Hvad er burrata, og hvad er fordelene ved det?

Hvad er burrata? Det er et lækkert gourmetprodukt. Hvis du elsker ost, så er denne artikel lige noget for dig.
Hvad er burrata, og hvad er fordelene ved det?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 13 maj, 2023

Hvad er burrata egentlig? Siden burrata blev fremstillet for første gang, har mange forvekslet den med en slags friskost. Men sandheden er, at fremstillingen af burrata ikke har noget at gøre med traditionel ost. For det er en omdannelse af mozzarellaost og dens biprodukter til et gourmetprodukt.

Det er et mejeriprodukt med en meget speciel historie og er typisk for Syditalien. Navnet stammer fra det italienske burro, som betyder “smør”, så du har nok en idé om dets sensoriske karaktertræk.

Har du nogensinde smagt det? Hvis du er nysgerrig på dette mejeriprodukt og ønsker at vide mere om dets tilberedning og fordele, så læs med.

Hvad er burrata?

Ifølge Salvadori del Pratos bog er burrata et traditionelt produkt fra regionen Apulien i Syditalien. Det ligner pasta filata-ostene og består af et fyld af fløde med strimler af mozzarella, der ofte stammer fra rester under fremstillingen.

Ifølge del Prato er det sandsynligt, at burrata blev fremstillet for at udnytte rester af mozzarella. En anden historie fortæller imidlertid, at landmanden Bianchino i regionen Apulien i 1956, da han ikke kunne levere fløde i tide, besluttede at opbevare dem i sække af spundet pasta.

I Italien er det et lovkrav at fremstille mozzarella og burrata med bøffelmælk. Når den laves med komælk, kaldes den flor di latte. Ifølge Lo Russo er burrata ikke opført på EU’s liste over landbrugsprodukter, men den er opført i registret over traditionelle fødevarer i regionen Apulien.

Hvad er burrata: Dens karaktertræk

Teknisk set har burrata en ydre del af mozzarella, der er formet til en hul, åben kugle. Indvendigt er der strimler af mozzarella med fløde, som kaldes stracciatella.

Det færdige produkt er kugleformet med et hoved og en kort hals, der er bundet med en knude. Når den skæres op, vælter den ud på tallerkenen.

Den kan veje mellem 100 gram og 1 kilo. I en artikel står der, at burrata har en overflade uden skorpe, er mælkehvid, glat og skinnende.

Når burrata laves med komælk, er farven anderledes, med en cremegul farve fremhævet af carotenoider. Den kan betragtes som en næsten sød mozzarella med en glat konsistens og en tyk creme, der smelter i munden.

En gruppe agronomer fra universitetet i Foggia påpeger, at dens frie vandværdier for vækst af bakterier, der ændrer produktet, er høje. Derfor skal den opbevares på køl og spises hurtigt, før den bliver dårlig.

Det er dog lykkedes disse eksperter at forlænge burratas holdbarhed fra 3 til 10 dage. De pakkede den i saltlage, tilføjede antimikrobielle stoffer til fyldet og beskyttede den med en belægning.

Hvad er burrata, som ses her på billedet?

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sundhedsfordele og næringsværdi af mascarpone

Hvad er burrata: Fremstillingsproces

Professor Atanu Jana fra Indien forklarer, at der kan anvendes 2 teknikker: Håndværk og industriel. Det hele starter med fremstillingen af mozzarella. Sur valle tilsættes til mælk, der opvarmes til 37 grader Celsius. Der tilsættes også løbe.

Mælken størkner i 20 til 30 minutter, inden den skæres. Den opbevares under valle i yderligere 30 minutter og æltes med varmt vand ved 85 til 90 grader Celsius. Den strækkes for at få tråde, og en anden del formes til sække.

Hver sæk fyldes derefter med flødeblandingen og mozzarella-trådene. De lukkes med en knude, og til sidst lægges burrataen i en saltlage i 2 minutter for at fremhæve smagen. Derefter køler den af til 4 grader celsius og pakkes i beholdere, der er dyppet i kold valle for at forhindre den i at tørre ud.

Fordele ved burrata

At tale om fordelene ved burrata er at henvise til værdien af mozzarella. Nogle vil måske undre sig over, hvordan en ost med 33 % total fedtindhold kan være gavnlig. Men der er andre komponenter, der er gunstige for sundheden.

1. Burrata er en kilde til næringsstoffer

Burrata er en kilde til essentielle aminosyrer, fordi kaseinproteinet er højt ligesom i andre oste. Den indeholder 18 gram pr. 100 gram burrata med en høj biologisk værdi. Den, der er mest af, er aminosyren lysin.

Husk, at for at spise en traditionel burrata skal du tjekke den portion, du spiser, uanset hvor lækker den er. Dens indhold af mættet fedt er højt, og det samme gælder kolesterolindholdet. Det er dog lykkedes nogle eksperter at fremstille burrata med lavt fedtindhold.

2. Det er en kilde til konjugeret linolsyre

Tilstedeværelsen af konjugeret linolsyre kan have visse sundhedsmæssige fordele. I gennemsnit indeholder ost mellem 0,5 og 1,7 gram pr. 100 gram af de samlede fedtsyrer. En artikel offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Dairy Technology fremhæver fordelene ved konjugeret linolsyre.

Denne fedtsyre har antitrombotiske og antidiabetiske virkninger. En anden undersøgelse viste, at forskellige lipider i fedtkuglen er forbundet med en reduktion af kroniske sygdomme, der er typiske for aldring.

3. Bioaktive peptider

I artiklen Nutritional Benefits of Cheese forklares det, at selv om burrata ikke er en modnet ost, kan der under fordøjelsen produceres bioaktive peptider, som kan have en positiv indvirkning på sundheden. Nogle af dem har antihypertensiv, antitrombotisk og antimikrobiel aktivitet.

4. Kan fungere som en kilde til probiotika

Nogle eksperter har anset friske oste for at være et godt middel til probiotiske bakterier. De er en kilde til laktose og andre næringsstoffer, der muliggør vækst af sundhedsfremmende mikroorganismer, mens skadelige bakterier undgås.

Disse typer probiotiske produkter forbedrer mundhygiejnen, immunsystemet og mave-tarmsygdomme og beskytter mod luftvejssygdomme. Andre fordele er anerkendt af flere forskere.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Pasta med fetaost: Opskrift fra TikTok

Hvar er burrata: Hvordan spiser man denne ost?

Kontrasten i tekstur på ydersiden og indersiden og dens smag gør, at vi med burrata kan kombinere en lang række forskellige retter. Generelt er en af de bedste måder at servere burrata på med lidt saltflager, ekstra jomfru olivenolie efter smag og peber.

Andre gode kombinationer er nævnt nedenstående:

 • Med skinke, rucola, balsamicoeddike og hårdkogte æg.
 • Servér den med friske figner, rucola, ristede pistacienødder og balsamicoeddike.
 • Friske eller ristede tomater blandet med eddike og ekstra jomfru olivenolie.
 • Forskellige grillede grøntsager, f.eks. aubergine, asparges, squash og peberfrugter. Tilsæt olivenolie og eddike.
 • Med basilikumblade, frisk tomat og et drys ekstra jomfru olivenolie.
 • Sauterede nektariner eller ferskner med ristede mandler eller valnødder, rucola og olivenolie.
 • Den passer meget godt til artiskokker, ristet endivie, sorte oliven, olivenolie og balsamicoeddike.
Parmaskinke skæres

Skinke kan ledsage burrata sammen med andre klassiske ingredienser fra middelhavskøkkenet.

Simpel opskrift med burrata

Vi foreslår en simpel opskrift, der kan tilberedes uden mange ingredienser. Husk, at du kan bruge den som en proteinret.

Ingredienserne er som følger:

 • 1 burrata-kugle
 • Salt og peber
 • Frisk basilikum
 • Ristede sesamfrø
 • En peberfrugt
 • 125 milliliter fløde

Du tilbereder den ved at følge disse trin:

 1. Varm en gryde op ved svag varme.
 2. Læg burrataen i sammen med fløden.
 3. Lad det stå over middel varme, indtil burrataen bliver helt opløst.
 4. Når den er opløst, tilsættes salt og peber efter smag.
 5. Ved servering, varm eller kold, tilsættes sesamfrø, peberfrugt og basilikumblade.

Husk, at uanset hvor appetitlig burrataen er, er intet godt i overskud. Servér den normale portion og ledsag den altid med friske eller grillede grøntsager. På den måde bevarer du den kaloriske og ernæringsmæssige balance i alle dine måltider.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.