for denne store pædagogs teori er observation af stor betydning. Det første tip er netop dette: At observere, før du anvender rotation af legetøj.

Hvad skal observeres? Det legetøj, der tiltrækker barnet mest, og det legetøj, der ikke vækker interesse. Også den måde, hvorpå barnet interagerer med sine omgivelser, og de færdigheder, barnet udvikler. Dette bør noteres og vil være et solidt grundlag for at træffe valget af legetøj.

2. Planlæg pladsen

I overensstemmelse med barnets behov og interesser skal der skabes et rent rum til legetøj. Det er bedst først at samle alle barnets legeredskaber på ét sted. Derefter er det bedst at smide alt det væk, der er ødelagt eller ikke længere er brugbart.

Det er også en god idé at lægge det legetøj til side, som barnet ikke længere bruger, enten fordi barnet ikke kan lide det, eller fordi det ikke længere passer til dets alder. Når dette er gjort, er det næste skridt at afsætte et specifikt rum til de legeelementer, som barnet skal have adgang til. Det er endnu bedre, hvis dette er opdelt i rum.

3. Udvælgelse

Det tredje tip til at rotere legetøj er et af de vigtigste. Det består i at lave et udvalg af det legetøj, der skal være inden for barnets rækkevidde. Det er bedst at inddele dem efter kategorier: Bøger og historier, byggelegetøj, puslespil, bevægelsesspil, musikinstrumenter osv.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: Opdragelsesstile: Hvilken type forælder er du?

Når de er klassificeret, er det tid til at reducere hver gruppe til et minimum. Hvor mange puslespil har barnet virkelig brug for? Hvor mange bevægelseslege? Det er bedst kun at lade dem være tilbage, som barnet kan lide mest, eller dem, der er mest nyttige i hver kategori. Resten bør gemmes væk.

4. Præsentér ændringerne

Når alt er sorteret, gemt og ryddeligt, er det tid til at præsentere resultaterne for barnet. Det er en god idé at fortælle ham eller hende, hvor hvert enkelt type legetøj befinder sig, og angive, at når han eller hun bruger det, skal han eller hun lægge det tilbage på sin plads.

Det legetøj, der er lagt væk, bør være et sted, som barnet ikke har adgang til. Hvis barnet ser det hele tiden, vil han/hun få lyst til at få det igen. Hvis barnet ikke ser legetøjet, vil det forsvinde fra dets bevidsthed, og når barnet får dem atter at se, vil han/hun føle det, som om det er helt nyt.

5. Lav et program

Idéen er at skabe et program til rotation af legetøj. Det vil sige at definere, hvor ofte der skal skiftes ud med legeredskaber. Det betyder, at det legetøj, der er blevet tilbage, vil blive skiftet ud med noget af det legetøj, der er på lager. Det er det, det hele handler om.

Hvad er den rigtige frekvens? Med mindre børn er det bedst at rotere hver måned. Med større børn er det bedst at skifte hver anden eller tredje måned.

Under alle omstændigheder bør du altid observere og tage notits af det: Hvis der går uger, uden at barnet bruger et stykke legetøj, kan det være en god idé at lægge det i “væk”-kassen og erstatte det med et andet.

Fordele og anbefalinger

Barn har legetøj i en kasse til rotation af legetøj

Det er vigtigt, at forældrene er meget fleksible, når det gælder om at anvende rotation af legetøj. Det handler ikke om at fratage barnet det, som han/hun kan lide, eller tvinge barnet til at have streng disciplin med legen. Målet er at få mest muligt ud af det.

Hvis du er nødt til at ændre udvalget tidligere end planlagt eller forkorte perioden for skiftet, er det ikke noget problem. Hvert barn sætter sit eget tempo. Det er dog ikke tilrådeligt at foretage ændringer for ofte, da det kan virke kontraproduktivt.

Nogle af fordelene ved at rotere legetøj er følgende:

  • Det øger koncentrationen.
  • Det øger potentialet for vedvarende opmærksomhed.
  • Rotation af legetøj fremmer fantasien.
  • Det stimulerer kreativiteten.
  • Det giver en følelse af at have fået noget nyt på regelmæssig basis.
  • Rotation af legetøj fremmer orden.
  • Det gør det lettere at rydde op og lægge legetøjet væk.

Rotation af legetøj hjælper barnet til at få en bedre legeoplevelse

Rotation af legetøj er en fremragende strategi til at hjælpe barnet til at få en dybere og mere tilfredsstillende legeoplevelse. Selv om det måske ikke ser sådan ud i første omgang, er det sjovere for barnet end at have meget legetøj til rådighed på samme tid.

Denne strategi kan suppleres med en legetøjsudveksling en eller to gange om året. Forældrene kan aftale at bytte disse legeredskaber med andre forældre, midlertidigt eller permanent. Dette vil øge fornemmelsen af nytænkning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Spino, C. (2017, 14 diciembre). Fewer toys lead to richer play experiences, UT researchers find | UToledo News. UToledo News | The University of Toledo News. Recuperado 25 de septiembre de 2022, de https://news.utoledo.edu/index.php/12_18_2017/fewer-toys-lead-to-richer-play-experiences-ut-researchers-find.
  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas, 10(2), 183-201.
  • Ramos, Y. H. T., Villena, V. R., & Fernández, S. F. T. (2016). Los juguetes como medio de desarrollo del niño de la primera infancia. Atenas, 1(33).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.