6 tegn på verbalt misbrug: Er du et offer?

Verbalt misbrug efterlader ikke nogle synlige tegn, men det er lige så ondt som fysisk misbrug. Lær om tegnene på verbalt misbrug i denne artikel.
6 tegn på verbalt misbrug: Er du et offer?

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ord er utroligt magtfulde. De kan løfte dig op og ødelægge dig, berolige dig og såre dig. Mange personer glemmer, hvor skadeligt verbalt misbrug kan være.

Verbalt misbrug er et underliggende produkt af konflikt. Og kvinder er typisk det hovedsaglige offer. Formålet med verbalt misbrug er at skade ved at bruge ord, ikke fysisk misbrug.

Når disse ord påvirker tanker og overbevisninger, er det meget svært at identificere, at du er offer for verbalt misbrug. Det er derfor, vi gerne vil tale om de primære tegn, som indikerer, at du i den grad lider under denne type misbrug.

Tegn på verbalt misbrug

1. Det handler ikke blot om at råbe

Det er almindeligt at tænke, at for at være offer for verbalt misbrug skal din partner altid råbe af dig. I virkeligheden handler det om en række handlinger. Disse handlinger manipulerer offeret til at tvivle på sine egne overbevisninger, hukommelse og fornuft.

Misbrugeren kan bruge trusler såsom at såre dig eller en person, du har kær. Men det sker ikke altid. Ikke at handle aggressivt betyder ikke, at misbrug ikke finder sted.

Misbrugeren kan også handle på en ekstremt kærlig måde, som virkningen kan blive mere intens af. Personen, som lider under misbrug vil altid have frygt for de øjeblikke, hvor den anden person mister sit temperament.

2. Din partner laver smertefulde sammenligninger, giver dig skylden for alt og er besidderisk jaloux

Kvinde raaber af lille mand som symbol for verbalt misbrug

En person, som verbalt misbruger dig, vil konstant sammenligne dig med andre. Hvad end det er at sammenligne dig med smukkere venner eller med deres egne tætte venner, vil de altid sige, at der er nogen, der er bedre end dig.

I nogle tilfælde vil de gøre det meget diskret. For eksempel kan de udpege en kendt person som eksempel. Det hovedsaglige kendetegn er dog, at du vil føle dig underlegen.

De vil også give dig skylden for alt, inklusiv hvis det er noget, du ikke kan kontrollere. Din partner vil kritisere dit arbejde, din løn, din måde at klæde dig på og endda din kropsform. Du vil på en simpel og konstant måde blive mindet om dine fejl med større overdrivelse.

Derudover vil din partner altid have noget negativt at sige om dine venner, især hvis de er af det modsatte køn. De hader, at du bliver ringet op af kolleger, og de foragter, at du har et socialt liv.

3. Du ved ikke, når du har været offer for misbrug

Alle tror, det er nemt at vide, hvordan de genkender, når de er offer for verbalt misbrug. Virkeligheden er dog, at personer, som lider under denne type misbrug i deres barndom, ikke erkender, at de er offer igen, når det sker senere i deres liv.

Derudover vil misbrugeren måske udføre denne handling som en joke, som får dig til at have det dårligt. Det kan være en nedladende kommentar sammen med et stort smil. Ja, det er virkelig et angreb af dine evner og værdier.

Det betyder ikke noget, om de virker meget søde på ydersiden. Det, du skal spørge dig selv om, er, hvordan disse “uskyldige” kommentarer får dig til at føle.

4. Du bliver til en misbruger af en anden person…

Par er uvenner paa grund af verbalt misbrug

Du kan fortsætte med at være et offer, blive til en misbruger selv eller begge dele. I bund og grund er mønsteret af misbrug svært at bryde. Med mindre du erkender, at der er et seriøst problem og søger hjælp, vil det være næsten umuligt at ændre disse rækker af handlinger.

At vokse op i et miljø, hvor forældre ikke er i stand til at kontrollere deres følelser, kan være detrimentalt. For eksempel kan barnet blive til en person, der er verbalt aggressiv på grund af, at de ikke ved, hvordan de skal håndtere deres følelser.

På den anden side, hvis du formår at afslutte et forhold, hvor du led under verbalt misbrug, er sandsynligheden for, at du vil misbruge din næste partner, høj.

5. Hvordan har du det?

Det er vigtigt, at på hvert stadie af dit forhold, stiller du dig selv det følgende spørgsmål: “Hvordan har jeg det?

Det vil hjælpe dig til at forstå, hvis din partner gør dig oprigtigt glad og får dig til at føle dig selvsikker. Hvis du lider under verbalt misbrug, er dit selvværd det første, der vil falde sammen.

Jo længere tid du lider under disse former for kommentarer, jo nemmere vil det det være at begynde fornærmelserne og kritikken. Du kan begynde at spørge dig selv, hvorfor du føler dig bange og altid er ked af det og nervøs i din partners nærvær, eller når du ved, du skal være sammen med dem…

6. At håndtere verbalt misbrug

Kvinde raaber af mand som symbol for verbalt misbrug

Det er et faktum, at vi alle har fejl og problemer. Derudover er diskussioner og forskellige holdninger meget almindeligt i parforhold.

Det, der ikke er normalt og aldrig bør være tilladt, er, at personen:

  • Får dig til at føle dig underlegen. Selvfølgelig er der situationer og personer, der er bedre end dig, men du bør aldrig miste synet af forskellen på ydmyghed og negative kommentarer.
  • Forårsage negative følelser, såsom sorg og depressionHvis du har det dårligt hele tiden, og det skaber flere negative følelser end positive at skulle se din partner, er det vigtigt, at du lærer at tage afstand.

Hvis du tror, at du er offer for verbalt misbrug, selvom det blot er lidt, er det vigtigt ikke at ignorere tegnene. Vores anbefaling er at gå til en specialist, såsom en terapeut eller psykolog.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.