14 mærkelige og usædvanlige psykologiske lidelser

Der er mere velkendte syndromer som Stockholm og Diogenes, men også andre mindre kendte... alligevel rammes flere af dem, end man skulle tro.
14 mærkelige og usædvanlige psykologiske lidelser
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

I dag er det menneskelige sind stadig noget af det mest uforklarlige i verden. Delirium, dissociative tilstande, overvældende oplevelser, abnormaliteter i hjernen … listen fortsætter. Det menneskelige sind har evnen til at fascinere os og får os til at reflektere over noget så vidunderligt og forbløffende. I denne artikel dykker vi ned i nogle af de mest usædvanlige psykologiske lidelser. Læs med!

Selvom de fleste har hørt om mentale lidelser som skizofreni og OCD, så er der en lang liste af andre psykologiske lidelser, der er ekstremt mærkelige og usædvanlige.

I dagens artikel vil vi snakke om nogle af de mindre almindelige mentale problemer, som ikke desto mindre påvirker almindelige mennesker.

14 usædvanlige psykologiske lidelser

1. Capgras Delusion

Den pårørende er overbevist om, at en som er tæt på dem er blevet udskiftet med en anden identisk bedrager. Denne form for vrangforestilling er mere almindeligt hos mennesker med skizofreni, men ses også hos mennesker med demens, epilepsi, eller skader i hovedet.

Capgras delusion er en ad de mest usædvanlige psykologiske lidelser der findes

2. Fregoli Syndrom

Dette er det modsatte af Capgras Delusion. I tilfælde af Fregoli Syndrom, mener den lidende at forskellige mennesker faktisk er den samme person, der er i stand til at ændre deres udseende og forklæde sig som en anden.

Masker

3. Cotard Delirium

Den påvirkede person har en vrangforestilling om, at han eller hun er død og ikke eksisterer. De tror, at deres krop er ved at rodne eller, at de har mistet alt deres blod eller indre organer. Det ses oftest hos patienter med psykotisk depression eller skizofreni.

Menneske

4. Paramnesia

Denne lidelse er karakteriseret ved em vranforestilling om, at et sted er blevet kopieret – at der er to samtidigt eksisterende kopier af det samme sted. For eksempel kan en patient tro, at hospitalet de er på,  er blevet kopieret og også eksisterer et andet sted. Det er som om, de føler, at de oplever parallele verdener.

5. Fremmed-hånd Syndrom

Mennesker der lider af denne lidelse tror, at deres hånd ikke tilhører dem selv, men at den har sit eget liv. Nogle gange tror mennesker med Fremmed-hånd Syndrom, at de er besat af en ånd eller noget lignende. Generelt opstår dette hos mennesker, der har beskadiget deres hjernebjælke, som forbinder de to hjernehalvdele.

Ekstra hænder

6. Micropsia eller Macropsia

Dette er en neurologisk lidelse hvor opfattelse af billede, rum og tid bliver forvrænget. Det mest foruroligende symptom er ændringen af kropsbilledet, fordi den lidende kan blive forvirret over størrelsen og formen af sine egne kropsdele. Dette medfører en meget stor frygt og alarm.

Det er mest forbundet med migræne, hjernesvulster, stofmisbrug og infektioner. Den bedste behandling er hvile. Nogle gange bliver det også kaldt “Alice i Eventyrland” Syndrom.

lille barn

7. Jerusalem Syndrom

Jerusalem Syndrom er kendetegnet ved tvangstanker, vrangforestillinger eller andre emner relateret til religiøse oplevelser. De udløses, hvis man besøger Jerusalem byen.

Syndromet er ikke begrænset til en bestemt religion, og det sker ofte hos mennesker, der har en histore med mental sygdom forud for deres ophold i Jerusalem. Vrangforestillingerne eller tvangstankerne plejer at forsvinde nogle dage efter, man har forladt området.

8. Paris Syndrom

Paris Syndrom er blevet observeret hos japanske borgere, der besøger den franske hovedstad. De får ofte et nervøst sammenbrud under deres besøg, men det er også blevet observeret hos japanske turister andre steder i verden.

Det lader til at være et ekstremt tilfælde af kulturchok, hvilket fører til fysiske og følelsesmæssige symptomer på angst, herunder tab virkelighedsfornemmelse, vrangforestillinger, hallucinationer og mere.

Af de seks millioner japanske turister, der besøger Paris hvert år, rammes kun omkring 20. De formodentlige årsager kan være idealisering, sprogbarrieren, fysisk og mental udmattelse og konfrontationen med vidt forskellige kulturelle vaner.

Paris syndrom

9. Dissociativ Fugue

Personen der lider af dette går uventet og forvirret rundt fra sted til sted uden at være klar over deres identitet, og hvad der førte dem dertil. Generelt skyldes disse episoder en periode med stor følelsesmæssigt og fysisk stress, indtagelse af psykotiske lægemidler, visse medicinske tilstande. Det er i sandhed en af de mere usædvanlige psykologiske lidelser.

10. Fremmed Accent Syndrom

Den lidende taler sit modersmål med en fremmed accent. Det er en sjælden lidelse, der normalt kommer efter en større skade i hoved eller en skade, der har påvirket hjernes talecenter. Det er en af de mere usædvanlige psykologiske lidelser.

11. Stockholm Syndrom

Dette er kendetegnet ved sympati og loyalitet fra en kidnappet person overfor sin bortfører. Det er blevet beskrevet i tilfælde med kidnapning, voldtægt, børnemishandling, hustruvold og mere.

Mærkeligt nok har dette syndrom fået sit navn efter et bankrøveri i Stockholm (Sverige) i 1973. Gidslerne var så knyttede til deres kidnappere at mange nægtede at vidne imod dem.

Kærlighed

12. Lima Syndrom er af de mest usædvanlige psykologiske lidelser

Dette er det modsatte af Stockholm Syndrom. Her ender gidslerne med at frembringe sympati hos gidseltagerne, som lyster deres ønsker og behov. Det er muligt at denne reaktion kommer fra følelsen af skyld og moralsk ubeslutsomhed hos gidseltagerne.

Navnet kommer fra en gidselsituation i den japanske ambassade i Lima (Peru). Fjorten medlemmer af Tupac Amaru Revolutionary bevægelsen havde taget hundrede gidsler i adskillige dage. Men efter noget tid blev gidslerne frigivet, da gidseltagerne begyndte at forstå, hvilken situation, de havde skabt.

13. Stendhalsyndrom

Stendhalsyndrom er kendetegnet ved fysisk og følelsesmæssig angst, dissociative oplevelser, forvirring, og endda hallucinationer, når de betragter et kunstværk.

Det sker ofte, når de ser noget meget smukt eller et overdrevet kunstværk koncentreret på et sted. Man kan sige det samme om persons ekstreme reaktion, når de konfronteres med en enorm skønhed i den virkelige verden. Normalt er oplevelsen begrænset, og den påvirkede har ikke brug for store støtteforanstaltninger.

14. Hamstring

Dette symptom er kendetegnet ved ekstrem omsorgssvigt, social isolation, ligegyldighed og en uimodståelig indsamling af skrald. Det ses for det meste hos ældre mennesker og er forbundet med progressiv demens. Lad os snakke om den besynderlige adfærd hos den mand, der gav navn til denne sygdom.

Diogenes fra Sinope (412 eller 404 f.Kr. til 323 f.Kr.). Han var en græsk filosof, der var kynisk og minimalistisk. Hans filosofi var baseret på tanken om at meningen med livet kunne findes i dyd, leve ifølge naturen og afvise alle konventionelle lyster (rigdom, magt, berømmelse).

Det siges at han levede i en vintønde i Athens gader og var berømt for sin dristighed og frække attitude overfor Alexander den Store. Ved en lejlighed sagde Alexander til Diogenes “Spørg mig om lige hvad du vil”, Diogenes svarede “Flyt dig, du skærmer for solen”.

De lidelser vi har beskrevet i denne artikel er kun nogle få ud af den enorme liste af usædvanlige psykologiske lidelser. Vi håber du nød at læse om dem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Caballo, V. E. (2010). Manual para la evaluación clínica de los trastornos psicológicos: estrategias de evaluación, problemas infantiles y trastornos de ansiedad (No. 616.89). Pirámide,.
  • Fernández, M. A., Martínez-Arias, R., & Rodríguez-Sutil, C. (2000). Prevalencia de trastornos psicológicos en niños y adolescentes, su relación con la edad y el género. Psicothema12(4), 525-532.
  • Botella, C., García-Palacios, A., Quero, S., Baños, R. M., & Bretón-López, J. M. (2007). Realidad Virtual y Tratamientos Psicológicos. MEDICINA PSICOSOMÁTICA Y PSIQUIATRÍA DE ENLACE. https://doi.org/10.1080/09602011.2015.1109525

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.