8 effektive midler til at behandle bygkorn

Ydre bygkorn opstår typisk i øjenvippernes hårsække, mens indre bygkorn sidder på indersiden af øjenlåget i talgkirtlerne i øjenlågsbrusken.
8 effektive midler til at behandle bygkorn

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Bygkorn skyldes en bakteriel infektion, som opstår tæt ved øjetDet er ganske ufarligt, og påvirker oftest unge. Vi viser dig otte midler til at behandle bygkorn.

Ydre bygkorn opstår typisk i talgkirtlerne, som er placeret i kanten af øjenlågene, ved roden af øjenvipperne eller i svedkirtlerne.

På den anden side er indvendige bygkorn den type, som opstår på den indre side af øjenlåget.

Infektionen giver typisk en rødlig bule på det berørte øje. Disse buler er fyldt med vand og betændelse, og det er en dårlig ide at punktere dem.

Hvis bakterierne kommer ud af bulen kan nemlig sprede sig til resten af øjet og producere flere bygkorn.

Nye bygkorn er typisk er mere smertefulde. Men de udgør heldigvis ikke nogen fare for øjets funktion eller dit helbred. Det tager som regel en uge, før bygkornet går over af sig selv. Det sker helt naturligt uden at forårsage nogen skade. Dit immunforsvar gør selv alt arbejdet med at dræbe bakterierne.

Komplikationer er sjældne, men i visse tilfælde kan hornhinden blive irriteret eller en infektion eller en deformitet vil opstå på øjenlåget.

Her er nogle symptomer på bygkorn:

 • Tunge eller hængende øjenlåg
 • Rødme ved øjenvippernes rødder
 • Overfølsomhed overfor lys
 • Behov for hele tiden at blinke
 • Tårer
 • Slørret syn

Hvorfor opstår bygkorn?

Kvinde renser sine øjne.

Bakterielle infektioner er den hovedsaglige årsag til denne sygdom. Disse infektioner bliver til, fordi talgkirtlerne i øjet bliver blokeret.

Når disse kirtler bliver blokeret, så lader de infektionen modne. Det er også sådan, akne opstår i ansigtet, på brystet eller halsen.

Andre ting, som påvirker dannelsen af det, er:

 • Mangel på hygiejne
 • Dårlig kost
 • At man rører for meget ved øjet
 • At man anvender beskidte håndklæder
 • Dehydrering
 • Manglende immun

Sådan kan du selv behandle bygkorn derhjemme

Hvidløg

Hvidløg skal bruges med forsigtighed og kan ikke altid behandle bygkorn. Men så længe du passer på kan saften fra hvidløg hjælpe.

Hvidløg har antibakterielle og antimikrobielle egenskaber.

Pres blot et par fed hvidløg og kom noget af dets saft på det berørte øjenlåg. Dets egenskaber vil blive optaget, og det vil begynde at virke, også selvom bygkornet er indvendig.

Når man kommer saften fra hvidløg på, bør man være sikker på, at det ikke kommer ind i øjet. Et godt valg er at anvende en let fugtet vatpind til at komme saften fra hvidløget på.

Kartofler

Fordi de indeholder en række bindende egenskaber, så kan kartofler mindske betændelsen og hævelsen. På samme tid gør hævelsen det svært for blodet at nå til det berørte område.

Det eneste, man har brug for, er at rive en kartoffel. Derefter kommes en lille smule af det på en vatrondel, og dette presses blidt mod det berørte øjenlåg. Dette vil få bygkornet til at forsvinde hurtigt.

God hygiejne kan hjælpe med at behandle bygkorn

Et rødt og betændt øje.

Dårlig hygiejne er den største grund til, at bygkorn opstår.

Hvis du kan mærke, at du er ved at få et bygkorn, eller hvis det er et problem, der går igen, så sørg for at holde området omkring dine øjne rent.

Undgå at røre dine øjne med beskidte hænder eller gnubbe for meget. Sådan undgår du, at skidt og bakterier ikke hober sig op.

Læs også: Slip af med bumser på din næse med fire hjemmemidler

Kamillete og grøn te

Efter at have drukket en kop grøn te eller kamillete, kan man gemme teposerne i køleskabet. Når de er kolde, kan man komme dem direkte på sine øjne.

Antioksidanterne i teen bekæmper hurtigt infektionen og hjælper med at komme af med bygkornet.

Aloe vera mod bygkorn

Aloe vera

Dette er et velkendt stof. Så du kender sikkert allerede til dets antibakterielle og anti-inflammatoriske egenskaber.

Geléen indeni aloe vera bladene kan hjælpe en, hvis man kommer dem direkte på det betændte øjenlåg.

Du skal bare gnubbe en lille smule aloe vera gelé på dine øje et par gange om dagen, indtil de får det bedre.

Læs også: Sådan får du sundere hår med aloe vera

Løg

På trods af det dårlige rygte om, at det får en til at græde, så er løg fyldt med antioxidanter og antibakterielle stoffer, som kan fjerne bakterier hurtigt.

Ligesom kartofler skal man blot skære nogle stykker løg, komme stykkerne på en vatrondel og presse det mod det berørte øjenlåg.

Bliv ikke bange, hvis du begynder at græde lidt: det betyder blot, at stykkerne af løg virker.

Persille

Persille

De aktive ingredienser i denne krydderurte kan hjælpe en til at udrense bygkorn og fjerne bakterier og betændelse. Dette fremskynder helingsprocessen og mindsker betændelsen og hævelsen.

Bring persillebladene i kog og kom væsken på øjnene, når det er kølet ned.

Gurkemeje

Gurkemeje har også anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber, som kan hjælpe med at behandle bygkorn.

 • Bland en smule vand med gurkemeje og bring det i kog.
 • Det er sådan, man kan lave et middel, som man kan komme på bygkornet med en ren klud.
 • Hvis man gør dette to eller tre gange om dagen, så vil man fremskynde helingsprocessen.

Selvom de fleste bygkorn er uskadelige, så kan ingen benægte, at de er irriterende og kan være komplicerede i nogle tilfælde.

Af denne grund er det bedre, at du går til en øjenlæge for at være sikker på, at det ikke alvorligt. Det er især vigtigt, hvis du ofte får bygkorn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.