Vær opmærksom: Disse kendetegn kan indikere, at dit barn har indlæringsvanskeligheder

Indlæringsvanskeligheder kommer til udtryk allerede i en meget tidlig alder og er ofte noget, som barnet er nødt til at lære at leve med. At opdage dem tidligt er vigtigt. Læs om nogle af de karakteristiske kendetegn ved denne tilstand.
Vær opmærksom: Disse kendetegn kan indikere, at dit barn har indlæringsvanskeligheder

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Disse kendetegn kan indikere, at dit barn har indlæringsvanskeligheder. Angelica er fire år gammel, og er netop begyndt i skole for første gang. I klassen taler hun ikke eller deler med andre børn. Det virker heller ikke til, at hun følger lærerens instruktioner. Skolepsykologen og læreren arrangerer et moøde med Angelicas forældre, da de kan se, at hun muligvis har indlæringsvanskeligheder.

På kort tid er Angelicas forældre blevet indkaldt til samtale på skolen tre gange. Derhjemme er Angelica meget snakkesalig og interesseret i at lære fra sine forældre. Men det er ikke tilfældet i skolen.

Presset begynder at tynge på Angelicas forældre, og de tager hende med til en neuro-børnelæge. Efter en undersøgelse siger lægen, at man ikke har fundet noget unormalt. Angelica er ganske enkelt anderledes anderledes end sine klassekammerater, som mange børn er.

Kort tid senere opstår der et “mirakel”. Angelica begynder at socialisere, udviser interesse i timerne og interagerer entusiastisk med sin lærer og klassekammerater.

Hver barn lærer i sit eget tempo

Mor og barn roerer aeg

Mange forældre, børn, lærere og sundhedspersonale har oplevet historien ovenfor. Selvom det er almindeligt at sige, at “hvert barn lærer i sit eget tempo”, er det også meget nemt at føle angst og se problemer, når der ikke er nogen.

Skolestart kan føre til alle mulige problemer, men de fleste kan løses over tid.

Anbefalet læsning efter “Disse kendetegn kan indikere, at dit barn har indlæringsvanskeligheder”:

Sådan kurerer du en tør hoste hos børn

Børnehaven er sjov, børnene lærer gennem leg, og pædagogerne har en meget tættere og personlig kontakt med dem.

Efterhånden som børn vokser op, bliver deres fag i skolen mere komplicerede, arbejdsbelastningen øges, og deres forhold i skolen får nye og forskellige nuancer.

Barnet bliver mere bevidst om sine evner og begrænsninger. For nogle er det fint, men det er ikke tilfældet for alle.

Hvornår opdages indlæringsvanskeligheder?

Nogle fagfolk vil sige, at jo tidligere man opdager indlæringsvanskeligheder, desto bedre. Men sandheden er, at du med små børn risikerer at lave en fejldiagnose.

En specialist kan fortrinsvist diagnosticere indlæringsvanskeligheder, når barnet går i tredje klasse og er cirka 7 eller 8 år gammel.

Indlæringsvanskeligheder påvirker behandlingen af oplysninger. Et barn kan eksempelvis være langsom til at lære at læse eller skrive og generelt have problemer med matematik. Ofte er de i stand til at forstå, hvad det indebærer, men har svært ved at udtrykke det korrekt.

Dette påvirker ikke kun deres præstationer i skolen, men også deres forhold til andre.

De første tegn på indlæringsvanskeligheder

Mor og barn skriver

For børn under 5 år har vi beskrevet kendetegnene på indlæringsvanskeligheder i detaljer nedenfor. Men vi er nødt til at understrege, at du ikke skal være fortvivlet. Du er nødt til at være tålmodig, observere dit barn og se, hvordan han eller hun udvikler sig. Kendetegnene er:

 • Motoriske problemer som at skrive, rive, gå, klippe, knipse, lyne eller binde snørebånd.
 • Kæmper med at følge simple instruktioner og ikke udleve dem.
 • Forsinkelse i tale, problemer med udtale, og finder det svært at lære nye ord.
 • Finder det svært at lære at læse, forstå tal, alfabetet, ugedage, farver og geometriske former.
 • Finder det svært at koncentrere sig eller være opmærksom.
 • Føler sig frustreret eller umotiveret til at lave lektier eller andre skoleaktiviteter, familie- eller sociale aktiviteter.

Indikatorer på indlæringsvanskeligheder hos ældre børn

 • Har ikke lyst til at tale om skolen og bruger lang tid på at lave lektier.
 • Kommer let til at kede sig og har ingen interesse for skolen.
 • Dårlig eller aggressiv opførsel i skolen.
 • Udviser tegn på at kæmpe med at identificere og udtrykke sine følelser.
 • Finder det svært at sove eller spise.

Børn med indlæringsvanskeligheder

Mor og barn kigger paa et stykke papir - dit barn har indlaeringsvanskeligheder

Børn med indlæringsvanskeligheder har en middel eller over middel intelligens. Men de finder det svært at udtrykke, hvad de ved. Eftersom de har problemer med at lære bestemte ting, føler de sig ofte frustrerede og irriterede.

Læs også denne efter “Disse kendetegn kan indikere, at dit barn har indlæringsvanskeligheder”:

5 fødevarer, som du ikke bør give dine børn til morgenmad

Disse følelser kan have en negativ påvirkning på deres selvværd. De kan også blive deprimerede, da de er klar over, hvad de gerne vil opnå, sige, skrive eller gøre, men det er virkelig svært for dem at gøre det.

I nogle tilfælde udviser børn med indlæringsvanskeligheder også særlige behov som ordblindhed, talblindhed eller begge. Dette hjælper uden tvivl med at stille en præcis diagnose. De kan også have problemer med at udvise opmærksomhed, men det betyder ikke, at de har en opmærksomhedsforstyrrelse.

Hvordan kan du hjælpe dit barn hvis det har indlæringsvanskeligheder?

 • Du skal lære at acceptere, at indlæringsvanskeligheder gælder livet ud. Men du er nødt til at huske, at du ikke skal bekymre dig om det. Med den rigtige hjælp vil dit barn lære og vokse op til at blive et glad og sundt barn.
 • Dit barns lærer kan hjælpe dig med at opdage symptomer og skabe et passende læringsmiljø, men de kan ikke stille en diagnose.
 • En god diagnose og indgriben vil få en positiv påvirkning på dit barns akademiske liv.
 • Test til opdagelse af indlæringsvanskeligheder udføres af fagfolk, psykologer, specialpædagoger eller psykiatere.
 • Børn med indlæringsvanskeligheder lærer stadig. Du skal bare fokusere på deres evner og præferencer. Dette vil opbygge deres selvværd.
 • At skælde ud eller straffe dem virker ikke med disse børn. Faktisk kan det forværre problemet.
 • Hvis dit barn får raserianfald eller begynder at græde på grund af sine begrænsninger, skal du give din uforbeholdne støtte. Fortæl dit barn, hvor meget du elsker ham eller hende og husk, hvor hårdt de er nødt til at forsøge at gøre noget, som du udemærket er klar over, ikke er nemt for dem.

Til forældre

At opdrage et barn med indlæringsvanskeligheder er stressende. Hvis du har brug for hjælp eller psykologisk støtte, skal du ikke tøve med at søge det. Dit barn vil også få gavn af at have nogle forældre, der har det godt.

Derudover er det også vigtigt, at du ikke sammenligner dit barn med indlæringsvanskeligheder med et andet barn, der ikke har det, især ikke en bror eller søster. Dit barn vil kun sætte pris på det.

Det kan interessere dig ...
Lav disse 3 grønne teer for nemt at tabe dig
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lav disse 3 grønne teer for nemt at tabe dig

Lav disse 3 grønne teer for nemt at tabe dig. Forbrug af grøn te er blevet til en af de bedste kosttilskud til dem, der søger stabil og sund vægt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barallobres, Gustavo. (2016). Diferentes interpretaciones de las dificultades de aprendizaje en matemática. Educación matemática28(1), 39-68. Recuperado en 29 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-58262016000100039&lng=es&tlng=es.
 • Navarro Soria, I., González Gómez, C., Álvarez Teruel, J. D., Fernández Carrasco, F., & Heliz Llopis, J. (2014). Detección de dificultades de aprendizaje e implicación de las familias en la intervención.
 • Sánchez, C. (2004). Las” dificultades del aprendizaje”: un diagnóstico peligroso y sus efectos nocivos. Educere8(24).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.