5 årsager til vaginal kløe

Selvom vaginal kløe ikke altid er alvorligt, er det altid en god idé at gå til din læge. Vaginal kløe kræver nemlig nogle gange professionel behandling.
5 årsager til vaginal kløe

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vaginal kløe er en af de mest almindelige årsager til ubehag for kvinder. Der findes mange forskellige årsager til dette problem.

Det er en meget ubehagelig tilstand. Det er normalt forbundet med en infektion eller en gynækologisk sygdom.

Selv om symptomerne normalt forsvinder efter et par dage, så har mange mennesker tendens til at være usikre og bekymrede, især når det ledsages af irritation eller følsomhed.

Selv om det kan være almindeligt, bør du være opmærksom på dine symptomer og sørge for at behandle problemet så hurtigt som muligt.

Gå til din læge eller gynækolog for at finde ud af, hvad der er galt.

Mange er desværre ikke opmærksomme på vaginal kløe, og hvordan det kan opstå. Vi giver dig derfor fem meget normale årsager til dette problem i dagens opslag.

 

1. Vaginal kløe på grund af svampeinfektion

Petriskaal med bakterier

En gærinfektion er en sygdom i dette intime område, der udvikler sig, når indholdet af pH-værdien eller vaginalfloraen ændres.

Din pH-værdi er generelt sur og under 4,7 i gennemsnit. Når denne surhedsgrad destabiliseres, kan laktobacillin niveauerne dog falde, og mikroorganismerne vil sprede sig.

Denne ændring kan udløses på grund af visse feminine hygiejneprodukter, for stramt tøj og selv ernæringsmæssige mangler.

Svamp vokser meget let i fugtige omgivelser, og dette kan føre til dårlig lugt og kløe.

For at opretholde en stabil pH-værdi er det en god ide at spise yoghurt eller andre kilder til probiotika.

 

2. Irritation af vulva

Vulvitis eller irritation af vulvaen er en tilstand, der opstår, når du renser dit vaginale område for ofte eller bruger sæber, der indeholder aggressive kemiske forbindelser.

Huden i dette område er meget følsom og er modtagelig for ændringer i dens pH-værdi, når den konfronteres med irriterende stoffer, der findes i feminine hygiejneprodukter.

Det er et almindeligt problem blandt kvinder, der regelmæssigt går i motionscenteret og ikke hurtigt skifter deres svedige tøj.

For at reducere kløe og lindre irritation, er det en god ide at tage et bad med varmt vand og bruge en sur pH-balanceret sæbe.

Det er også tilrådeligt at vaske ydersiden af ​​vagina ved hjælp af en opløsning af varmt vand og æblecidereddike.

3. Aggressive hårfjerningsmetoder

Kvinde der barberer sit inderlaar

Selvom der er masser af hårfjerningsmetoder til alle dele af kroppen, er det vigtigt at finde ud af, hvilke der er mest hensigtsmæssige omkring skeden.

Barberingsteknikker ved hjælp af barberingsmaskiner kan være lidt for aggressive for den sarte hud.

Hårfjerningscremer kan også forårsage irritation, indgroede hår og langvarig kløe.

En løsning på dette problem er at bruge cremer, der er designet til bikiniområdet.

 

4. Seksuelt overførte sygdomme

Selvom mange mennesker er bange for at blive diagnosticeret med en seksuelt overført sygdom, er det vigtigt at vide, at de også kan manifestere sig gennem kløe.

Der er få tilfælde, hvor dette symptom er en indikator på en sygdomstilstand, men det er aldrig en dårlig ide at få foretaget en undersøgelse, når det gentages regelmæssigt.

De fleste sygdomme i denne kategori er asymptomatiske i deres tidlige stadier og manifesterer sig med smerte eller en ildelugtende udledning.

Kløe bør dog gøre dig opmærksom, men især når det ledsages af små røde knopper, irritation eller tyk vaginal udflåd.

 

5. Hudsygdomme

Kvinde der holder noget stof over intimomraadet

Hudsygdomme som psoriasis eller eksem kan også påvirke dette intime område.

Selvom de typisk forårsager problemer på andre dele af kroppen, kan visse omstændigheder føre til kontinuerlig vaginal kløe.

Hvis dette virkelig er tilfældet for dig, er det vigtigt, at du konsulterer din gynækolog for at modtage særlig behandling til at afbalancere pH-værdien i din vagina.

Topisk anvendelse af kortikosteroider med lav resistens og milde fugtighedscreme kan hjælpe i tilfælde af psoriasis i vulva.

 

Hvad skal man gøre, hvis man har kløe?

Ud over at anvende de behandlinger, der anbefales af din gynækolog, skal du forsøge at forbedre dine hygiejnevaner og bære åndbart tøj såsom bomuld.

Selv om dette intime område bevarer en vis fugtighed, er det bedst at undgå det i ekstrem grad, således skadelige bakterier ikke har mulighed for at sprede sig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.