10 tegn på, at du har hypothyroidisme

Hvis du bemærker nogen af disse symptomer uden tilsyneladende grund, er det en god ide at gå til lægen og få de nødvendige tests udført for at få en tidlig hypothyroidisme diagnose
10 tegn på, at du har hypothyroidisme

Sidste ændring: 20 marts, 2019

Hypothyroidisme er en lidelse, som påvirker skjoldbruskkirtlen. Det skyldes hormoner, som udløser problemer. I dag snakker vi mere om 10 almindelige tegn på, at du har hypothyroidisme.

Det er især kvinder over 60 år, der har hypothyroidisme. Alle kan dog få det, da det skyldes en forstyrrelse i  skjoldbruskkirtlen.

I de indledende faser kan det ikke mærkes. Men som det skrider frem, forårsager denne lidelse mange problemer, der påvirker din livskvalitet.

Det er meget vigtigt at vide, hvordan man identificerer det. På denne måde kan du finde en behandling, der minimerer de negative virkninger på din krop.

Af denne grund vil vi gennemgå nogle af årsagerne til hypothyroidisme og dele 10 centrale symptomer med dig, så du genkender dem, hvis de udvikler sig.

Find ud af mere!

Hvad er årsagerne til hypothyroidisme?

Laege foeler på kvindes hals

Din skjoldbruskkirtlen er en lille sommerfuglformet kirtel placeret i nederste del af halsen.

Hovedfunktionen er at udskille hormoner som triiodothyronin (T3) og thyroxin (T4), som er involveret i mange kropsfunktioner.

De regulerer hovedsageligt dit metaboliske helbred, vedligeholder en rytme, der gør det muligt for din krop at behandle fedtstoffer og kulhydrater. De styrer også din kropstemperatur, hjertefrekvens og proteinproduktion.

Hypothyroidisme opstår, når dette kirtel ikke producerer nok hormoner, eller taber evnen til at producere dem overhovedet. Dette kan skyldes følgende:

  • Autoimmune sygdomme, såsom Hashimoto’s thyroiditis
  • Skjoldbruskkirurgi
  • Behandlinger for hypertyreose
  • Strålebehandling til hoved- eller halskræft
  • Forbruget af visse psykotiske lægemidler
  • Jodmangel
  • En hypofyseforstyrrelse
  • Graviditet eller efter eftergraviditet

Familiehistorie af skjoldbruskkirtel sygdom

Symptomer på du har hypothyroidisme

For mange patienter er hypothyroidisme svært at genkende, fordi symptomerne udvikler sig langsomt i de tidlige stadier. Ikke desto mindre er der flere tegn, der er nyttige til dets påvisning, selvom de også kan angive andre forhold.

1. Pludselig vægtforøgelse

Overvaegtig kvinde

En ændring i dit stofskifte på grund af den lave produktion af skjoldbruskkirtelhormoner kan udløse en pludselig stigning i din vægt, selvom du har sunde spisevaner.

2. Træthed

Hypothyroidisme påvirker din cirkulation og reducerer din krops evne til at levere ilt til dine celler og dit væv.

Som et resultat er det almindeligt at være i en tilstand af træthed.

3. Højt kolesteroltal

Der er mange faktorer, der kan påvirke dit kolesteroltal. Undgå at ignorere, at dette problem kan være en indikator på et skjoldbruskkirtlen problem.

4. Irritabilitet eller dårlig humør

Kvinde der haenger over bordet paa arbejdet - har hypothyroidisme

De hormonelle ændringer, der produceres af en funktionshæmmende skjoldbruskkirtel, kan producere pludselige humørsvingninger, der fører til stress, depression og irritabilitet.

5. Svært ved at koncentrere sig

Hypothyroidisme har en indvirkning på din hjernes og nervesystemets aktivitet. Derfor er det almindeligt for patienter med dette problem at have svært ved at koncentrere sig.

6. Tør hud, hår og negle

Denne lidelse påvirker også dit udseende. De ændringer, der forekommer i din krop, afspejles i tørt hår, hud og negle.

Vi anbefaler, at du læser:
5 naturlige øjencremer til sund hud

7. Langsom fordøjelse

Langsom fordøjelse eller forstoppelse kan opstå, når din skjoldbruskkirtel ikke producerer nok hormoner. Dette skyldes, at de regulerer fordøjelseskanalen, som er nøglen til eliminering af fast affald.

8. Muskelsmerter

Det kan være svært at genkende muskelsmerter som tegn på problemer med skjoldbruskkirtlen.

På trods af dette er det vigtigt at huske, at det undertiden skyldes svækkede muskler på grund af lav hormonproduktion.

9. Uregelmæssige menstruationsperioder

Ændringen af ​​hormonproduktionen af ​​din skjoldbruskkirtel kan påvirke din menstruationsperiode. Du kan få meget lange eller meget tunge perioder.

10. Følsomhed overfor kulde

Patienter med hypothyroidisme har blodcirkulationsproblemer, der kan øge deres følsomhed overfor kulde. Deres ekstremiteter kan føles kolde og stive.

Genkender du nogle af de her nævnte symptomer? Hvis du mener, at du måske lider af denne lidelse, skal du tale med din læge og anmode om de relevante tests.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.