Myofascial release: Hvad består det af, og hvad er fordelene ved det?

Bevægelighedsproblemer og smerter forebygges med myofascial release-behandlinger, en teknik, der behandler specifikke områder af kroppen, der er omsluttet af fascier.
Myofascial release: Hvad består det af, og hvad er fordelene ved det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 31 oktober, 2022

Myofascial release kan hjælpe med at lindre smerter efter en skade. Det er baseret på manuel massage, der stimulerer det berørte område og hjælper med at fremme bevægelsen af muskelfascia under huden.

Det er også kendt som myofasciel induktion og anvendes af fysioterapeuter eller massageterapeuter for at genvinde vævets funktionalitet. Den påvirker direkte bevægeapparatet og strækker sig til resten af kroppen og lindrer således ubehag ved hjælp af tryk og strækning.

Hvad er myofascial release?

Før teknikken forklares, er det nødvendigt at vide, hvad en fascie er. Det er det væv, der omgiver muskler, nerver, blodkar, lymfekar, og viscera, ud over at forbinde organer, der tillader biomekanisk aktivitet.

Ifølge en artikel offentliggjort i Cuban Journal of Biomedical Research, letter myofascial release mobilitet, cellecirkulation og vævselasticitet i forhold til spasmer på grund af stress, skader og inaktivitet. Dette fører til smertepunkter, der, hvis de ikke behandles, kan blive kroniske.

På baggrund af denne diagnose appellerer specialister ofte til myofascial release-behandlinger, da de mekanisk aktiverer vævet for at løsne spændinger og lindre ubehag, både i det specifikke område og i fjerntliggende områder.

Trykket er vedvarende og let, og det omfatter normalt stræk og bevægelse. Målet er at fjerne funktionelle begrænsninger ved at stimulere kollagenet og dets relaterede egenskaber.

Illustration af muskler i menneskekroppen

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Typer af massage og deres anvendelsesmuligheder

Kropsdele, der kan behandles med teknikken

Myofasciel induktion kan hjælpe med at håndtere følelsesløshed i dele, der forbliver fastlåste i lang tid, eller som vi bruger ofte, såsom hoved, kæbe, nakke, quadriceps, arme, ryg, hofter, fødder og lægge.

Mange led- eller muskelsmerter er resultatet af skader og livets travlhed eller rytme. På samme måde er de også forbundet med fysiologiske bevægelser, der går ubemærket hen, som f.eks. lungeudvidelse, når vi trækker vejret.

Det bruges ofte til behandling af fibromyalgi, lændesmerter, migræne, seneskedebetændelse, posttraumatiske og postoperative ar, stivhed som følge af neurologiske lidelser, piskesmæld og kronisk prostatitis. Under alle omstændigheder er det ikke en førstevalgsbehandling. Det bør altid være et terapeutisk supplement til den specifikke lægeordination.

Fordelene ved myofascial release

Den største fordel er den optimale bevægelighed i kroppen som følge af afslapningen af visse triggerpunkter. Teknikken holder kroppen i god form. Der er en bedre cirkulation, og giftstoffer fjernes via lymfekanalerne.

Andre fordele ved myofascial release er følgende:

  • Det får kroppen til at slappe helt af.
  • Bevægeapparatet genvinder sin funktionalitet.
  • Det lindrer ubehag ved sygdomme som reumatoid arthritis, lupus og sklerodermi.
  • Balancerer det muskuloskeletale system.
  • Det forbedrer bevægeligheden.
  • Den minimerer spændinger og stress.

Også i tilfælde af fascial release-behandlinger er lindringen global. Derfor bruges den ofte som et supplement til opvarmning i forbindelse med sport sammen med teknikken foam roller. Den tilbydes også i fysioterapi.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordelene ved dybvævsmassage

Kontraindikationer for myofascial release

Før behandlingerne evaluerer eksperten klienten for at bestemme øvelserne. Det er dog ikke alle, der er kandidater til denne behandling.

Det er kontraindiceret hos dem, der tager blodfortyndende medicin eller lider af metaboliske tilstande, frakturer, aneurismer og osteoporose. Den anvendes heller ikke ved åbne sår, forbrændinger, feber, infektionssygdomme eller i tilfælde af graviditet.

Ud over fysioterapicentre kan myofascial release udføres i hjemmet med enkle metoder, altid under vejledning af en kyndig behandler. Selv om der findes online vejledninger, er det rigtige at få en professionel til at udføre behandlingen.

Hvordan foregår en behandling?

Behandlingerne varer ikke længere end en time og består af de trin, der er forklaret nedenstående:

  1. Vurdering: Dette er en statisk og dynamisk test af klienten for at verificere tilstanden af fascialsystemet og specificere ændringerne.
  2. Opvarmning: Med fingre, håndflader og albuer forbereder fysioterapeuten, massageterapeuten eller kiropraktoren fasciaen.
  3. Udstrækning: Der er tale om lange, bløde og vedvarende manuelle bevægelser, som strækker og løsner fascien uden at tvinge den.

Teknikkerne er overfladiske eller dybe. Førstnævnte omfatter J-slides, der øger hudens bevægelse, tværgående slides til fibrene og langsgående slides udført med fingrene, albuerne eller knoerne.

De dybe udøves derimod i tværgående planer, med krydsede hænder og i en kraniosakral retning – dvs. fra hovedet til fødderne.

Kvinde udfører udstrækninger

Brugen af en skumrulle er en nyttig og alsidig måde at supplere denne behandling på, da der er mange forskellige bevægelser, som du kan udføre med denne genstand.

Hvad du skal huske på om myofascial release

Myofascial induktion er mere effektiv, når den kombineres med neurodynamik, osteopati og global postural genoptræning. Din fysioterapeut vil vide, hvilke der er mest velegnede til din tilstand.

Sørg også for at regulere antallet af behandlinger i forhold til spændingen i fascien, smerten og triggerpunkterne. Den hyppigste er en gang om ugen og seks i alt. Hver behandling varer en time, men hvis smerterne er ekstreme, er det muligt at nå op på tre timer.

For at opnå større effektivitet anbefales det at drikke rigeligt med vand. Husk ligeledes, at spændinger eller smerter ikke kun skyldes skader. Følelser, stress og slitage kan også behandles med denne metode.

Dette er ikke en æstetisk behandling, og slet ikke en massage, der skal forme kroppen. Den, der anvender den, skal have den nødvendige viden og udføre den på specialiserede klinikker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.