Sikker på ski og snowboard

Både skiløb og snowboarding er spændende sportsgrene, som er meget populære om vinteren. Ulempen er dog, at der er en høj risiko for ulykker, når man udfører disse former for aktiviteter.
Sikker på ski og snowboard

Sidste ændring: 17 februar, 2022

Det kan være en uforglemmelig oplevelse for hele familien at stå på ski og snowboard. Før man begynder, er det dog essentielt, at man lærer nogle anbefalinger fra eksperterne at kende, som kan reducere risikoen for ulykker og skader.

Selvom det helt sikkert er spændende sportsgrene, som giver dig mulighed for at nyde magiske snelandskaber, er de også to af de vinteraktiviteter i verden med størst sandsynlighed for ulykker. Hvad skal man så vide, før man begynder? Det vil vi se på nu.

Sikkerhed ved skiløb og snowboarding: Hvad du har brug for at vide

Vintersport såsom skiløb og snowboarding anses som værende ret fuldkomne fra et fysisk og psykisk synspunkt. De træner ikke blot forskellige muskelgrupper, men de tester også forskellige kognitive færdigheder.

De skiller sig faktisk ud for deres evner til at forbedre hjertekarsystemets sundhed og for blandt andet at forbedre koordinationen og balancen. Det er dog alligevel ekstremsport, som er meget krævende, og man bør være meget forsigtig, når man udfører disse sportsgrene. Med det i baghovedet vil vi se nærmere på nogle sikkerhedstips til skiløb og snowboarding.

Forbedr din fysiske form

For det første må du erkende, at disse sportsgrene er ret fysisk krævende. På grund af det er det ekstremt vigtigt at begynde på regelmæssige træningsrutiner for at forbedre sin fysiske form, før man begynder på den omtalte sportsgren. Dette vil forberede ens krop, reducere træthed og mindske risikoen for fald og skader.

Tag kurser

Skiløb og snowboarding er ikke sportsgrene, man må tage for let på. Foruden at være i god fysisk form bliver man også nødt til at være informeret og have al den viden, man kan, om disse sportsgrene. Det er nu muligt at tage kurser for begyndere, som lærer en om de grundlæggende koncepter såsom at lære terrænet at kende, hvordan man falder og rejser sig igen, og hvad man skal gøre i en nødsituation.

Respektér reglerne

Det Internationale Skiforbund har samlet (på 10 regler) grundlæggende information for at sikre skiløberes og snowboarderes sikkerhed. Deres primære formål er at reducere risikoen for ulykker og skader på pisterne. Generelt opfordrer de deltagerne til at stå på ski og snowboard på en forsvarlig og kontrolleret måde uden at sætte andres sikkerhed på spil.

Ethvert terræn til skiløb og snowboarding kan dog også have sine egne særlige sikkerhedsregler. På grund af det bør man tjekke stedets regler som det første og følge deres vejledninger.

Brug det korrekte udstyr

De seneste år har eksperter udviklet en lang række udstyr for at øge sikkerheden ved skiløb og snowboarding. Fra særlige hjelme til briller og armbånd kan vi udstyre os selv med mange forskellige typer tilbehør, som kan hjælpe med at reducere effekten i tilfælde af ulykker. Det er selvfølgelig også vigtigt at vide, hvordan man bruger dem korrekt, eftersom det garanterer deres funktionalitet. Og som det sidste skal de have en officiel sikkerhedscertificering.

Tjek vejrudsigten

Før du tager ud på dit eventyr, er det en god idé at tjekke vejrforholdene. Både vejret og tidspunktet på dagen kan påvirke sigtbarheden og gøre sporten mere krævende og svær. Hvis du ikke er erfaren nok, er det bedst at undgå situationer med dårlig sigtbarhed.

Tag ikke ud alene

Selvom det er individuelle sportsgrene, bør skiløbere og snowboardere ikke stå på ski eller snowboard alene, uanset hvor erfarne de end er. Hvorfor? Det er ret simpelt, på grund af risiciene forbundet med disse sportsgrene. Hvis du er sammen med andre personer, så kan I hjælpe hinanden i tilfælde af en ulykke.

Undgå områder uden overvågning

Forsvarligt skiløb betyder også at respektere de udpegede grænser på pisterne. Man bør under ingen omstændigheder bevæge sig ud på lukkede skråninger eller uautoriserede områder. Det kan være områder uden overvågning og uden noget kendskab til forholdene. Hvis man ignorerer denne regel, kan det føre til tragiske ulykker og risikoen for laviner.

Hold en sikker afstand

Sammenstød mellem skiløbere kan være katastrofale. Af den grund er det vigtigt at holde en sikker afstand til andre skiløbere.

Overskrid ikke dine grænser

Som med enhver anden sportsgren vil du forbedre dine evner gennem erfaring og over tid. På grund af det bør du aldrig prøve manøvrer eller terræner, som er over dit niveau. Det er farligt at overskride disse grænser.

Lær at stå sikkert på ski og snowboard

Vintersport såsom skiløb og snowboarding tiltrækker opmærksomhed, fordi det er ekstreme og udfordrende oplevelser. De har helt sikkert fysiske og psykiske fordele, men de indebærer også en række risici. På grund af det er det vigtigt at være velinformeret om, hvordan man bedst udfører disse sportsgrene sikkert uden at overskride sine egne personlige grænser eller udsætter andre for fare. Vær opmærksom på alle farerne!

Det kan interessere dig ...
Alt om curling – en vintersport
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt om curling – en vintersport

Sammen med skiløb, isskøjteløb og snowboarding er curling en vintersport. Du kan også praktisere denne sport på kunstige baner, der er designet til...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.