"Still": Historien om Michael J. Fox og hans liv med Parkinsons sygdom

Den nylige dokumentarfilm "Still" er blevet rost for den måde, den fortæller historien om skuespillerens liv og hans kamp mod Parkinsons sygdom. Har du set den endnu?
"Still": Historien om Michael J. Fox og hans liv med Parkinsons sygdom
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 24 maj, 2023

I sin nye biografiske dokumentarfilm, Still: A Michael J. Fox Movie, beslutter kunstneren sig for at fortælle i første person, hvordan han lever med sin komplekse tilstand. Den canadisk-amerikanske skuespiller, der er kendt for sin hovedrolle i trilogien Tilbage til fremtiden, har opbygget en parallel karriere som aktivist for forskning i Parkinsons sygdom.

Marty McFly-fortolkeren har lidt af denne neurodegenerative lidelse i mere end 30 år.

“Still”: Michael J. Fox’ liv, karriere og aktivisme

Fredag den 12. maj havde dokumentarfilmen Still: A Michael J. Fox Movie, instrueret af Davis Guggenheim, premiere på Apple TV. Produktionen, der har fået rosende anmeldelser siden udgivelsen, afslører førstepersonsdetaljer om Fox’ liv og karriere. Men den sætter også den tidlige diagnose af Parkinsons sygdom i centrum.

Som blot 29-årig advarede lægerne Michael om sygdommen. Der var ikke gået ret lang tid siden hans verdensomspændende succes med Tilbage til fremtiden, så han indrømmede, at han i begyndelsen var i benægtelse. I 1998 offentliggjorde han imidlertid sin sygdom og oprettede to år senere Michael J. Fox Foundation, der har til formål at forske i sygdommen.

Hvilke symptomer havde Michael J. Fox i begyndelsen?

Skuespilleren sagde, at han mærkede de første symptomer i sin lillefinger, mens han arbejdede på optagelserne til filmen Doc Hollywood. Dette er en almindelig manifestation i de tidlige stadier af sygdommen.

Parkinsons sygdom er en neurodegenerativ patologi, der påvirker nerveceller eller neuroner og reducerer produktionen af dopamin.

Dette forårsager forskellige motoriske symptomer, som forværres, efterhånden som sygdommen skrider frem, da det er en kronisk og irreversibel tilstand. Nogle af de mest hyppige symptomer er følgende.

Hvad er omfanget af Parkinsons sygdom?

Ifølge bogen Parkinsons disease: Pathogenesis and Clinical Aspects, er det en så kompleks tilstand, at de specifikke mekanismer endnu ikke er fuldt forstået. Eksperter angiver, at det er den næstmest almindelige neurodegenerative sygdom efter Alzheimers, der især rammer personer over 60 år.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) offentliggjorde i 2019, at mere end 8,5 millioner mennesker lider af den i verden. Mens der på siden parkinson.org nævnes et tal på 10 millioner. Hvad angår de faktorer, der er involveret i sygdommens opståen, er de forskellige og omfatter genetiske og miljømæssige forhold.

Som det fremgår af ovenstående side, er alder den største risikofaktor, men også visse vaner, såsom rygning og koffeinforbrug, samt genetiske forhold. Den nuværende dokumentation er dog ikke tilstrækkelig til at fastslå afgørende risikofaktorer ud over de genetiske faktorer.

Forebyggelse og behandling af Parkinsons sygdom

Selv om det er en sygdom, der er relateret til genetik og ikke har nogen defineret kur, kan forskellige sunde vaner være med til at forebygge den. F.eks:

  • Spise en afbalanceret kost.
  • Undgå forbrug af tobak og alkohol.
  • Fysisk aktivitet.
  • At få god søvn.

På den anden side viste en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Brain Sciences, at dans har positive virkninger på patienters mentale velbefindende og motoriske færdigheder. Behandlingen af Parkinsons sygdom er normalt kendetegnet ved indgivelse af lægemidler, der har til formål at genoprette dopaminniveauet.

For eksempel levodopa, som Fox har kontrolleret sin tilstand med i årevis. Undersøgelser tyder imidlertid på, at levodopa-behandlingen mister effektivitet med tiden. Derfor er der behov for en forøgelse af doseringen.

Desuden gennemgik skuespilleren i 1998 en thalamotomi. Dette er et kirurgisk indgreb, der består i at fjerne en lille del af thalamus, som styrer visse ufrivillige bevægelser.

“Still” afspejler Michael J. Fox’ arbejde i kampen mod Parkinsons

Alle disse grunde gør det særligt vigtigt for organisationer, der fortsat arbejder på at finde nye behandlinger for sygdommen. I den forbindelse har det opsøgende arbejde, som Michael J. Fox har udført i løbet af sin karriere, fået et nyt skub med udgivelsen af dokumentaren.

Skuespilleren har modtaget adskillige priser for sit arbejde med fonden, som har indsamlet mere end 1,2 milliarder dollars. Fonden er ansvarlig for at finansiere forskning og yde støtte til Parkinsons patienter.

For nogle år siden udgav Fox allerede en bog med titlen Lucky Man, hvori han diskuterer nogle aspekter af sygdommen og behandlingen af den. I Still præsenterer den prestigefyldte skuespiller imidlertid en ny og massiv mulighed for at øge bevidstheden gennem sin personlige historie.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Antonina Kouli, Kelli M. Torsney, and Wei-Li Kuan. (2018). Parkinson’s Disease: Pathogenesis and Clinical Aspects [Internet]. Chapter 1: Parkinson’s Disease: Etiology, Neuropathology, and Pathogenesis. Stoker TB, Greenland JC, editors. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722/
  • Armstrong, M. J., & Okun, M. S. (2020). Diagnosis and Treatment of Parkinson Disease: A Review. JAMA, 323(6), 548–560. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2019.22360
  • Bearss, K. A. & De Souza, J. F. X. (2021) Parkinson’s Disease Motor Symptom Progression Slowed with Multisensory Dance Learning over 3-Years: A Preliminary Longitudinal Investigation. Brain Sci. 2021, 11(7), 895. Consultado el 18 de mayo de 2023. https://doi.org/10.3390/brainsci11070895
  • Hurtado, F., Cardenas, M. A. N., Cardenas, F. P., & León, L. A. (2016). La Enfermedad de Parkinson: Etiología, Tratamientos y Factores Preventivos. Universitas Psychologica, 15(5). Consultado el 18 de mayo de 2023. https://www.redalyc.org/journal/647/64750042012/64750042012.pdf

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.