Xadago: Et lægemiddel mod Parkinsons sygdom

Xadago er et lægemiddel, der anvendes i kombination med levodopa til behandling af Parkinsons sygdom. I lyset af en så vanskelig sygdom er endnu en terapeutisk mulighed altid nyttig.
Xadago: Et lægemiddel mod Parkinsons sygdom
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 28 november, 2022

Xadago er et lægemiddel, hvis aktive bestanddel er safinamid. Dette lægemiddel anvendes som en supplerende behandling til behandling af Parkinsons sygdom , der anvendes til episoder, hvor der opleves bevægelsesbesvær.

Xadago virker ved at øge niveauet af neurotransmitteren dopamin i hjernen. Dopamin er et stof, der er involveret i kontrollen af bevægelse. Hos personer med Parkinsons sygdom er dopamin på et lavere niveau end hos ikke-påvirkede personer.

Hvordan virker Xadago?

Safinamid, Xadagos vigtigste aktive ingrediens, hæmmer reversibelt og specifikt MAO-B. Xadago har dog også andre virkningsmekanismer som f.eks:

 • Det er en calciumkanalantagonist.
 • Det hæmmer dopamin-genoptagelse.
 • Det virker som en antagonist i frigivelsen af glutamat.

Dette lægemiddel er det eneste med en dobbelt virkningsmekanisme til Parkinsons sygdom. Af denne grund påvirker det kontrollen af symptomer og motoriske forstyrrelser, når sygdommen er i de mellemliggende eller fremskredne stadier. Det er i disse perioder, hvor der er bevægelsessvingninger.

I øjeblikket findes der andre MAO-B-hæmmere til behandling af Parkinsons sygdom, men de har ikke de virkningsmekanismer, som safinamid har.

Hvad bruges det til?

To personer med Parkinsons holder om stok
Bevægelsesproblemer ved Parkinsons sygdom er et problem for både patienter og læger.

Dette lægemiddel anbefales til behandling af Parkinsons sygdom som en supplerende behandling. Det tilføjes til en stabil dosis af levodopa alene eller i kombination med andre parkinsonmidler.

Den ideelle anvendelse er hos patienter, der gennemgår de midterste eller fremskredne stadier af sygdommen, og som oplever bevægelsessvingninger. Bortset fra Xadago er de farmakologiske muligheder for disse personer i dag følgende:

 • MAO-B-hæmmere, såsom selegilin eller rasagilin.
 • Levodopa med en LAAD-hæmmer.
 • COMT-hæmmere, såsom entacapon.

Du vil måske også være interesseret i: Auriculoterapi mod Parkinson

Hvordan tages Xadago?

Den anbefalede startdosis af Xadago er en tablet på 50 milligram. Denne dosis kan dog øges til en tablet på 100 milligram én gang dagligt.

Det er ikke nødvendigt at tage det separat fra mad, og virkningen opleves to til tre uger efter behandlingsstart.

Når du er i behandling med Xadago, skal du, før du begynder at tage andre lægemidler, konsultere en specialist, især hvis du tager en af følgende lægemiddelgrupper:

 • Andre MAO-hæmmere.
 • Influenzamedicin, der indeholder dextromethorphan, efedrin eller pseudoefedrin.
 • Selektive serotonin-genoptagelseshæmmere (SSRI), der anvendes til angstlidelser.
 • Serotonin- og noradrenalin-genoptagelseshæmmere (SNRI), der anvendes til behandling af depression.

Mulige negative virkninger

Kvinde ligger søvnløs efter at have taget Xadago
Søvnløshed er en af de almindelige bivirkninger af Xadago.

I flere undersøgelser udført hos patienter med Parkinsons sygdom i mellemste til fremskredent stadium, der tog safinamid som supplerende behandling til levodopa, blev følgende bivirkninger observeret som hyppige:

 • Søvnløshed.
 • Vanskeligheder med at kontrollere udførelsen af frivillige bevægelser.
 • Følelse af søvnighed.
 • Svimmelhed og hovedpine.

Sjældne bivirkninger omfattede urininfektioner, anæmi, lavt antal hvide blodlegemer, forstyrrelser i de røde blodlegemer, ringe appetit, forhøjet kolesterol- og blodsukkerniveau. Der var også hallucinationer og drømme med mareridt eller følelser af frygt.

Afslutningsvis kan der forekomme sjældne, lavfrekvente bivirkninger, såsom allergi, mundinfektioner, pludseligt vægttab, forhøjet kaliumniveau i blodet, desorientering eller synsforstyrrelser.

En vanskelig sygdom at behandle

Parkinsons sygdom er en vanskelig sygdom at håndtere. For patienterne er hverdagen kompliceret, og for sundhedspersonalet er det et problem at få adgang til de behandlinger, som patienten virkelig har brug for.

Xadago kan være et terapeutisk alternativ hos patienter i de mellemste eller fremskredne stadier af sygdommen, som er ramt af svingende bevægelsesproblemer. Det anvendes alene, men ofest i kombination med levodopa eller andre dopaminergiske midler.

Det kan interessere dig ...
3 berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom

Historierne om 3 berømtheder diagnosticeret med Parkinsons afslører kompleksiteten af denne sygdom, og hvordan den påvirker livskvaliteten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.