3 berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom

Denne korte liste med tre berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom viser, hvordan denne tilstand påvirker livskvaliteten.
3 berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom

Sidste ændring: 18 august, 2022

Mange mennesker har lært om Parkinsons sygdom, fordi de har læst i nyhederne om berømtheder, der lider af den. Langt fra at være en prangende showbiz-begivenhed kan rapporteringen om denne virkelighed hjælpe flere patienter til at opdage tegnene på sygdommen tidligt. Læs mere om 3 berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom i denne artikel.

Parkinsons sygdom er kronisk og degenerativ. Når den først er begyndt, forværres den over tid, og symptomerne bliver værre og værre.

På nuværende tidspunkt findes der ingen kur. Det er dog også rigtigt, at den farmakologiske videnskab har gjort fremskridt i de seneste år, og de tilgængelige behandlinger giver stadig større håb.

Hvad er Parkinsons sygdom?

De typer Parkinsons sygdom, som de kendte personer, som vi vil nævne, lider af, er ikke de samme. Selv om de deler det patofysiologiske grundlag, ved vi nu, at der findes forskellige typer af denne lidelse.

De falder alle sammen i form af et fald i koncentrationen af dopamin i synapsepladserne. Når denne neurotransmitter mindskes i visse områder af centralnervesystemet, påvirkes bevægelserne.

Patienter med Parkinsons sygdom har normalt følgende symptomer:

 • Rystelser: Disse forekommer oftest i de øvre lemmer. De starter i den ene hånd og bevæger sig senere til den anden. Men de har en tendens til at være asymmetriske.
 • Stivhed: Den klassiske kropsholdning hos patienter med Parkinsons sygdom viser muskelkontrakturer, der begrænser siddende og liggende stilling. Stivhed fører til smerter på grund af den tvungne fejlstilling af leddene.
 • Gangforstyrrelser: Gangforstyrrelsen hos en person med sygdommen er også klassisk. Fødderne slæber mod jorden, og knæene bøjer meget lidt. Det er ikke ualmindeligt, at gangen først er langsom, hvorefter den tager fart, men bremser op igen ved retningsændringer.
 • Monoton stemme: Patientens tale opfattes som svag og nasal. Der er ingen variation i tonehøjden.
 • Pokerface: Udtrykket betegner stivhed i ansigtsudtrykkene. Blikket kan være fastlåst og uden meget blinken.
Person rækker ud efter et glas vand

Parkinsons tremor er et af de første tydelige symptomer, men nogle gange er der andre mindre mærkbare tidligere symptomer, såsom træthed eller søvnløshed.

Typer af Parkinson

Som allerede nævnt har ikke alle patienter eller berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom den samme variant af sygdommen. I grove træk er præsentationsformerne som følger:

 • Idiopatisk: Dette er den mest almindelige. Gennemsnitsalderen for opdagelse er omkring 60 år, og som navnet antyder, kan der ikke fastslås nogen årsag.
 • Tidlig debut: Denne form af sygdommen opdages i en alder mellem 20 og 50 år. Symptomerne har en tendens til at udvikle sig langsommere, men livskvaliteten forringes mere mærkbart, fordi personen befinder sig i en produktiv fase. Der er også det ekstra problem med tidlig resistens over for virkningen af lægemidler og en højere frekvens af bivirkninger til den anvendte farmakologi.
 • Familiær: Dette er en type, der er knyttet til genetiske problemer og kan udgøre op til 15 % af alle tilfælde. En mutation overføres fra generation til generation, hvilket også har gjort det muligt at udvikle undersøgelser for at identificere disse gener.

Nogle berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom

Denne korte liste med tre berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom viser, hvordan denne tilstand påvirker livskvaliteten. Skuespillere og sangere er nødt til at ændre deres karriere for at tilpasse sig de symptomer, der påvirker dem.

1. Michael J. Fox (på forsidefoto)

Et af de mest kendte tilfælde af berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom er denne Tilbage til Fremtiden-stjerne. Hans tidlige debut overraskede alle. Således blev tanken om, at denne version af sygdommen med yngre debut eksisterede, kendt.

I øjeblikket er Fox 61 år gammel. For lidt over et år siden besluttede han at stoppe helt med at spille skuespil for at hellige sig fuldt ud til en fond, som han oprettede i 2000.

Skuespillerens hovedformål med denne NGO er at finde lægemidler, der forbedrer eller kurerer Parkinsons sygdom. Som han har sagt i nylige udtalelser, forstår han godt, at en kur måske ikke er tilgængelig for ham, men at den måske vil være tilgængelig i fremtiden.

“Jeg forsøger at være meget direkte over for folk, der taler om min behandling. Når de spørger mig, om jeg tror, at de vil helbrede min Parkinsons sygdom, siger jeg til dem, at jeg er over 60 år nu, og videnskaben viser, at det er svært. Så nej.”

-Michael J. Fox

Han har med egne ord afvist roller, som han er blevet tilbudt, fordi han mente, at taleforstyrrelserne ville forhindre ham i at spille godt skuespil. Selv om det var efter, at han gjorde sin diagnose kendt for offentligheden. I første omgang holdt han sin tilstand skjult i 7 år af frygt.

2. Ozzy Osbourne: Berømtheder diagnosticeret med Parkinsons

Den berømte heavy metal-sanger afslørede i 2020 over for offentligheden, at han var blevet diagnosticeret med en variant af Parkinsons sygdom. Efter at have gennemgået medicinsk behandling og kirurgi af forskellige årsager pegede nogle symptomer på, at noget var galt.

Faktisk aflyste han i 2019 forestillinger, fordi han ikke kunne klare dem. Man vidste ikke meget om hans tilstand, indtil han i et radiointerview nævnte den konklusion, som hans læger var nået frem til.

Ifølge det, han sagde, har de opdaget en mutation i PARK2-genet. Selv om den normalt er forbundet med den familiære og juvenile version af patologien, skulle den i Osbournes tilfælde være årsag til et delvist syndrom.

Sangeren fortæller, at nogle områder af hans krop er følelsesløse, svage og smertefulde. Nogle dage er gode, og han står op i godt humør, men andre dage bringer ham en masse lidelse. Op- og nedturene betyder, at han ikke er i stand til at planlægge optrædener eller aftaler.

“Jeg har følelsesløshed i denne arm, mine ben bliver kolde… Jeg ved ikke, om det er Parkinsons eller hvad, men det er problemet. Jeg har aldrig hørt om nervesmerter før, og det er en underlig følelse.”

-Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne med sin hustru

Osbournes kone er en stor støtte i hverdagen for sangeren, som må håndtere smerterne og de svære symptomer.

3. Robin Williams

Tilfældet med Robin Williams er komplekst og betegner de diagnostiske problemer, som Parkinsons undertiden giver anledning til. I 2014 tog skuespilleren sit eget liv i en alder af 63 år, og alle var rådvilde.

Som vi nu ved fra hans kones udtalelser, var han blevet diagnosticeret med Parkinsons sygdom i 3 måneder. Skuespilleren viste nogle usædvanlige symptomer, der komplicerede hans dagligdag og optagelserne af film, som det skete i forbindelse med den sidste del af Nat på Museet.

Men efter selvmordet ændrede den retsmedicinske obduktion diagnosen. Det ser ud til, at det, han faktisk havde, var demens med Lewy bodies.

Denne demens består af ophobning af et protein inde i neuroner. De unormale aflejringer hæmmer funktionen af visse hjerneområder, der er forbundet med hukommelse og bevægelse.

Det betragtes som en progressiv form for demens. Den har ingen kur og forværres over måneder.

“Vi så, at Robin led på en måde, som han ikke havde gjort før, for at huske replikker og kombinere de rigtige ord med skuespillet.”

-Shawn Levy, afdøde Williams filminstruktør

Berømtheder diagnosticeret med Parkinsons sygdom viser de forskellige facetter af sygdommen

Parkinsons sygdom, hos berømtheder og ikke-berømtheder, har et ødelæggende forløb. Ændringen af livskvaliteten er tydelig, og tilpasningen er ikke altid til stede.

For det første er det en degenerativ patologi uden helbredelse. Symptomerne kan kun lindres med medicin og passende social og sundhedsmæssig støtte.

Hvis du har symptomer i forbindelse med dine bevægelser, hvis du bemærker, at ordene ikke flyder, som du gerne vil, eller hvis du lider af hukommelsestab, må du ikke vente med at få lægehjælp. En specialiseret neurolog kan vejlede dig.

Det kan interessere dig ...
Rasagilin og dets effekt mod Parkinsons sygdom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Rasagilin og dets effekt mod Parkinsons sygdom

De præcise virkningsmekanismer i rasagilin er ukendte. Forskere mener, at dens virkninger kan have noget at gøre med dens MAO-B-hæmmende aktivitet. • Sveinbjornsdottir, Sigurlaug. “The clinical symptoms of Parkinson’s disease.” Journal of neurochemistry 139 (2016): 318-324.
 • Braak, Heiko, et al. “Idiopathic Parkinson’s disease: possible routes by which vulnerable neuronal types may be subject to neuroinvasion by an unknown pathogen.” Journal of neural transmission 110.5 (2003): 517-536.
 • Pahwa, Rajesh, and Kelly E. Lyons. “Treatment of early Parkinson’s disease.” Current opinion in neurology 27.4 (2014): 442-449.
 • Charvin, Delphine, et al. “Therapeutic strategies for Parkinson disease: beyond dopaminergic drugs.” Nature Reviews Drug Discovery 17.11 (2018): 804-822.
 • Madsen, Daniel Aghaie, et al. “Interaction between Parkin and α-synuclein in PARK2-mediated Parkinson’s disease.” Cells 10.2 (2021): 283.
 • Demey, Ignacio and R. Allegri. “Demencia en la enfermedad de Parkinson y demencia por cuerpos de Lewy.” Revista Neurológica Argentina 33.1 (2008): 3-21.
 • Marín, Daniel S., et al. “Enfermedad de Parkinson: fisiopatología, diagnóstico y tratamiento.” Revista de La Universidad Industrial de Santander. Salud 50.1 (2018): 79-92.
 • Armstrong, Melissa J., and Michael S. Okun. “Diagnosis and treatment of Parkinson disease: a review.” Jama 323.6 (2020): 548-560.
 • Arredondo-Blanco, Kenia, et al. “Breve recorrido histórico de la enfermedad de Parkinson a 200 años de su descripción.” Gaceta medica de Mexico 154.6 (2018): 719-726.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.