Fordelene ved dybvævsmassage

Hvad ved du om dybvævsmassage? Kender du dets fordele og kontraindikationer? Læs med, hvis du vil lære om dem!
Fordelene ved dybvævsmassage
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Massage er en teknik til manipulation af de overfladiske og dybe muskellag. Fra dette er flere metoder blevet skabt med flotte resultater. Blandt disse bliver dybvævsmassage mere og mere populært.

Dets formål er at påvirke og berolige det dybeste lag af muskler og fascia.

Så hvad er fordelene ved denne type massage? Hvornår anbefales det? Hvad er dets kontraindikationer?

I dag vil vi besvare alle disse spørgsmål. Lær at lindre muskelspændinger i denne artikel!

Fordele og anvendelse ved dybvævsmassage

Der er flere fordele og anvendelsesmuligheder ved dybvævsmassage. Som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Western Journal of Medicine, er det hovedsageligt et værktøj til afslapning, lindring af muskellidelser og angstreduktion. Er der andre effekter? Vi fortæller dig mere nedenstående.

Smertelindring

Dybvævsmassage hjælper med at fjerne knuder i muskler og bindevæv. Dette hjælper med at lindre smerter, i det mindste midlertidigt. Specialister anbefaler det til at hjælpe med ubehag i leddene og alle former for kroniske muskelsmerter.

Afslapning og velvære

God muskelsundhed fører til en tilstand af maksimal afslapning. I den forstand er dybvævsmassage gavnligt, da det stimulerer frigivelsen af neurotransmittere, der fremmer trivsel.

Især hjælper det med at øge frigivelsen af dopamin, serotonin og endorfiner. Derfor kan det bruges som en måde at bekæmpe stress og angst på.

En professionel giver en dybvævsmassage

Sportslig præstation

Musklernes bevægelsesområde i øvelser forbedres uden opbygget spænding. Som et resultat stiger dine chancer for at forbrænde kalorier og opnå styrke.

En undersøgelse offentliggjort i North American Journal of Sports Physical Therapy tyder på, at massage hjælper med at forberede atleter til konkurrence, fordi det hjælper med at forbedre deres præstationer. Det hjælper også med at komme sig efter træning og reducerer risikoen for skader.

Søvnkvalitet

Hvile er grundlaget for høj ydeevne den næste dag, uanset hvilken aktivitet du laver. I denne henseende kan dybvævsmassage tjene som et supplement til at fremme dyb og genoprettende søvn. Dette skyldes, at det reducerer smerter og betændelse i bestemte områder. Derudover øger det udskillelsen af serotonin.

Skadehjælp

Ifølge en udgivelse i Journal of Athletic Training kan massage reducere betændelse samt reducere smerter ved muskelskader. Specifikt hjælper dybvævsmassage med at behandle følgende skader:

 • Tennisalbue
 • Muskelspændinger
 • Smerter i lænden
 • Rygsmerte
 • Nakkesmerter

Hvor udføres dybvævsmassage?

Før du kan foretage en dybvævsmassage, skal du identificere det præcise område, hvor problemet er. Derefter vil den professionelle bede personen om at ligge på maven eller ryggen, afhængigt af det område, de behandler.

Det hele starter med at varme musklerne op med lette berøringer. Derefter vil de langsomt ælte (med tommelfingre, knoer, albuer og underarme) og trykke intenst med en vis variation for at nå den ønskede dybde.

Normalt varer disse behandlinger mellem 60 og 90 minutter, hvilket vil afhænge af spændingen og placeringen. Som det sidste er det vigtigt at bemærke, at denne type massage bruger meget pres. Fornemmelsen har dog meget at gøre med, hvor følsom patienten er.

Gør det ondt?

Dybvævsmassage udført med den perfekte teknik burde ikke gøre ondt. Men det er klart, at nogle mennesker måske ikke kan lide følelsen af at få nogle knuder løsnet.

Sandheden er, at du måske har ondt den næste dag. Det er dog ikke et problem, og dine muskler skal begynde at blive bedre næsten med det samme.

En mand, der får massage

Du kan være interesseret i: Lær om den bedste massage til en baby

Kontraindikationer og anbefalinger

Hvad angår kontraindikationer, bør mennesker med blodpropper eller som er tilbøjelige til dem ikke få dybvævsmassage. Også personer, der lider af osteoporose, skal først konsultere en læge for at bestemme, hvor vidt de må få en massage med disse egenskaber.

Derudover er det en god idé at undgå dybdegående vævsmassage på områder med følgende tilstande:

 • Blå mærker
 • Infektioner
 • Udslæt
 • Tumorer
 • Brok

Anbefalinger vedrørende dybvævsmassage

For at dybvævsmassage kan give de fordele, vi nævnte, er det en god idé at følge disse tips:

 • Hold dig hydreret. Inden du får massage, skal du drikke nok vand. På den måde er muskelvævet klar til at blive behandlet og reagerer på den bedste måde.
 • Bliv ved med at få massage. En behandling hver anden uge vil holde dine muskler i optimal stand og forhindre, at der opstår knuder.
 • Forvent lidt afslapningstid. Efter en dybvævsmassage er det bedst at vente 12 timer, før du træner igen. På denne måde kan du opnå fordelene uden at opleve skade eller tilbagefald.

Afsluttende tanker om dybvævsmassage

Gravide kvinder bør ikke få denne type massage, men en speciallæge kan foreslå nogle tilpasninger afhængigt af tilfældet. Til gengæld har mennesker, der har fået nylige operationer eller kemoterapi, brug for godkendelse af uddannede fagfolk.

Hvis massagen er smertefuld under og efter, skal du være opmærksom på den smerte, du føler, så du om nødvendigt kan tilpasse eller afbryde massagen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vickers A, Zollman C, Reinish JT. Massage therapies. West J Med. 2001;175(3):202-204.
 • Crawford C, Boyd C, Paat CF, et al. The Impact of Massage Therapy on Function in Pain Populations-A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials: Part I, Patients Experiencing Pain in the General Population. Pain Med. 2016;17(7):1353-1375. doi:10.1093/pm/pnw099
 • Brummitt J. The role of massage in sports performance and rehabilitation: current evidence and future direction. N Am J Sports Phys Ther. 2008;3(1):7-21.
 • Brattberg G. Masaje de tejido conectivo en el tratamiento de la fibromialgia. Eur J Pain. 1999.
 • Brosseau L, Casimiro L, Milne S, et al. Masaje de fricción transversal profunda para el tratamiento de la tendinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2002.
 • Field T, Morrow C, Valdeon C, et al. El masaje reduce la ansiedad en pacientes psiquiátricos infantiles y adolescentes. Soy Acad Child Adolesc Psychiatry. 1992.
 • Vernaza Pinzón, P. El Masaje Como técnica De intervención En El Manejo Del Dolor. Rev. Fac. Cienc. Salud Univ. Cauca. 2007. Disponible en: https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/rfcs/article/view/894.
 • Serrano M, Moreno M, Gaitán M, Susa A, Gómez J, Suárez G y Sánchez K. Efectos del masaje terapéutico sobre la ansiedad y el estrés en población pediátrica. Rev. Fac. Med. 2018. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/revfacmed/article/view/60323.
 • Waters-Banker C, Dupont-Versteegden EE, Kitzman PH, Butterfield TA. Investigating the mechanisms of massage efficacy: the role of mechanical immunomodulation. J Athl Train. 2014;49(2):266-273. doi:10.4085/1062-6050-49.2.25

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.