Femten måder at håndtere angst på

Følelser af uro, såsom bekymring eller frygt, kan let overvælde dig. Men hvis du tager ansvar for situationen, vil du være i stand til at tackle din angst.
Femten måder at håndtere angst på
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Føler du, at du konstant hænger i med fingerspidserne? Føler du, at du ikke har andet valg end at leve med følelsesmæssig og fysisk angst? Et så højt niveau af stress kan være farligt for dit helbred. Den gode nyhed er, at der findes måder at håndtere angst på.

Angst er normalt og endda nyttigt i meget specifikke tilfælde. Problemerne begynder, når det får tag i dig og bliver kronisk. Derefter bliver du paranoid og ser farer eller komplikationer, hvor der ikke er nogen, og du bekymrer dig om alle de negative situationer, der kan opstå, uden virkelig at have en god grund til at være bekymret.

”Angst er som en stemme, der jager dig og bruger dine usikkerheder mod dig,” forklarer psykolog Ilene Strauss Cohen, professor ved Barry University i Florida.

I denne artikel vil vi se nærmere på dette.

Angst: Et globalt sundhedsproblem

Kvinde sidder på gulv og skjuler ansigt bag sin hånd

Nogle skøn hævder, at der findes 246 millioner mennesker i verden, der lever med kronisk angst. The Anxiety and Depression American Association betragter det som den mest almindelige mentale epidemi i vores tidsalder og advarer om dets konsekvenser for vores generelle sundhed.

Når du er plaget af angst, frigiver din hjerne adrenalin, cortisol og andre hormoner, der påvirker vores krops normale opførsel.

Af den grund kan du opleve ubehag og nogle bivirkninger såsom:

  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Depression
  • Højt blodtryk
  • Tab af appetit
  • Fordøjelsesforstyrrelser såsom forstoppelse eller diarré
  • Et svækket immunsystem
  • Udmattelse
  • Tab af seksuel lyst

Måder at håndtere angst på

Angst opstår oftest i vores hoveder og er ikke baseret på virkeligheden, så der er forskellige måder at hjælpe dig med at håndtere det på.

Den måde, du behandler din krop på, har imidlertid en direkte indflydelse på dit sind. Derfor vil sunde fødevarer og sunde vaner forbedre din mentale sundhed.

Kontroller din angst og pas på din krop

Kvinde spiser pizza på toilet

1. Begræns dit koffeinindtag

Undersøgelser viser, at koffein forværrer angsten, da det fordobler cortisolniveauer i blodet og på sin side reducerer Gamma-aminobutyric syre, et naturligt kropsafslappende middel.

2. Fjern eller reducer alkoholforbrug

Det er sandt, at alkohol hjælper dig med at slappe af, og selvom det delvist er sandt i moderate mængder, vil overdrevent forbrug og de efterfølgende effekter forværre dine følelser af angst.

Alkohol ændrer dine serotoninniveauer, hvilket hæver dine stressniveauer. Ifølge undersøgelser er 20% af mennesker, der er plaget af angst, meget afhængige af alkohol.

3. Indtag en afbalanceret kost

Der er mere end 10 millioner neurotransmittere mellem vores fordøjelseskanal og vores hjerne, der kommunikerer frem og tilbage. Så det, du spiser, påvirker din hjerne, og du skal inkludere proteiner, kulhydrater og grøntsager i hvert måltid. Spis også frugt mellem måltiderne og drik masser af væsker.

Fødevarer, der er rig på folat, en type B-vitamin, såsom asparges, vandkarse, spinat og nødder, og dem, der er rige på vitamin B6, såsom fisk, kylling, bananer og grøntsager, stimulerer produktionen af ​​serotonin i høj grad. Det er årsagen til, at disse er at finde i gruppen “lykkehormoner.” De kan således hjælpe med at håndtere angst.

Læs også: Det skal du spise, hvis du har angst

4. Spis tre fulde måltider om dagen og to små i mellem

Mennesker, der er plaget af angst, har en tendens til at springe måltider over.

Anxiety and Depression Association of America advarer offentligheden om at springe måltider over, da det kan generere andre lidelser, der er meget mere skadelige og komplicerede, såsom anoreksi og bulimi, i det lange løb.

5. Få nok søvn, så du kan håndtere angst

Angst kan føre til søvnforstyrrelser, og mangel på søvn øger angsten. Når man sover 8 timer, sker der en reduktion i kropstemperatur, hjerterytme og nerver, og alt dette reducerer angstniveauerne.

Det er bevist, at søvn renser sindet og hjælper dig med at se tingene fra et klarere perspektiv.

6. Du kan håndtere angst med motion

Når du træner, frigiver kroppen de endorfiner, der holder smerter i skak, og dette giver en følelse af velvære. Træning hjælper dig også med at sove bedre, reducerer mental træthed og forbedrer den kognitive funktion.

Pas på dit sind og håndter din angst.

Kvinde med arme over vindue er god til at håndtere angst

7. Accepter, at du ikke kan kontrollere alt

Skift dit perspektiv med hensyn til alle dine mulige stressende situationer og fokuser kun på de vigtige ting, du kan løse. Mange gange får din frygt dig til at se situationer i et mørkere lys, end de virkelig er. Fokuserer kun på løsninger, fordi alle problemer har en løsning.

Hvis noget ikke har en løsning, er det ikke et problem. Nøjes med at bekymre dig om de ting, du kan kontrollere. Det reducerer dine angstniveauer.

8. Gør altid dit bedste

Du skal ikke lede efter perfektion eller plage dig selv, når ting ikke går, som du syntes de “skulle”. Her er en lille hemmelighed: ægte perfektion findes ikke.

Vær stolt af dine resultater og lær, hvad du kan af dine fiaskoer. Ingen har nogensinde lært noget af at lykkes med noget, første gang de prøvede.

9. Bevar en positiv holdning i forsøget på at håndtere angst

Anerkend, at meget af din frygt er uberettiget. Alt – selv dårlige situationer – har en positiv side, og de er altid midlertidige. Så hold dit sind fokuseret på alt det positive, der omgiver dig.

10. Opdag din frygt

Analyser, hvilke situationer der får dig til at bekymre dig. Til at gøre dette kan du endda føre en dagbog. Normalt er der et lignende mønster. Det kan være vanskeligheden ved at arbejde sammen med din chef, mistillid omkring andres handlinger eller bare overbelastningen af ​​pligter, som du f.eks. er tvunget til at udføre.

Læs også: Tag springet til at leve et frygtløst liv

Når du opdager årsagerne til din angst, kan du prøve at løse den på egen hånd eller søge hjælp fra fagfolk.

11. Stol på dig selv

Vær klar på, at du kan overvinde enhver situation, du konfronterer, på en eller anden måde. Faktisk har du altid gjort det. Ellers ville du ikke være, hvor du er. Så du kan være succesfuld i både gode og dårlige situationer.

Alt i livet handler om at overvinde alle slags forhindringer. Når du lærer at stole på din evne til at komme videre, vil din angst langsomt forsvinde.

Kvinder mediterer som måde at håndtere angst på

Der findes øvelser og aktiviteter, der kan hjælpe med at håndtere angst. For at gøre det, skal du også holde dit sind beskæftiget med positive ting. Lad os se på nogle af øvelserne.

12. Træk vejret dybt

Dybe vejrtrækningsøvelser hjælper med at tilføre ilt til din hjerne og regulere din puls. Tag også en pause fra din travle hverdag for at fokusere på din vejrtrækning.

Blot fem minutter om morgenen, før du starter dagen, eller når du kommer hjem, vil gøre meget for dit helbred.

13. Hold fri

Pauser er nødvendige for dit helbred og dit sind.

Undgå situationer, der får dig til at stresse, selvom det kun er midlertidigt. Dette betyder ikke, at du ikke vil løse dem, men du kan sommetider sætte dem til side.

Tag derefter lidt tid og træk vejret dybt, det hjælper dig med at få et andet perspektiv på alt. Udfør andre aktiviteter i stedet, så som at gå i biografen, lave frivilligt arbejde eller lære noget nyt.

14. Du kan håndtere angst med meditation

Hvis du ikke er bekendt med meditation, kan du komme i gang med yoga eller i et meditationscenter. Hvis du allerede ved, hvordan du gør det, skal du komme igang med det og dedikere mindst 20 minutter om dagen til det.

Hvis du gør det, træner du dit sind til at hjælpe dig med at kontrollere de destruktive tanker, der fører til din angst.

15. Opsøg en specialist, hvis du har problemer med at håndtere angst

Hvis du tror, ​​at du måske er plaget af angst, og at den er uden for din kontrol, skal du ikke tøve med at søge hjælp fra en psykoterapeut eller en anden professionel med evne til at hjælpe dig med at håndtere det.

Det er utroligt, hvor meget det kan hjælpe.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.