11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen

I denne artikel giver vi dig nogle idéer, så julen ikke stresser dig, og du kan nyde ferien på den bedst mulige måde. Gå ikke glip af det!
11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen

Sidste ændring: 20 december, 2021

Der er kun få dage tilbage, før julehyggen tager fat i os. Gaverne, maden, sammenkomsterne, træet. Alt kan forårsage nerver, angst og dårligt humør, selv hos dem, der har den største julestemning. I denne artikel giver vi nogle tips, så du ikke bliver stresset af julen, og du kan nyde disse dage på den bedst mulige måde. Du kan gøre det!

Sørg for, at du ikke bliver stresset af julen

Dette bør være tilfældet i alle situationer og på alle tider af året. I dette tilfælde vil vi dog fokusere på julen.

I de sidste par dage har du sikkert været ude og købe ting, tænkt på menuen og set på, hvordan du kan få alle festlighederne ind i din travle kalender. Derfor er der ikke noget bedre tidspunkt til at lære nogle tips til at gøre det mindre stressende. Lad os tage et kig på det!

1. Pas på dit helbred for ikke at blive stresset af julen

Pyntet juletræ

Først og fremmest skal du tænke på dit mentale, følelsesmæssige og fysiske helbred. Pas på det, der foregår indeni dig, mens du opfylder dine forpligtelser.

Hver dag, inden du går i seng, skal du analysere, hvordan du har det, og hvordan du kan få det bedre. Lav åndedrætsøvelser, meditér eller hvil dig blot en ekstra time.

Du vil måske kunne lide: Karakteristika for søvncyklussen

2. Planlæg alting på forhånd

En af nøglerne til, at den 24. december ikke kommer med et stort søvnunderskud, er at planlægge på forhånd.

Har du allerede besluttet, hvilke fester du skal deltage i? Hvad er det for en ret, du skal forberede, eller hvad skal du tage dig af? Er det nødvendigt at foretage en omrokering i dit hjem for at modtage gæster?

Flere dage før ferien skal du bruge et par minutter på at lave en liste over, hvad du har brug for, og udføre den langsomt, men sikkert og i god tid.

3. Påtag dig ikke hele ansvaret

At være værtinde i julen betyder ikke, at du er den eneste, der arbejder. Bed andre om at hjælpe, så alle har ansvaret for noget bestemt.

Din mor kan f.eks. stå for forretten, din søster kan stå for desserten, og din svigerinde kan stå for drikkevarerne. Imens kan resten af dine gæster hjælpe med at rydde op, sætte træet op og rydde op i lokalet.

4. Undgå for meget nytænkning

Familie læser en bog for ikke at blive stresset af julen

Julen er lig med traditioner, der gentages. Det kan være lidt kedeligt, hvis du er en af dem, der foretrækker originalitet på alle niveauer.

Du skal dog tænke på, at jo sværere en ret du vil tilberede, jo mere stresset og nervøs eller bekymret vil du være på dagen.

Hvis du skal have mange gæster hjemme, anbefaler vi, at du ikke innoverer for meget i køkkenet. Du ved ikke, hvor mange mennesker der vil kunne lide menuen, eller om den vil være nem for dig. Det er bedre at have nogle få forskellige ting og lade resten forblive på den gennemtestede og gammeldags måde.

5. Tag din juleliste med dig overalt

Ikke kun indkøbslisten til julemiddagen, men også listen over gaver til alle familiemedlemmer og endda de ekstra ting, du skal købe inden ferien.

Vent ikke til sidste dag. Når du f.eks. er på vej på arbejde, kan du måske nå at få noget af det, du har skrevet ned. Hvis du krydser ting af listen, vil du føle dig godt tilpas og mindre stresset!

Begå heller ikke den fejl at lave en liste med tusind ting, for du vil ikke kunne nå det hele. Det vil få dig til at føle dig skuffet, frustreret og i dårligt humør.

6. Undgå konfrontationer for ikke at blive stresset af julen

Mor og børn foran pejs juleaften

“Det sker i selv de bedste familier”, som man siger. Der er ofte problemer fra fortiden eller ting, der er blevet lagt på hylden. Det er dog en god idé, hvis alt dette kan blive glemt eller tilgivet i julen.

At skulle mødes med mennesker, som vi sandsynligvis kun ser meget få gange om året, bør ikke være en byrde, men noget, som vi skal være taknemmelige for. Under middagen eller forberedelserne er det bedst at være så åben som muligt og undgå unødvendige skænderier for at få en vidunderlig tid.

Undgå at bringe gamle problemer op eller tale om visse følsomme emner ved bordet.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Man kan tjekke angstniveau med denne test

7. Tænd lyset på særlige tidspunkter

Her taler vi om træet og de dekorationer, du har valgt til julen.

Strømforbruget på denne tid af året har en tendens til at stige meget på grund af alle dekorationerne. For at undgå dette kan du nøjes med at tænde lyset om aftenen, når du er vågen, eller når der kommer gæster.

8. Køb sæsonbestemte produkter

Juletræet pyntes for at undgå, at man bliver stresset af julen

Traditioner “tvinger” os nogle gange til at bruge mange penge på mad, der er hentet tusindvis af kilometer væk, eller endda mad, der ikke har noget med årstiden at gøre.

Mange familier spiser f.eks. kalorieholdige desserter, der er typiske for vinteren på den sydlige halvkugle. Ved at købe lokalt og sæsonbestemt mad sikrer man bedre kvalitet og mindre forurening.

9. Lav gruppegaver for ikke at blive stresset af julen

Det kan være et reelt problem at tænke på gaver til hvert enkelt familiemedlem. Vi ved ikke altid med sikkerhed, hvad alle kan lide, og desuden tager det meget mere tid at købe.

Den bedste måde at undgå dette på er ved at købe “generelle” ting. Selv om de er de samme for alle, kan du f.eks. opdele dem efter alder eller køn. Som om det ikke var nok, sparer du også penge ved at købe produkter i store mængder!

En undersøgelse foretaget af American Psychological Association viste, at 62% af folk har et højt stressniveau på grund af ferieudgifter. Hvis du tilpasser dit budget – begyndende med gaver – kan du mindske anspændtheden.

10. Undgå at spise for meget

Julemiddag

Vi spiser og drikker for meget, når man ser på både juleafslutninger, taler på arbejdet og jule- og nytårsfester. Det kan føre til maveproblemer, tømmermænd, vægtøgning osv.

Mens én dag med overflod ikke er skadelig, er problemet med julen, at det som regel er for mange dage. Hvad hvis du i stedet for at fylde maven med maden prøvede en lille smule af hver ret?

I mellemtiden anbefaler diætister på Columbia University, at du spiser sunde, lette måltider, når du er hjemme, og at du skærer ned på portionsstørrelsen af julemåltiderne.

11. Nyd tiden

Afslutningsvis skal du sørge for, at de utallige opgaver før jul ikke får dig til at miste fokus. Det er fester, hvor du skal være sammen med familien, nyde årstiden og frem for alt nyde fred.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.