Fem tips til pleje af basilikumplanter

Elsker du smagen af basilikum, og vil du lære at passe på den, så du kan dyrke den i din egen have? Vi har nogle gode nyheder til dig: Det er ret let! Lær mere om det i denne artikel.
Fem tips til pleje af basilikumplanter

Sidste ændring: 25 august, 2022

Basilikumplanter er aromatiske og urteagtige planter hjemmehørende i Asien. De er nu spredt over hele verden og er populære i køkkenet i mange lande som f.eks. Middelhavsområdet, for eksempel på grund af deres smag. Dagens artikel indeholder nogle tips til korrekt pleje af denne urteplante.

Denne plante har en vidunderlig smag, men også flere medicinske egenskaber, der fremmer fordøjelsen, lindrer visse typer smerter og hjælper med at fremskynde hudens helingsproces.

Ved at plante nogle basilikumplanter derhjemme kan du have denne lækre plante lige ved hånden og hurtigt inkludere den i retter som pestosauce, aromatiske infusioner, salater, grønne smoothies og endda is. Derudover hjælper den dig med at holde myg væk!

Vanding af basilikumplanter

Generelt har basilikumplanter brug for regelmæssig vanding for at vokse ordentligt. Jorden skal dog have god dræning, så sørg for, at potten har huller i bunden.

Derudover afhænger vanding af klimaforhold. Således skal de muligvis vandes hver dag i små mængder i varme klimaer. Vand den hver anden dag i køligere temperaturer.

Beskæring af basilikumplanter

Som de fleste planter skal du regelmæssigt fjerne ukrudt og døde blade fra basilikum. Derudover er det nødvendigt at skære nogle stilke for at fremme en længere bladvækst. Trim under blomsterknoppen for at forsinke blomstringen.

Hovedårsagen til at beskære planten på denne måde er, at det er en enårig urt. Det betyder, at den tørrer og visner, efter at den blomstrer. Du kan samle frøene for at fortsætte med at opretholde afgrøden. Beskær hver tredje til fjerde uge.

Et nærbillede af en plante

Generel pleje af basilikumplanter

Det videnskabelige navn på basilikum er Ocimum basilicum L, og der er mange sorter.

De mest populære er græsk basilikum (Ocimum basilicum minimum), lilla basilikum (Ocimum basilicum purpurascens), Genovese basilikum (Ocimum basilicum Genovese), fin basilikum (Ocimum minimum), kanelbasilikum (Ocimum basilicum Cinnamon) og citronbasilikum (Ocimum basilicum citriodorum).

Du skal have en krukke eller et område i haven for at plante den, efter du har valgt den sort, du vil dyrke i din have. Du kan enten købe frøene eller planten.

1. Sørg for tilstrækkelig jord til vækst

En udgivelse af Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro de Mexico påpeger, at den ideelle jord til dyrkning af basilikum skal være let og gennemtrængelig og have god dræning, fordi stagnation dræber den. Bland jorden med lidt sand for at sikre dræning. Jorden skal også have en pH-værdi mellem 4,3 og 8,2.

2. Giv basilikumplanter næringsstoffer for at fremme vækst

Basilikumplanter har brug for jord, der er rig på organisk stof. Tilføj således denne type materiale før såning.

Desuden er ormekompost godt til basilikum. Du skal befrugte planten med dette hver 20. dag i små mængder.

3. Korrekt placering af basilikumplanter

Basilikumplanter har brug for konstant sollys for en sund udvikling. De er dog velegnet til både indendørs og udendørs miljøer. Faktisk vil de endda trives bedst i et halvskygget miljø.

4. Sørg for en ideel temperatur

Basilikumplanter kræver en temperatur mellem 15 og 25 grader for korrekt vækst. Så hold dem indendørs, hvis du bor i et meget koldt område. Derudover behøver de ikke en stor krukke for at vokse ordentligt.

5. Udnyt frøene

Basilikumplanten er en enårig plante, så du bør reproducere den ved at bruge dens frø. For at gøre det skal du bare vente, indtil blomsterne bliver brune og tørrer ud.

Du skal skære dem af for at udvinde de små sorte frø gemt inde i blomsten. Opbevar dem derefter i en glasbeholder og lad dem tørre helt.

Basilikum-elskere

Faktisk holder basilikumplanter normalt myg væk, men også andre insekter, der spiser basilikum. Derudover kan visse miljøforhold være hårde for planten og føre til visning.

Læs med for at finde ud af de omstændigheder, der skal undgås for at hjælpe en basilikumplante med at trives.

Bladlus

Disse er almindelige skadedyr, der svækker planter, fordi de lever af saften. Du kan identificere dem ved de huller, de laver i stilke og blade.

Derudover udskiller de en sød væske, der tiltrækker myrer. En spray med løg og hvidløg kan dog hjælpe dig med at holde dem i skak.

Tordenfluer

Disse er små sorte insekter, der infiltrerer plantens blade og blomster for at spise dens næringsstoffer. Du kan identificere dem ved forekomsten af små pletter.

En måde at forhindre dem på er ved at sprøjte bladene – de kan ikke lide vand. Det er dog bedre at bruge regnvand, fordi postevand ofte indeholder klor. Sprøjt dem heller ikke under direkte stærkt sollys, da det brænder bladene.

Snegle

Snegle elsker mange planter i haven, og basilikum er ingen undtagelse, så du skal forhindre deres forekomst.

Du kan identificere dem ved de huller, de laver på bladene. Også deres slim efterlader normalt et hvidligt, skinnende spor bag sig.

Et blad med skadedyr

For meget sol

Basilikum har brug for fugt for at vokse godt. Det har derfor en tendens til at brænde og visne, når det modtager for meget sollys. Hold det således hydreret og delvist i skyggen.

Frost og vind

Basilikumplanten tåler ikke lave temperaturer. Derfor dræber frost den normalt. Som du kan forestille dig, vil den ikke overleve vinteren udendørs, så tidligt forår er det bedste tidspunkt til at plante den.

Basilikumplanter er sikre for kæledyr

Mennesker med kæledyr undrer sig ofte over sikkerheden ved planter, før de køber dem til deres hjem. Den gode nyhed er, at basilikum er sikkert for hunde og katte.

Nu hvor du kender til pleje af en basilikumplante og dens sikkerhed med kæledyr, er det vigtigt at holde den utilgængeligt for dyr, fordi dens duft kan tiltrække dem, og de vil sandsynligvis skade den. Det forhindrer dem også i at markere det som en del af deres territorie.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.