Hvorfor drømmer vi om at falde?

Du har sikkert drømt om at falde før, men vidste du, disse typer drømme kan relateres til stress?
Hvorfor drømmer vi om at falde?

Sidste ændring: 11 oktober, 2018

Det er forholdsvis almindeligt, at drømme at man falder. Det siges, at mindst 95% har haft den drøm mindst en gang. Disse drømme er ubehagelige, og de gør os bange og forskrækkede. Men hvorfår kommer de?

Derfor falder vi i vores drømme

Falddrømme 2

Det sker for dig en gang imellem. Du falder i søvn og bliver fanget i en drøm, hvor du pludseligt falder ned i en afgrund. Jorden forsvinder under fødderne, eller du falder ud over kanten af ​​en klippe og oplever den skræmmende følelse af at falde. Dit hjerte galoperer og du bliver pludselig meget vågen med angst i hjerte og sind. Du kan endda tro at du på en eller anden måde er faldet ud af sengen, hvad nogle tilfælde mennesker rent faktisk gør. Hvad er årsagen til dette fænomen?

1.  Det sker i de første faser af søvnen.

Søvn5

Hvis du kan huske disse drømme, vil du blive klar over at de forekommer inden for få minutter, efter at du er faldet i søvn. På Sleep Lab på hospitalet i Madrid i Spanien, har de undersøgt dette fænomen, og konkluderet, at det skyldes et resultat af en lille ubalance mellem balancesystemet (placeret i ørerne) og det kinæstetiske system.

Kroppen har endnu ikke tilpasset sig til en liggende stilling, som tvinger os til at vågne op med en følelse af, at vi falder. Det gør, at mange mennesker rent faktisk falder ud af sengen.

2.  Stress er også en vigtig faktor.

Hjernen

Prøv nu at huske din følelsesmæssige tilstand, da du oplevede dette fænomen. Drømme, hvor du falder, er også forbundet med   stress. Vi indstiller vores   sind på et højt aktivitetsniveau. Kortisol accelererer kernefunktioner, og hjernebølger er på maksimalt aktivitetsniveau. Når vi ligger ned, slapper vores kroppe af, men sindet forbliver aktivt, meget mere end normalt.

Og så opstår der en ny ubalance: en overaktiv hjerne i en afslappet krop. Dette fører til en følelse af at falde, der oversættes til dine drømme, og overrasker dig, så du vågner.

3.  Fænomenet med søvnlammelse

falddrømme3

Vi har talt om søvnlammelsse i en anden artikel. Det sker, når vi bliver bevidste om, at vi har et mareridt, men ikke kan vågne op. Følelsen er meget levende og intens, nogle gange endda skræmmende, på grund af hvor ægte alt synes at være. Når vi drømmer, at vi falder, er det en ubehagelig oplevelse, der får os til at ønske at vågne op, før vi rammer jorden.

Vi vil konkludere dette med at sige, at den vigtigste årsag til dette fænomen er stress. Hjernen er overspændt, hvilket fører til en ubalance mellem krop og sind i de indledende faser af søvnen. Hjernen reagerer på denne ubalance ved at producere angst-fyldte drømme. Der er også den teori, at drømme om at falde er et nedarvet instinkt fra vores tidlige menneskeagtige forfædre, der sov i træer og pludselig skulle vågne op, for at undgå at falde. Interessant, ikke?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Freud, S. (1979). 4 La interpretación de los sueños. Sigmund Freud Obras Completas. https://doi.org/10.1046/j.1460-9568.2002.02000.x
  • Tirapu-Ustárroz, J. (2012). Neuropsicología de los sueños. Revista de Neurologia.
  • Brailowsky, S. (1998). Las sustancias de los sueños: neuropsicofarmacología. La ciencia para todos.
  • Gómez Milán, E. (2008). El sueño. Vasa.
  • Cuellar NG, Whisenant D, Stanton MP. Hypnic Jerks A Scoping Literature Review. Sleep Medicine Clinics. 2015.
  • Sathe H, Karia S, Desousa A, Shah N. Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. Journal of Neurosciences in Rural Practice. 2015.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.