Rasagilin og dets effekt mod Parkinsons sygdom

Rasagilins præcise virkningsmekanismer er i øjeblikket ukendt. Forskere mener, at dens virkninger kan have noget at gøre med dens MAO-B-hæmmende aktivitet, hvilket ville medføre en stigning i ekstracellulære niveauer af dopamin.
Rasagilin og dets effekt mod Parkinsons sygdom

Sidste ændring: 22 december, 2022

Rasagilin er et lægemiddel, der hører til familien af ​​irreversible hæmmere af monoaminoxidaseinhibitorer (MAOI’er). Folk bruger det enten for ​​sig selv, eller som en kombineret terapi til behandling af Parkinsons. Når sygdommen allerede er fremskreden, kan patienter bruge den i kombination med andre lægemidler.

Rasagilin er selektiv af MAO type B versus type A. På grund af dette, fører det til en stigning i hjernens naturlige forbindelser, såsom monoaminer.

Tilsvarende kommer denne medicin i form af piller til oral indtagelse. Mennesker, der gennemgår behandling med det, tager det normalt en gang dagligt, med eller uden mad.

Rasagilin har bedre neurobeskyttende egenskaber end andre typer medicin, der bruges til den samme behandling, såsom Selegiline. Årsagen hertil er, at sidstnævnte omdannes til et giftigt stof, hvilket Rasagilin ikke gør.

Hvad er Parkinsons?

Person holder ældre mand i hånden

Parkinsons sygdom er en neurodegenerativ lidelse, der påvirker nervesystemet. Det er den næst mest udbredte sygdom efter Alzheimers sygdom og hører til de såkaldte bevægelsesforstyrrelser.

Det er en sygdom, der er kendetegnet ved tab af neuroner i substantia nigra, en struktur, der findes i den midterste del af hjernen. Når substantia nigra går tabt, falder dopaminniveauerne markant. Dopamin er en neurotransmitter, der er nødvendig for transmission af information fra hjernen til resten af ​​kroppen for alt, hvad der vedrører bevægelse.

På denne måde påvirker det transmissionen ved ikke at have nok dopamin, som er en af hjernens monoaminer. Og det påvirker også patientens kontrol over deres bevægelser. Det hele udløser en række motoriske symptomer såsom rysten og generel stivhed.

Hvad forårsager Parkinsons?

Selvom der er kendte faktorer, der fremmer udviklingen af ​​denne lidelse, ved forskere stadig ikke nøjagtigt, hvad der udløser den. Blandt de medvirkende faktorer kan vi nævne følgende:

  • Alder: Dette er en klar risikofaktor. Sygdommen starter normalt mellem 50- og 60-års alderen. Hvis det forekommer før 50-års alderen, er sygdommen kendt som ung Parkinson.
  • Genetik: 90% af Parkinsons tilfælde skyldes ikke genetiske ændringer. Imidlertid har mindst 15-25% af de patienter, der er berørt af det, også et familiemedlem, der har det.
  • Miljøfaktorer: Det fortsatte indtag af brøndvand eller eksponering for pesticider og herbicider kan være risikofaktorer for udviklingen af ​​denne sygdom.

Du kan også være interesseret i at læse: Akupunktur til at behandle ledsmerter

Rasagilin og dens indflydelse på kroppen

Illustration af neuroner

Som nævnt ovenfor er Rasagilin et lægemiddel, der hæmmer monoaminoxidase B (MAOB). Dette enzym er en del af mitokondrierne i nerveterminalerne i hele kroppen, især i hjernen, leveren og tarmslimhinden.

MAOI’er regulerer nedbrydningen af ​​katekolaminer såsom dopamin og serotonin i det centrale nervesystem og perifere væv. I hjernen er den dominerende MAOI type B.

Forskere debatterer stadig de nøjagtige aktive mekanismer for denne medicin. De mener, at dens virkninger kan have at gøre med dens MAOB-hæmmende aktivitet, og at det ville føre til en stigning i ekstracellulære niveauer af dopamin.

Stigningen i dopaminkoncentrationer og følgelig stigningen i dopaminerg aktivitet, er sandsynligvis ansvarlig for de gode virkninger med Rasagilin. I det mindste ifølge observationer af dopaminerge motoriske dysfunktionsmodeller.

Læs også: Hvorfor ordinerer læger Rasagiline?

Rasagilin – Konklusion

Rasagilin er et lægemiddel til behandling af Parkinsons. Det kommer i form af piller til oral indtagelse. Læger anbefaler normalt at tage det på én gang, med eller uden mad.

Følg altid lægens anvisninger og snak om dem med enhver tvivl, du måtte have. Du må ikke ændre doseringen på egen hånd. Misbrug er denne medicin kan føre til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Linazasoro, G. (2008). Rasagilina en la enfermedad de Parkinson. Neurologia.
  • Pagonabarraga, J., & Kulisevsky, J. (2010). Rasagilina: Eficacia y protección en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.
  • Pagonabarraga, J., & Rodríguez-Oroz, M. C. (2013). Rasagilina en monoterapia en pacientes en fases tempranas de la enfermedad de Parkinson y en terapia combinada y coadyuvante a levodopa en fases moderada y avanzada. Revista de Neurologia.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.