Hvad er en aneurisme i hjernen? Lær om Emilia Clarkes tilstand under Game of Thrones

Der blev opdaget to aneurismer i Emilia Clarkes hjerne inden for en toårig periode. Rettidig lægehjælp reddede hendes skuespilkarriere og hendes liv.
Hvad er en aneurisme i hjernen? Lær om Emilia Clarkes tilstand under Game of Thrones

Sidste ændring: 04 august, 2022

Emilia Clarke, stjernen i GOT (Game of Thrones), fortalte for nylig til medierne, at en aneurisme i hjernen truede hende på livet, da hun netop havde afsluttet optagelserne til første sæson af serien. Hendes farlige tilstand sluttede dog ikke der, for noget tid senere ville en anden aneurisme give hende flere problemer.

Den britiske stjerne anser sig selv for heldig i dag. Hun har overlevet det slagtilfælde, der fulgte af hendes første aneurisme, og har fuldt ud genvundet sine kognitive funktioner. Det er ikke noget, som alle mennesker, der lider af den samme patologi, kan regne med.

“Jeg er i det meget, meget, meget, meget lille mindretal af mennesker, der kan overleve det.”

-Emilia Clarke

Hvordan opdagede de Emilia Clarkes første aneurisme i hjernen?

Clarke fortalte for nylig, at hendes første møde med en aneurisme i hjernen var i februar 2011. Hun vidste ligesom mange andre mennesker med den samme tilstand ikke, at hun havde denne cerebrovaskulære misdannelse.

Hun var 24 år gammel på det tidspunkt. Efter at have afsluttet optagelserne til den første sæson af GOT følte skuespillerinden en meget intens smerte i kraniet, mens hun planken med sin personlige træner.

Det lykkedes hende at rejse sig op og gå på toilettet, hvor hun kastede op. Faktisk oplevede hun projektil-opkast, hvilket er en type opkast, der opstår uden forudgående kvalme og er karakteristisk for processer, der påvirker visse områder af hjernen.

Da hun modtog akut hospitalsbehandling, fandt de en subaraknoidal blødning, der var blevet genereret af aneurismen. Denne diagnose indebar en næsten tre timers operation for at stoppe blødningen inde i hendes kranie.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 6 interessante fakta om den menneskelige hjerne

Hvad er forholdet mellem en aneurisme i hjernen og en hjerneblødning?

Emilia Clarkes aneurisme i hjernen kan have været der siden fødslen. Det er en udvidelse af et blodkar – i dette tilfælde i hjernen.

Karvæggen er svagere i området omkring aneurismen. Den samme udvidelse fører til en udtynding, som er modtagelig for bristning.

Når aneurismen i hjernen brister, som det skete for Emilia Clarke, er situationen livstruende. Der opstår et hæmoragisk slagtilfælde med reel mulighed for at forårsage døden i løbet af få sekunder.

Det blod, der kommer ud af det bristede aneurisme, befinder sig i forskellige anatomiske områder af hjernen. Man siger, at der er tale om en subaraknoidal blødning, når væsken oplagres under det lag, der kaldes hjernehinden.

Konkret kan vi sige, at Emilia Clarke fik et hæmoragisk slagtilfælde på grund af en bristet aneurisme i hjernen.

Kvinde med hovedpine tager sig til hovedet

Hovedpinen i forbindelse med disse hændelser er intens og overgår alle de former for almindelig hovedpine, som en person måske er bekendt med.

Hvordan behandles aneurismer?

Desværre opdages mange aneurismer først, når de allerede er bristet. Det er ofte de tilknyttede symptomer, der styrer diagnosen, som bekræftes med specialiseret billeddannelse, f.eks. en CT-scanning.

De kan dog også opdages lejlighedsvis, før de forårsager en akut tilstand. Dette er situationen for patienter, der undersøges for nogle symptomer, og som tilfældigt i billeddannelsesrapporten advares om tilstedeværelsen af dilatation.

Det kan være en ultralydsundersøgelse af maven på grund af smerter, som fører til opdagelsen af et aortaaneurisme. Eller det kan være en MR-scanning af hjernen, som er nødvendig på grund af et traume, og som afslører, at der er en aneurisme i en hjernearterie.

Når et tilfælde opdages, er det ikke let at træffe den medicinske beslutning, der afgør, hvilke skridt der skal tages. Neurokirurgerne samler mange faktorer for at fastslå, om det er bedre at overvåge dilatationen med jævne mellemrum eller at gribe ind med operation.

Hvis beslutningen træffes om at operere en aneurisme i hjernen, der ikke er bristet, er der to muligheder:

 1. Endovaskulær embolisering: Der anvendes et kateter til at forsegle området med aneurismen, så der ikke længere passerer blod igennem det, og risikoen for bristning i fremtiden mindskes.
 2. Placering af en strøm-omdirigerer: Dette er en anordning, der ligner en stent, og som omdirigerer blodstrømmen, så den ikke længere passerer gennem aneurismen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 8 bedste øvelser til at styrke hjernen

Behandling af en bristet aneurisme

Situationen er anderledes, hvis aneurismen er bristet, som det skete for Emilia Clarke. I dette tilfælde er det nødvendigt med en hurtig og altid kirurgisk tilgang for at forsøge at redde patientens liv.

Overordnet set er der i øjeblikket to muligheder:

 1. Klipning: Ved åben kirurgi placerer neurokirurgen et metalclip, der lukker blodgennemstrømningen til aneurismen.
 2. Kateterisation: Uden at åbne kraniet fører kirurgen et kateter til aneurismen og anbringer en anordning, der omdirigerer blodstrømmen eller afbryder cirkulationen.
Operation

Kirurgisk indgreb er uundgåeligt i tilfælde af bristede aneurismer og kan ikke udsættes.

Situationen med Emilia Clarkes anden aneurisme i hjernen

Den britiske skuespillerinde fik senere at vide, at der var en anden aneurisme i hendes hjerne, mens hun var indlagt til behandling af den første. Da der var tale om en lille udvidelse, fik hun besked på kun at få den kontrolleret med jævne mellemrum.

I 2013 blev det som led i en af disse periodiske undersøgelser konstateret, at den anden aneurisme var blevet for stor. Derfor måtte den opereres.

Operationen mislykkedes i første omgang, og Clarke vågnede op fra bedøvelsen med en voldsom hovedpine. Hun måtte derefter få endnu en åben operation gennem kranieknoglen.

“Jeg kom ud af operationen med et dræn, der kom ud af mit hoved. Stykker af mit kranie var blevet erstattet med titanium.”

-Emilia Clarke

Genoptræningen var langsom. De to operationer havde været komplicerede, og hun havde en historie fra 2011 på ryggen, der fulgte hende.

Synsproblemer, afasi og vedvarende hovedpine fulgte hende i flere måneder. Det var følgesygdomme af den hjerneskade, hun havde fået.

For nogle patienter med et lignende klinisk billede kan disse følger være permanente:

 • Lammelse.
 • Blindhed.
 • Kramper.
 • Urininkontinens.
 • Hukommelsesforstyrrelser.
 • Humør- og adfærdsforstyrrelser.

En tavs sygdom

En aneurisme er en tavs tilstand… indtil den ikke længere er tavs. Når den kommer til udtryk, er komplikationerne alvorlige, og tilstanden er livstruende.

Emilia Clarke var heldig at modtage rettidig og specialiseret behandling. Selv om hun gennemgik følgesygdomme, der bragte hendes skuespillerkarriere i fare, kom hun sig og fortsætter med at spille skuespil i film, tv og teater.

Det kan interessere dig ...
7 tips til at reducere risikoen for en aneurisme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at reducere risikoen for en aneurisme

Du kan reducere risikoen for en aneurisme på ved at opretholde en sund kost, dyrke motion og undgå alkohol og tobak. Lær mere i denne artikel. • Fernández-Miranda, Pablo Menéndez, et al. “Malformaciones vasculares cerebrales:¿ cuál es el papel de cada prueba de imagen?.” Seram 1.1 (2021).
 • Bravo, Galo Fabian Yunga, et al. “Actuación clínica en la hemorragia subaracnoidea.” Recimundo 4.1 (Esp) (2020): 256-267.
 • Adams, Harold P. “Endovascular treatment of ruptured intracranial aneurysms.” Current Neurology and Neuroscience Reports 4.1 (2004): 9-12.
 • Ngoepe, Malebogo N., et al. “Thrombosis in cerebral aneurysms and the computational modeling thereof: a review.” Frontiers in Physiology 9 (2018): 306.
 • Ansari, Ahmed, et al. “Review of avoidance of complications in cerebral aneurysm surgery: The Fujita experience.” Asian Journal of Neurosurgery 14.3 (2019): 686.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.