Te, som bekæmper problemer med fordøjelsen

Døjer du med smertefuld fordøjelse eller ubehagelig forstoppelse? Det kan hjælpe at drikke disse typer te! Drik nogle af disse naturlige typer te dagligt for at forbedre din fordøjelse.
Te, som bekæmper problemer med fordøjelsen

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Dårlig fordøjelse er mangel på evnen til at bearbejde fødevarerne, som du har spist, korrekt. Som et resultat bliver ens fordøjelse sænket. Heldigvis har nogle typer te en lindrende effekt på dette problem.

Dette bør ikke blive forvekslet med dyspepsi, som er sporadisk og ikke varer særlig lang tid.

I denne artikel vil vi give dig en guide til de bedste typer te til at bekæmpe dårlig fordøjelse. Hvis du døjer med dette problem, bør du prøve fordelene ved disse naturlige typer te, som lindrer din mangel på fordøjelse.

Hvorfor har vi dårlig fordøjelse?

Hænder-på-mave

Der er mange grunde til, at vi kan have en dårlig fordøjelse. Nogle af de mest gængse er blandt disse:

Sygdomme i fordøjelsessystemet

En af de hovedsaglige årsager er tilstedeværelsen af mavesår i ens mave. Men det er ikke den eneste årsag. Det kan også være på grund af galdesten, kræft i bugspytkirtlen, kræft i maven og sure opstød.

Med sure opstød skader mavesyre slimhinden i maven og spiserøret. Det gør en mere udsat for smerte efter at have spist.

Spisevaner

Du har sikkert hørt udsagnet “du er, hvad du spiser.” Vi kan sikkert ændre det en smule til “du blier syg baseret på, hvad du spiser.” Det er helt sikkert rigtigt.

Bestemte fødevarer øger sandsynligheden for at døje af dårlig fordøjelse. Disse fødevarer kommer fra en ubalanceret kost med for meget fedt eller tunge fødevarer.

På samme tid er der flere kilder til dårlig fordøjelse. Det kan komme fra at spise for hurtigt, småspise mellem måltider, spise for mange grøntsager, drikke kaffe og tygge tyggegummi.

En anden mulig årsag, som fortjener at blive nævnt, er ikke at være tolerant overfor bestemte fødevarer. Et af de mest velkendte problemer i denne gruppe er at være laktose intolerant. Et andet problem er uforenelige fødevarer. At spise varm suppe, mens man drikker koldt vand, er ikke godt for ens mave.

Medicin og giftige stoffer

Kvinde i smerter

En anden grund til, at vi døjer med dårlig fordøjelse, er på grund af medicin. Nogle typer penicillin og andre stærke former for medicin, såsom antidepressiv og anti-inflammatorisk medicin samt kortikosteroider, kan også give problemer med fordøjelsen. Med hensyn til giftige stoffer, bør vi undgå tobak.

Psykologiske problemer

Stress, nervøsitet, angst og personlige problemer kan alle påvirke vores fordøjelsessystem. På grund af det har vi det ikke lige så godt, når vi er vrede eller kede af det.

Typer te, som forbedrer dårlig fordøjelse

Et af de midler, som vores bedstemødre brugte, når vores maver gjorde ondt, eller vi havde dårlig fordøjelse, var at “drikke en kop te.”

Tro det eller ej, men bedstemor havde fat i noget. Nogle typer te kan mindske dårlig fordøjelse og dets symptomer. Her er nogle af de bedste:

Grøn te

Der er mange fordele ved at drikke denne type te. Størstedelen af dem er forbundet med fordøjelsessystemet.

Til at starte med bør man vide, at grøn te er et glimrende alternativ til kaffe. Du kan drikke det koldt eller varmt alt afhængig af sæsonen, og hvordan du foretrækker det.

Grøn te indeholder mange antioksidanter, som fremmer mavesyrens arbejde og en god fordøjelse. Hvis det ikke var nok, har det også evnen til at mindske luft i maven og betændelse.

Du kan drikke en kop grøn te om morgenen, endnu en om eftermiddagen og en tredje før sengetid. Du kan finde det både i poser og som løs te.

Kamillete med anis

te

Kamille er anset som værende en krydderurte mod kramper og betændelse. Det hjælper også med at berolige ens mave, mindske den tunge fornemmelse og komme af med luft i maven.

Eftersom kamille er en beroligende plante, fungerer det godt, når dårlig fordøjelse er forårsaget af nervøsitet og angst. Det er også velsmagende!

Drik to kopper om dagen, så vil du kunne se resultaterne.

Dild

Dild kommer fra Middelhavet og bliver også brugt i madlavning. Dild har terapeutiske fordele, som er værd at udforske.

Fennikel

Fennikel

Fennikel bliver også brugt til madlavning, og det kan hjælpe os med at bekæmpe dårlig fordøjelse. Det mindsker hævelse, behandler kramper og bekæmper andre problemer i mavetarmkanalen. På samme tid giver det også en mæthedsfornemmelse.

Det er en af de smagsmæssigt milde fordøjelsesfremmende planter. Det bliver typisk kombineret med spidskommen og anis.

Drik en te med fennikel, så snart du bemærker de første symptomer på dårlig fordøjelse.

Røllike

Hvis du døjer med meget stærke smerter i maven eller tarmene, bør du prøve te med røllike. Røllike indeholder store mængder flavonoider. Disse hjælper med at forbedre fordøjelsen og holder en regelmæssig.

Man kan også bruge det til at behandle kvalme og mavesyre. Det har vanddrivende egenskaber og stimulerer ens lever.

Du kan finde røllike i helsebutikker. Lav en te med denne plante og drik det dagligt. På den måde kan du nyde alle dets fordele.

Timian

Denne urte er blevet brugt i århundreder til at hjælpe fordøjelsen takket være dets fremragende egenskaber. Det er glimrende til at lindre diarré, kramper, luft i maven og opkast.

Det er anbefalet, at man drikker denne te om aftenen. Drik en kop, før du går i seng, og vink farvel til den tunge fornemmelse i maven. Det hjælper også med at bekæmpe mareridt og søvnløshed.

Andre planter, som kan hjælpe med at lindre dårlig fordøjelse, er dong quai, anis, citronmelisse, rooibos og merian.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Nasehi, M., Sehhatie, F., Zamanzadeh, V., Delazar, A., Javadzadeh, Y., & Chongheralu, B. M. (2013). Comparison of the effectiveness of combination of fennel extract/vitamin E with ibuprofen on the pain intensity in students with primary dysmenorrhea. Iranian journal of nursing and midwifery research, 18(5), 355-9.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3877456/
 • Oral fennel (Foeniculum vulgare) drop effect on primary dysmenorrhea: Effectiveness of herbal drug (2013). Bokaie M1, Farajkhoda T, Enjezab B, Khoshbin A, Karimi-Zarchi M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23983742
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
 • Babaeian, M., Naseri, M., Kamalinejad, M., Ghaffari, F., Emadi, F., Feizi, A., Hosseini Yekta, N., … Adibi, P. (2015). Herbal Remedies for Functional Dyspepsia and Traditional Iranian Medicine Perspective. Iranian Red Crescent medical journal, 17(11), e20741. doi:10.5812/ircmj.20741
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698144/
 • Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses (2018). Salehi B, Mishra AP, Shukla I, Sharifi-Rad M, Contreras MDM, Segura-Carretero A, Fathi H, Nasrabadi NN, Kobarfard F, Sharifi-Rad J.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29785774

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.