Faren ved urealistisk høje forventninger

Nogle gange giver vi så meget til andre, at vi bevidst forsømmer at passe på os selv, fordi vi holder andre op til de samme høje forventninger.
Faren ved urealistisk høje forventninger

Sidste ændring: 10 december, 2018

Vi bruger meget af vores tid til at vente på ting fra andre. Vi forventer at vores behov bliver mødt og at dem vi holder af behandler os på samme måde: gensidigt. Men, verdenen fungerer af og til omvendt, hvilket efterlader vores høje forventninger knuste.

Du skal dog ikke lade dette gå dig på. Vi behøver alle visse ting fra vores medmennesker for at opnå en fornemmelse af sikkerhed. På den samme måde som et barn ved at han eller hun er elsket af deres forældre, forventer vi voksne at vores partnere altid vil behandle os på samme måde, som vi behandler dem.

Selvom faktum er, at et sundt, balanceret forhold burde fungere på denne måde resulterer dette ofte i forvirring: Forvente for meget, når vi i virkeligheden ikke får noget tilbage. 

Lad os reflektere over dette en smule.

Når dine høje forventninger er bliver svigtet

Nogle mennesker er af opfattelsen, at lykke er givet og ikke modtaget. Måske det er måden, hvorpå vi er opdraget på eller faktumet, at denne særdeles noble værdig negligerer et essentielt aspekt i forbindelse med vores overlevelse: selvværd.

forventning

Du er også berettiget til at modtage

Vi er nødt til at give slip på alle disse koncepter, som går imod vores emotionelle balance. Sprede glæde er en fornem gerning, som beriger os; du kan endda tænke på det som en forpligtelse. At give er godt, men at modtage er en forpligtelse.

Vi taler ikke om materielle goder eller tjenester for den sags skyld. Når vi gør noget for andre, er det ikke obligatorisk at modsvare denne spontane gave, der kommer fra hjertet med en endnu større gave.

  • Noget vi alle har ret til og endda er forpligtiget til er at modtage respekt. Hvis du giver kærlighed, burde du ikke få ligegladhed eller egoisme retur.
  • I romantiske forhold er “give og modtage” både en ret og en forpligtigelse. Det er en type af energi, som er skabt mellem to mennesker, som fostrer hinanden til udvikling og er fyldt med respekt og gensidighed.

Vi forventer for meget, fordi vi gerne vil være i stand til at give meget mere

Måske har nogen sagt noget lignende til dig “du forventer for meget af andre mennesker” eller “du er alt for følsom og alt gør dig ked af det”…

  • Ordene ovenover, reflekterer en mangel på empati overfor et hjerte som giver rigtig meget til andre, men ikke får nogen anerkendelse.
  • Måske du burde sige ting til dig selv såsom “jeg er nødt til at lære at elske mindre,” men i virkeligheden er, hvad du burde sige til dig selv “jeg bliver nødt til at lære at elske mig selv mere.”

At elske nogen betyder at gøre plads i dit hjerte til den anden person ved at gøre personen til omdrejningspunktet i dit liv og bygge din verden rundt om ham eller hende.

hjertesorg

Vi bliver dog nød til at undgå disse ekstremer, hvori vi forsømmer vores egne behov. Du kan have høje forventninger til en anden person, men glem ikke at forvente de samme ting af dig selv: 

  • Glem ikke at passe på dig selv hver eneste dag. Prioriter ikke andre til en grad, hvor du negligerer dine egne behov.
  • Tilbyd din hengivenhed, bekymring og omsorg… men forvent disse ting i retur.

Hvordan du skal reagere, når du opdager, at du aldrig har modtaget noget i retur

  • Dit hjerte vil give dig besked, når du har nået din grænse. Hvis du vågner op med flere mørke skyer end håb, hvis du bruger al din tid på at være frustreret og have lyst til at græde, så er det nu, du skal reagere.
  • Når du ikke får noget i retur, føler du dig tom og måske endda som om, at du ikke er værdig til at modtage hengivenhed, omsorg og opmærksomhed. Lad aldrig den følelsesmæssige tomhed fra andre få dig til at tro, at du ikke fortjener at blive elsket. 
  • Kærligheden der aldrig forlader dig, er kærligheden, som du selv giver. Det vil give dig styrke at følge din egen vej hen imod personlig balance og indre fred.
frihed

En idé som psykologer ynder at promovere er, det er bedst ikke at forvente noget fra andre og i stedet for have høje forventninger til dig selv. Denne idé kan dog betyde flere forskellige ting.

  • Vi kan forvente visse ting fra mennsker, som er en del af vores inderkreds. For eksempel, er vi nød til at have sikkerheden i at vide, at vi er elsket fordi, ingen kan leve uden denne sikkerhed.

Hvad vi frem for alt fortjener er respekt fra os selv og fra andre. Stop ikke med at kæmpe for det. Kærlighed er gensidighed, støtte og oprigtighed. 

Hvis du ikke finder disse kvaliteter i dit forhold, er det et tegn på, at det ikke er oprigtigt eller sundt.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.