8 tips til, hvordan du måler dit blodtryk derhjemme korrekt

Bare fordi du har udstyret derhjemme til at måle dit blodtryk, så er det ikke en undskyldning for gøre det på hvilken som helst måde. Du skal hellere følge en serie af retningslinjer, der sikrer, at resultatet er troværdigt
8 tips til, hvordan du måler dit blodtryk derhjemme korrekt
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skrevet og kontrolleret af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Nu til dags er det vigtigt at lære, hvordan du måler dit eget blodtryk derhjemme på korrekt vis. Mange mennesker måler deres blodtryk derhjemme som en måde at undgå hjerteanfald og iskæmi.

Læger anbefaler det til folk med forhøjet blodtryk.

Nogle gang er der dog nogle patienter, der har til vane at gøre denne mindre sikkerhedsforanstaltning til noget meget mere alvorligt, end det egentlig er.

Dette kan føre til en masse falske nødsituationer på grund af dårlige fortolkninger af tallene på måleren.

Det er også af den grund, at vi her giver dig  8 tips til, hvordan du måler dit blodtryk derhjemme på korrekt vist. Tag det helt roligt, og vær opmærksom på tegnene.

Korrekt kropsholdning

Nogle mennesker ligger ned i deres seng, sætter måleren på og begynder at pumpe uden at tænke på deres holdning. Hvis man skal være helt ærlig, så er denne måde ikke helt rigtig, hvis man skal lave en selvundersøgelse.

 • Den korrekte kropsholdning er, hvis patienten sidder oprejst med deres fødder solidt plantet på jorden.
 • Det er vigtigt, at din ryg har den rigtige støtte med et ryglæn eller noget lignenende.

Se også denne artikel efter “8 tips til, hvordan du måler dit blodtryk derhjemme korrekt”:

7 fremragende måder til mental afslapning

Pladseringen af din arm er essentiel

Blodtryksmaaler

En simple ændring af, hvordan du holder din arme eller hånd kan ændre resultatet, når du måler dit blodtryk derhjemme.

Om du gør en indsats med armen er en anden faktor, der kan skævvride resultatet.
 • På grund af dette foreslår læger, at du skal støtte hele armen ved hjælp af et bord en eller flad overflade.
 • Armen skal forblive stille og være let tilgængelig for patienten.

Ingen bevægelser under målingen

Nogle folk har gjort det så mange gange, at de til sidst kommer til bare at gå rundt og gøre deres hverdagsærinder, mens de foretager målingen af deres blodtryk derhjemme.

 • Det er tydeligt, at  enhver høj lyd eller bekymrende tanke kan ændre resultatet af blodtryksmålingen på meget kort tid.
 • Netop af denne grund skal du for et pålideligt resultat ikke røre på dig under din selvundersøgelse.

Vær opmærksom på, hvad du indtager mindst en halv time inden

Person der drikker alkohol

Produkter som  alkohol og sodavand har det med at forhøje dit blodtryk næsten automatisk. Det samme sker, hvis du ryger cigaretter.

Derfor er det selvfølgelig logisk nok at undgå denne type produkter, før og imens du foretager målingen.

 • Hvis du drikker sodavand, så skal du vente en time, før du foretager målingen.
 • Ellers kan du risikere at få et forkert resultat, hvilket kan give dig bekymringer helt uden grund.

Mellemrum mellem målingerne

Mange ældre mennesker er vant til at tage deres blodtryk derhjemme op til flere gange dagligt. Faktisk er dette en praksis, som mange hjertespecialister mener, at man bør undgå.

 • Det vigtigste er, at du foretager målingen to gange dagligt. Den første bør tages som det allerførste om morgenen og på tom mave. Den anden bør så være en en time før aftensmad, hvor du tager to målinger med et minuts mellemrum.
 • Det er anbefalet at gøre det et komfortabelt sted med moderat temperatur.

Find det rigtige udstyr

Det rigtige udstyr til maaling af blodtryk derhjemme

Nogle typer udstyr kan have målingsfejl, så mange mennesker formår ikke ta måle deres faktiske blodtryk. Det helt ideelle ville være at få fat i udstyr, der er godkendt af en national eller international organisation som for eksempel American Heart Association.

Denne institution har f.eks. en liste på deres hjemmeside med kriterierne for at vælge et apparat til måling af blodtryk derhjemme.

Glem alt om håndledsenheder

Den nye teknologi lavet til folk med forhøjet blodtryk er komfortabel, praktisk og æstetisk set ret flot. Vi taler om de moderne enheder til dit håndled eller armen.

Problemet er, at de kan vise variationer, der skyldes hånd- eller armbevægelser.

Vi anbefaler også, at du læser denne artikel efter “8 tips til, hvordan du måler dit blodtryk derhjemme korrekt”:

Sænk dit blodtryk med disse 5 urtemidler

Når du måler blodtryk derhjemme, forsøg at holde dig i ro

Aeldre kvinde der maaler blodtryk

En anden fejl, som patienter med højt blodtryk ofte begår, er, at de tager målingerne lige efter, at de har haft en skænderi eller har skulle bruge en masse energi på en udfordring. I sådanne tilfælde vil deres målinger være forhøjet, og det vil kun tilføje til unødige bekymringer.

I stedet for skal du forsøge at falde lidt ned, tage nogle dybe indåndinger og vente en smule, før du igen benytter måleren.

Faktisk forsøger de fleste læger også at berolige deres patienter, inden de foretager en prøve. Dette gør de for at undgå det såkaldte fænomen “hvid frakke hypertension.”

Som opsummering kan man sige at for mange bekymringer ikke kun har en decideret effekt på målingerne af blodtryk derhjemme, men det kan også give dig problemer med helbredet, der kan komme ud af kontrol.

I sidste ende er den bedste måde at undgå spændningsrelaterede sygdomme på at kunne kontrollere sine følelser bedre  kombineret med en sund kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sociedad Española de Hipertensión (SHE). Liga Española para la Lucha contra la Hipertensión Arterial. Aparatos de medida PA. [Online] Available at: www.seh-lelha.org/aparatos-medida-pa/


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.