Sådan kan man håndtere tvangstanker

Der er teknikker til at lære at håndtere tvangstanker. Det centrale er, hvordan du interagerer med disse tanker. Læs med for at lære mere.
Sådan kan man håndtere tvangstanker
Alicia Escaño Hidalgo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Alicia Escaño Hidalgo.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Det er faktisk meget almindeligt at have tvangstanker. Hvis dette er en bekymring for dig, kan du lære at håndtere tvangstanker i denne artikel. Som mennesker er vi væsener, der konstant tænker.

Derfor er vi nødt til at normalisere det faktum, at vi har en tendens til at have en række tilfældige tanker. Problemet viser sig, når disse tanker bliver tvangsprægede og begrænser vores daglige funktion.

Sådan kan du håndtere tvangstanker

Denne type ting sker normalt, fordi en person lægger for meget værdi eller betydning i at tænke på noget. Som et resultat går din tænkning fra at være en simpel mental begivenhed til at blive et psykologisk problem.

Selvom vi ikke har kontrol over vores tanker, er handlingen med at give værdi til tankerne noget, som vi har kontrol over.

Der er store forskelle i, hvordan vi forholder os til vores kognitive begivenheder. Nogle mennesker er i stand til at undgå at blive deres tanker og i stedet se dem for, hvad de er, og ikke lægge for meget værdi eller betydning i dem.

På den anden side identificerer andre mennesker sig med deres tanker. Ofte deler disse mennesker træk som perfektionisme og ansvarsfølelse.

Derfor ender de med at forholde sig til og til sidst forvandle sig til deres egne tanker, som om de befandt sig i virkelige situationer. Men tanker er ofte kreationer i dit sind og ikke det samme som virkeligheden.

Læs også: Fem strategier til at vende negative tanker til positive

En af de mest almindelige behandlingsmetoder for denne tilstand er at lære at håndtere tvangstanker. Logisk set er personen nødt til at lære nye måder at nærme sig, interagere og forholde sig til sine tanker. Det ultimative mål er ikke at lade dine tanker styre dit liv.

At tænke eller ikke tænke? Det er spørgsmålet

Grædende kvinde i sofa

Tvangstanker kan blive enormt irriterende. Husk alle de tidspunkter, hvor du havde sommerens sang i hovedet og du ikke kunne få den ud. Faktisk, jo mere du prøvede på ikke at lytte og nynne, desto mere forstyrrede det dit liv.

Med tvangstanker sker det samme. Idéen om ”ikke at tænke” giver ironisk nok bagslag, og derefter bliver tanken stærkere. Derfor er nøglen at lære at leve sammen med dine tanker og se på dem, som om du var en tilskuer til dine mentale processer.

Denne øvelse er dog ikke let. Vi har allerede konstateret, at besættelser er meget ubehagelige, og det naturlige, vi gør, er at forsøge at fjerne dem fra vores hoved for at slippe af med angst. Det er her, tvang spiller ind: Næsten ubevidste handlinger, der neutraliserer ubehaget og får besættelsen til at vise sig.

På kort sigt ser det ud til at virke, men på lang sigt bliver “løsningen” det virkelige problem. Vi bliver afhængige af disse tvangshandlinger og bruger dem til at fjerne besættelser, som derfor forstærkes.

Strategier til at håndtere tvangstanker

Idéen er, at man ikke må falde ind i en tvangsvane som et middel til at neutralisere tanker og undgå tanker. Derfor er de strategier, der har fungeret bedst til at håndtere tvangstanker, følgende:

Kognitiv demontering

At kognitivt demontere vores mentale begivenheder betyder at vide, hvordan man adskiller tanker fra virkeligheden og dig som person. Det vil sige, at det er nødvendigt at erkende, at du ikke er dine tanker: Du er så meget mere end dine tanker. På den anden side er det også nødvendigt at indse, at det at have tanker ikke betyder, at det er realiteter.

Tanker er intet mere end det: Psykologisk indhold, billeder og opfattelse. De er imidlertid ikke objektive og verificerbare realiteter. Derfor giver det ingen mening at handle ud fra  idéer, der ikke svarer til virkeligheden.

Læs også: Selvopfyldende profeti: Når dine tanker bliver til virkelighed

Det er meget mere funktionelt at behandle tanker som enheder, som du ikke kan lide, og se dem passere. Du kan endda hilse på dem og blive hos dem, indtil de begynder at falde i intensitet.

For at håndtere tvangstanker skal du stoppe med at lægge så meget vægt på dem

Kvinde tager sig til hoved, mens en anden kvinde rækker hende et glas vand

Du behøver ikke at lægge vægt på en tanke, bare fordi du tænker på den. Vi har allerede sagt, at tænkning er yderst menneskeligt, ligesom at drømme.

Vi har alle sammen tanker, som vi ville skamme os over at anerkende eller sige højt. Det betyder dog ikke, at de er vigtige, eller at de definerer os på nogen måde. Derfor er det godt at mindske den værdi, vi tillægger det at tænke.

Omfavn dine tanker

Ikke nok med at vi ikke behøver at løbe væk fra vores tanker, men vi må prøve at udføre den mentale øvelse at omfavne dem. At omfavne vores dæmoner betyder at være åben for, ​​at de er til stede, selvom vi ikke kan lide dem.

Hæmme tvangshandlinger

Denne del er vigtig. For hver tvangshandling, vi udfører, fortæller vi vores tanker, at de har ret. Det vil sige, at vi udfører en reel handling baseret på en mental idé.

Virkeligheden og dit sind er to forskellige verdener, som ikke nødvendigvis har meget at gøre med hinanden. Derfor er det nødvendigt at gøre en indsats for at hæmme tvangshandlinger, så du ikke fodrer dine tvangstanker yderligere.

Forsøger du at finde ud af, hvordan du skal håndtere tvangstanker?

Som du forhåbentlig har lært, er der flere strategier til at gøre dette og forhindre, at disse tanker overtager dit liv. Det er dog en god idé også at se en psykolog for ekstra støtte og vejledning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ruiz, M.A., Díaz, M. I., Villalobos, A. (2012). Manual de Técnicas de Intervención Cognitivo Conductuales. Desclée De Brouwer, S.A
  • Julien, D., O’Connor, K. P., & Aardema, F. (2007). Intrusive thoughts, obsessions, and appraisals in obsessive-compulsive disorder: A critical review. Clinical Psychology Review. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2006.12.004
  • Kühn S, Schmiedek F, Brose A, Schott BH, Lindenberger U, Lövden M. The neural representation of intrusive thoughts. Soc Cogn Affect Neurosci. 2013;8(6):688–693. doi:10.1093/scan/nss047
  • Masuda, A., Twohig, M. P., Stormo, A. R., Feinstein, A. B., Chou, Y. Y., & Wendell, J. W. (2010). The effects of cognitive defusion and thought distraction on emotional discomfort and believability of negative self-referential thoughts. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry41(1), 11–17. https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2009.08.006
  • Morein-Zamir S, Fineberg NA, Robbins TW, Sahakian BJ. Inhibition of thoughts and actions in obsessive-compulsive disorder: extending the endophenotype?. Psychol Med. 2010;40(2):263–272. doi:10.1017/S003329170999033X

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.