7 grunde til du skal tage gurkemeje i overgangsalderen

Gurkemeje afhjælper ikke bare symptomerne ved overgangsalder og post-overgangsalder, men hjælper også med at forbedre dit humør.
7 grunde til du skal tage gurkemeje i overgangsalderen
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Overgangsalderen er en afgørende fase i en kvindes liv. Dine æggestokke stopper med at producere østrogen og progesteron, og din krop gennemgår forandringer. Du kan med fordel tage gurkemeje i overgangsalderen for at lindre nogle af symptomerne.

Overgangsalderen for kvinder er typisk i slutningen af fyrrene og igennem halvtredserne. Post-overgangsalder er en fase der varer resten af livet, efter man stopper med at menstruere.

I overgangsalderen kan man opleve forskellige helbredproblemer, som forårsages af en nedsat produktion af hormoner.

Heldigvis har ud mulighed for at lindre dit ubehag. I dette tilfælde snakker vi om de forskellige fordele ved gurkemeje.

Du vil opdage at det er en fantastisk ingrediens, som du vil have lyst til at tilføje til din diæt fremover.

1. Tag gurkemeje i overgangsalderen på grund af dens  antikoagulerende virkning

Blodproeve

Den første af de forskellige fordele ved gurkemeje, når det kommer til overgangsalder og post-overgangsalder, har at gøre med dit hjerte-kar-helbred. Det er velkendt, at dit hjertes helbred er påvirket i overgangs- og post-overgangsalderen – specielt af koagulationssygdomme.

Selvom der er forskellige typer medicin der kan behandle denne type sygdom, kan de forårsage unormalt store blødninger og blodstyrtninger. En af de gavnlige fordele ved gurkemeje er at det har en antikoagulerende effekt uden bivirkninger.

2. Gurkemeje indholder mange planteøstrogener

Planteøstrogener er et derivat fra planter der simulerer de østrogener kroppes udskiller. En af fordelene ved gurkemeje er dets høje indhold af planteøstrogen.

Hvis din læge allerede har givet dig en østrogenerstatning, er det meget muligt at det er et middel baseret på planteøstrogen. Et godt alternativ, for at få planteøstrogen på en naturlig måde, er ved at tilføje gurkemeje til din diæt.

3. Bekæmper smerter

Aeldre kvinde

Overgangsalderen er typisk ledsaget af forskellige typer smerter og inflammation. De mest almindelige typer smerter er muskelsmerter og hovedpine, men de er ikke de eneste.

Heldigvis er en af de forskellige fordele ved gurkemeje, at det kan bekæmpe smerter forårsaget af inflammation. Gurkemejens smertestillende egenskab gør det perfekt til at genvinde bevægelighed, uden at skulle tage mere medicin i din hverdag.

De typer smerter gurkemeje virker bedst mod er:

4. Tag gurkemeje i overgangsalderen for at bekæmpe depression

Selv hvis du har været en glad og positiv person hele dit liv, er der altid risiko for at du kan blive ramt af depression i overgangsalderen.

Hvis du oplever humørsvingninger eller -forandringer, skal du vide at gurkemeje kan hjælpe til at forbedre dit humør.

For nogle kvinder er humørsvingninger meget alvorlige og direkte relateret til overgangsalderen. I andre tilfælde, er det ikke relateret til de biologiske forandringer, men forårsaget af at skulle tilpasse sig en ny fase i livet.

Lige meget hvad, skal du holde øje med symptomerne i overgangsladeren, for at kunne gøre noget ved det. Nogle af de symptomer du bør holde øje med er:

 • Problemer med at falde i søvn
 • Stress
 • Hedeslag
 • Konstakt lyst til at græde
 • En følelse af ikke at være god nok

5. Bekæmper hedeslag

Kvinde i overgangsalderen

De fleste kvinder i overgangsalderen har oplevet hedeslag mindst én gang. Hedeslag er en følelse af ekstrem varme, som varer et par øjeblikke.

Hedeslagene giver dig hjertebanken og får dig til at svede meget. Årsagen til problemet er nedsat østrogenniveauer.

En af fordelene ved gurkemeje, er at det indeholder store mængder antioxidanter og planteøstrogener, som bekæmper forekomsten og hyppigheden af hedeslag.

6. Reducerer din risiko for at lide af skedebetændelse og inkontinens

Den nedsatte østrogen og vaginale atrofi øger risikoen for at få skedebetændelse.

Når du går ind i overgangs- og post-overgangsalderen, er det normalt at opleve irritation, kløe og abnormal udflåd fra skeden. Det er også muligt at du begynder at lide af inkontinens.

En af fordelene ved gurkemeje, er at det indeholder antimikrobielle, svampedræbende og antiinflammatoriske egenskaber. Faktisk er gurkemeje et af de mest benyttede midler til bekæmpelse af disse typer problemer.

7. Reducerer smerter i bryster og risiko for brystkræft

Kvinde der holder sig for brysterne

Hormonniveauer kan påvirke udviklingen af brystkræft under og efter overgangsalderen. En af fordele ned gurkemeje og dets planteøstrogener, er at det nedsætter risikoen for at få brystkræft.

Husk at du kan holde øje med symptomer på brystkræft, som blandt andet er:

 • Smerter i brysterne
 • Ubehag
 • Små knuder

I dette tilfælde hjælper gurkemeje med at hindre væksten af kræftceller. Derfor er det anbefalet at du indtager en smule gurkemeje, hvis du er i behandling for kræft.

Udnyt de forskellige fordele ved gurkemeje i overgangsalderen

Nu hvor du kender de forskellige fordele ved gurkemeje, har du god grund til at tilføje det til din diæt. Det kan gøres på forskellige måder, og én passer helt sikkert til dig:

 • Tilføj 1 teske (5 g) gurkemejepulver til en grøn smoothie
 • Tag en gurkemejepille hver morgen
 • Tilføj tre stykker gurkemeje til din smoothie

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 2009; 41 (1): 40-59. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010. Accessed 01/27, 2019.
 • Kim DC, Ku SK, Bae JS. Anticoagulant activities of curcumin and its derivative. BMB reports 2012; 45 (4): 221-226. Available at: https://doi.org/10.5483/BMBRep.2012.45.4.221. Accessed 01/27, 2019.
 • Liu D, Chen Z. The effect of curcumin on breast cancer cells. Journal of Breast Cancer 2013; 16 (2): 133-137. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3706856/. Accessed 01/27, 2019.
 • Lopresti AL, Maes M, Maker GL, Hood SD, Drummond PD. Curcumin for the treatment of major depression: a randomised, double-blind, placebo controlled study. Journal of Affective Disorders 2014; 167: 368-375. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.06.001. Accessed 01/27, 2019.
 • Salmazi R, Calixto G, Bernegossi J, dos Santos Ramos MA, Bauab TM, Chorilli M. A curcumin-loaded liquid crystal precursor mucoadhesive system for the treatment of vaginal candidiasis. International Journal of Nanomedicine 2015; 10: 4815. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525803/. Accessed 01/27, 2019.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.