Metoden til at rydde op: Hvad det er, og hvordan det hjælper

Giv rummene i dit hjem en ny chance ved at skille dig af med unødvendige genstande og få mere plads ved hjælp af denne metode. Lær hvordan her!
Metoden til at rydde op: Hvad det er, og hvordan det hjælper

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 14 august, 2023

Få situationer kan overføre så meget angst som at komme hjem og finde et visuelt kaos. Det er klart, at hvis du ikke dedikerer et par timer om ugen til rengøring og oprydning, bliver hjemmets hjørner rodede i løbet af få dage. At få ryddelige rum ved at skille sig af med unødvendige genstande er muligt med metoden til at rydde op.

Hovedidéen er at skille sig af med det, der ikke bruges, enten fordi det er gået i stykker eller allerede er forældet. I et samfund med store forbrugstendenser bliver ophobningen af genstande et problem i mange hjem.

Denne situation kan føre til uorganiserede miljøer, som overfører dette generelle kaos til dit eget hoved. Det bidrager til modløshed og stress.

Hvad er metoden til at rydde op?

Et ryddeligt rum med mange ting

Problemet med uorden handler ikke kun om, at ting bliver væk. Et hus i en tilstand af kaos, hvor genstande er spredt overalt, og hvor der dannes bjerge af tøj, kan forstærke følelsen af træthed og frustration. Det er ikke nødvendigt at lide af samler-syndromet eller tvangsmæssig hamstring for dette.

Da man lever i et samfund, hvor forbruget af varer er forbundet med lykke, er det almindeligt at anskaffe sig genstande, som ender med at være ubrugelige. Eller i bedste fald bliver brugt i en kort periode. For at begynde at vende dette findes der en praksis, der kaldes “metoden til at rydde op”.

Dette er en metode, hvor man prioriterer rengøring, orden og frem for alt at skille sig af med det, der ikke længere er nødvendigt. Ud fra en sådan handling afsættes nogle få minutter om dagen til at genskabe visuel og fysisk ro i alle hjemmets områder.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er renlighed, og hvordan kan du anvende det i dit hjem?

Fordele ved metoden til at rydde op

Der er mange grunde til, at genstande begynder at samle sig i hjemmets hjørner. Det er ikke nødvendigt at komme til det punkt, hvor man bliver uorganiseret. Nogle gange ender vi med at beholde genstande, der er ubrugelige, af frygt for nogensinde at få brug for dem, af følelsesmæssig tilknytning eller af medlidenhed.

Det er almindeligt at glemme dem og først finde dem i forbindelse med omorganisering eller flytning. Metoden til at rydde op er baseret på den præmis, der foreslår at fjerne alt det, der står i vejen. At rydde rum i hjemmet for at gøre dem mere anvendelige har en række praktiske og følelsesmæssige fordele.

  • Mere effektiv rengøring. I et velorganiseret hus med de helt rigtige ting er rengøringsdagene kortere, og arbejdet er lettere.
  • Mindre støv. I samme forstand mindskes ophobningen af støv og snavs i hjørnerne.
  • Stress. Et rodet hjem med bunker af genstande i hjørnerne kan øge følelsen af træthed og frustration og bidrage til stress.
  • Koncentration. Et organiseret og ryddeligt rum fremmer koncentration og kreativitet.
  • Besparelser. Det er sandsynligt, at der under udøvelsen af metoden til at rydde op vil blive fundet glemte genstande, som vil forhindre indkøb af nye.

Tips til gennemførelse af metoden til at rydde op

Mange kulturer rundt om i verden praktiserer ritualer på bestemte datoer for at rense rum for det, der er blevet for gammelt. F.eks. nytårsaften. For at starte året med fornyet energi bliver der i flere latinamerikanske nationer normalt lavet bål, hvor ubrugelige genstande brændes.

I metoden til at rydde op anvendes disse ritualer ikke, men den foreslår en række vaner, der bidrager til at rense rummet. Sortering af genstande, kassering af det gamle og donation af det, der ikke bruges, selv om det er i god stand, er handlinger, der samarbejder med harmoniseringen af hjemmet.

Status

Det første, man skal gøre for at starte metoden til at rydde op, er at analysere de generelle omgivelser, skitsere, hvor man skal begynde, og opstille prioriteter. Derefter er det tilrådeligt at have mindst tre store kasser. Blandt dem kan du opdele de genstande, der skal kasseres, dem, der kan doneres eller sælges, og dem, der skal omarrangeres i hjemmet.

Forpligtelse til metoden til at rydde op

For mange specialister er den sværeste del af metoden det første skridt. Når det er opnået, er det praktisk at etablere en daglig eller ugentlig tid til oprydningen. Du kan også tænke på en tidsgrænse, der tjener til at forpligte dig seriøst til opgaven. Nogle anbefaler at starte med det mest kaotiske område og lave lister over de første skridt, der skal tages.

Minimalisme

Minimalisme henviser inden for boligindretning til enkle rum, hvor kun de væsentlige elementer er til stede. Selv om det ikke er nødvendigt at anvende denne tendens i forbindelse med metoden til at rydde op, er det værd at huske på den.

Når du omorganiserer, skal du forsøge at være så minimalistisk som muligt og lade få genstande være synlige. På den måde kan du undgå hurtigt at vende tilbage til et rodet rum.

Digitalisér

Som virksomheder og forretninger gør med deres arkiver, er digitalisering en meget effektiv måde at spare plads på. Det kan anvendes på fotoalbum, bøger, notesbøger, dagbøger eller film. Nogle fysiske kopier kan skabe en følelsesmæssig tilknytning, men resten bør opbevares på en harddisk eller i skyen.

Tøj

Kvinde lægger tøj væk og følger metoden til at rydde op

Skabet er rummet par excellence til at anvende metoden til at rydde op. Tøjet bruges ikke længere, enten fordi størrelsen ikke længere passer, eller fordi der er pletter på tøjet. Det kan også ske, at det er gået af mode, eller at den personlige smag simpelthen har ændret sig.

For alt dette tøj er det tilrådeligt at omorganisere det. Man skal være ærlig omkring, hvad der er nødvendigt, og hvad der ikke bruges. I det andet tilfælde, hvis tøjet er i god stand, kan du sende det til genbrug. For at undgå en ny ophobning er det tilrådeligt at holde skabet ryddeligt, med tøj sorteret efter farve, størrelse eller type.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 ting, du bør have på natbordet

Undgå ekstremer

For at undgå at falde tilbage i generel uorden er du nødt til at holde forbrugerimpulsen under kontrol. Lad være med at købe unødvendige ting og koncentrér dig om det, der utvivlsomt vil være nyttigt. Det er dog ikke nødvendigt at skille sig af med alt og ikke føle sig knyttet til nogen genstande.

Det er almindeligt, at gaver, ting, der allerede er år gamle, eller minder fra en tid og et sted skaber rare følelser. Det handler om at skabe en balance mellem personlige ejendele og det, der kan bruges, så det ikke påvirker roen og ordenen i rummet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.