Passer det, at probiotika kan påvirke vaginalflora?

Vaginale infektioner er et tilbagevendende problem hos kvinder i alle aldre. Opdag probiotikaens indflydelse på vaginalfloraen og tag vare på dit helbred.
Passer det, at probiotika kan påvirke vaginalflora?
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

De seneste år er det blevet undersøgt, hvordan probiotika kan påvirke vaginalflora. Hovedvægten i undersøgelserne drejer sig om at opretholde balancen mellem de forskellige bakterier, der findes i intimområdet.

Disse mikroorganismer er ikke skadelige for kvinden, tværtimod lever de i hendes vaginale område og skal hjælpe med at stoppe angrebene fra visse faktorer såsom skadelige bakterier, svampe, gær osv. Når det drejer sig om intim sundhedspleje, er det nødvendigt at have en god forståelse af hver enkelt faktor, der er involveret i processen.

På denne måde er det muligt at forstå de dele, der er involveret i hver situation, og hvorfor det er vigtigt at være opmærksom på visse aspekter.

Nedenstående vil vi forklare, hvilke problemer der kan opstå som følge af dårlig pleje af vaginalfloraen, blandt andre relaterede aspekter.

Hvorfor opstår der problemer i skeden?

Blandt de årsager, der kan forårsage komplikationer i skeden, er der:

  • Mangel på østrogen (på grund af tørhed eller blødning under menstruation).
  • Vaginale infektioner eller tilstedeværelsen af svamp.
  • Samleje uden den nødvendige omhu.
  • Brugen af hygiejneprodukter, der forringer vaginalflora (såsom blandt andet parfumerede sæber, der ikke er lavet til intimhygiejne).

Det er normalt, at disse problemer øges i de varmeste perioder af året. Det intime område lider under højere luftfugtighed og er udsat for andre risikofaktorer. Især i svømmebassiner eller fælles badeværelser, som bruges hyppigere i ferierne.

Hvad er et vaginalt probiotikum?

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har omdefineret begrebet probiotikum: “Sæt af levende mikroorganismer, der giver en fordel for værtens sundhed, når de indgives i tilstrækkelige mængder”. Dette fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Journal of Microbiology and Biotechnology.

Vaginal probiotika er levende mikroorganismer, som sameksisterer med den vaginale flora. I det kvindelige intime område er disse millioner af bakterier af forskellige typer i harmoni, så længe der er sundhed.

Hvordan probiotika kan påvirke vaginalflora

Glas med syltede løg

Et af de vigtigste bidrag fra probiotika i vaginalfloraen er at medvirke til at genoprette balancen i økosystemet. Når der ikke er nok probiotika, dukker infektioner op igen på grund af manglende forsvarsmekanismer. Der er kvinder, der lider af kronisk vaginalt ubehag.

Samtidig med at de stopper udviklingen af sygdomsfremkaldende bakterier, producerer de også mælkesyre. Med dette arbejde kontrollerer de et lavt syreniveau i den vaginale pH-værdi.

Kort sagt er disse mikroorganismer der udelukkende for at passe på og beskytte skeden. Selv om det er rigtigt, at der findes ubalancer, og at der opstår sygdomme som bakteriel vaginose.

I tilfælde, hvor mængden af probiotika i den vaginale flora er nedsat, er det muligt at foretage en forstærkning med kosttilskud. Du kan få dem på apoteker til indtagelse oralt og som stikpiller.

Probiotika kan påvirke vaginalflora: Vaginale infektioner forekommer hyppigere ved mangel på probiotika

En ubalance i vaginalflora kan forårsage følgende problemer.

Bakteriel vaginose

Når der er en uorden mellem sunde bakterier og sygdomsfremkaldende bakterier, opstår denne infektion i skeden. Den viser normalt ikke mange symptomer, selv om den har visse karakteristika. Blandt de mest mærkbare er ildelugtende udflåd med en gråhvid farve.

Candidiasis eller svampeinfektion

Det er også kendt som“vaginal candidiasis” og er meget almindeligt blandt kvinder. Det skyldes udbrud af en bestemt svamp, der forårsager kløe, irritation og udflåd. I de alvorligste tilfælde medfører den ubehag ved vandladning og smerter ved samleje.

Symptomernes intensitet kan variere meget fra kvinde til kvinde. Det er nødvendigt at give det den betydning, det fortjener i behandlingen for at undgå tilbagefald. Probiotika har vist sig at være effektive mod dette problem, ifølge forskning offentliggjort i Dermatologic Therapy.

Enterobakterielle infektioner

Kvinde har fået svamp

Disse vaginale infektioner er meget almindelige. Og de skyldes grundlæggende forurening eller overførsel af bakterier fra det anale eller perianale område til det vaginale område. Hele miljøet påvirkes, og det er nødvendigt at gå til en professionel.

Der er beviser for, at genoprettelse af mikrobiotaen ved hjælp af probiotika er effektivt til at bekæmpe disse infektioner, især i postmenopausale stadier.

Hvordan fødevarer med probiotika kan påvirke vaginalflora

Probiotiske fødevarer giver et stort bidrag af positive bakterier til kroppen. Disse levende mikroorganismer, som de tilfører, sætter sig fast i tyndtarmen. På denne måde giver de immunstyrkelse til kroppen og letter optagelsen af næringsstoffer.

Du kender allerede anvendelsen og fordelene ved vaginale probiotika. Husk altid at rådføre dig med din læge, før du bruger dem, og han/hun vil hjælpe dig med at løse enhver tvivl, du måtte have om brugen af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kim SK, Guevarra RB, Kim YT, Kwon J, Kim H, Cho JH, Kim HB, Lee JH. Role of Probiotics in Human Gut Microbiome-Associated Diseases. J Microbiol Biotechnol. 2019 Sep 28;29(9):1335-1340. doi: 10.4014/jmb.1906.06064. PMID: 31434172.
  • Shenoy A, Gottlieb A. Probiotics for oral and vulvovaginal candidiasis: A review. Dermatol Ther. 2019 Jul;32(4):e12970. doi: 10.1111/dth.12970. Epub 2019 May 30. PMID: 31112355.
  • Kim JM, Park YJ. Probiotics in the Prevention and Treatment of Postmenopausal Vaginal Infections: Review Article. J Menopausal Med. 2017 Dec;23(3):139-145. doi: 10.6118/jmm.2017.23.3.139. Epub 2017 Dec 29. PMID: 29354612; PMCID: PMC5770522.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.