Anna Karenina syndrom: ofre for kærlighed

I et sundt forhold skal man være klar over, at vi hver især er komplette skabninger, og at vores partner kan supplere os, men hvis de går fra os, står vi ikke tilbage og er ufuldstændige.
Anna Karenina syndrom: ofre for kærlighed

Sidste ændring: 06 juni, 2019

Lev Nikolayevich Tolstoy skrev en klassisk roman i verdenslitteraturen, Anna Karenina, der er en afspejling af den mest lidenskabelige, intense og farlige kærlighed, der fører til en tragisk afslutning. I denne artikel vil vi snakke om Anna Karenina syndrom.

Når vi taler om Anna Karenina syndrom, henviser vi ikke om den meget dramatiske afslutning for romanens kvindelige hovedperson. I stedet taler vi om den besættelse, lidenskab og følelsesmæssige tilknytning. En tilknytning  vi kan opleve når, vi er forelskede og, som kan få os til at gøre grænseoverskridende ting.

I dag vil vi diskutere farerne ved en lidenskab så stor, at det kan være mere skadende end gavnende, og vi vil forklare, hvorfor obsessive forhold kan være dårlige for vores helbred.

1. Anna Karenina Syndrom: Lidenskabelig kærlighed og dens farer

Det siges, at en der før har oplevet en meget lidenskabelig kærlighed, fortsætter med at længtes efter denne følelse, på trods af den smerte tabet udløste. Intense følelser får os til at føle vi er i live, fyldt med stærke følelser, hvor fysisk tiltrækning, gensidig forpligtelse, og besættelse der er i stand til at danne en tilknytning hvor “du og jeg” kommer til sin fulde ret, alt sammen flettes sammen.

Men der er en række farer vi skal tage højde for:

  • Dem der lider af Anna Karenina syndrom har oplevet mere end bare et “crush”. De lider faktisk af det, der kaldes “emotionel-obsessiv lidelse”. Det er karakteriseret ved en vis mangel på selvkontrol og med en stærk afhængighed, der gør det svært at se, hvor grænserne er. Man er i stand til at fortabe sig i dem man elsker, og give afkald på det der kendetegner en selv, eller indvige i at underkaste sig en anden person, bare for at have dem tæt på sig.
  • Kærligheden tilbyder ikke en sand lykke, men for det meste kun kvaler, da man ikke konstant har sin elskede ved sin side, på grund af mistillid, på grund af frygt for at blive forladt, på grund frygt for utroskab, fordi man tror den anden person ikke giver så meget af sig selv, som man giver til dem.
  • Lidt efter lidt mister vi vores selvværd, vores vores integritet, vores følelsesmæssige balance. Ved at centrere vores liv omkring den anden person på sådan en obsessiv måde, kan vi ende med at miste vores eget liv, og der kan ikke være noget mere destruerende end det.

2. Lidenskabelig kærlighed: Sådan kontrollerer du det

Vi ved alle, at det i de tidlige stadier af en kærlighedsaffære, er normalt at føle en intens ubeskrivelig lidenskab. Men der er en række ting, du skal være klar over for at undgå at blive ramt af det farlige Anna Karenina syndrom.

Tænk over disse ting:

  • Søg aldrig en partner med tanken om, at du skal “udfylde huller” eller finde din “anden halvdel”. Dit eneste formål i livet bør ikke være at finde din “bedre halvdel”. Først skal vi gro indeni og blive komplette mennesker, balancerede og modne, der er i stand til selv at være lykkelige og samtidig i stand til at bringe glæde til andre. Led ikke efter en til at udfylde din tomhed og dække over dine frygt. Prøv at find et forhold der er berigende fra begge sider.
  • Pas på med at danne et forhold til en partner, som ikke tillader dig frihed, der ikke tillader dig at vokse eller, som får dig til at miste din integritet, og det der karakteriserer dig. At elske er at vinde, at vokse, med ikke at miste sin identitet. Og at være besat er aldrig godt, da det begrænser vores liv. På det tidspunkt hvor en anden bliver din højeste prioritet, vil du miste ting. Du vil sætte dine egne hobbyer til side, dine venner, du vil sågar erstatte dine egne værdier i livet. Og alt dette er ikke godt. Se blot på Anna Karenina og hendes totale lidenskab til Count Vronsky. Der kommer et tidspunkt hvor hun endda skubber sin egen søn væk.
  • Begå aldrig den fejl at forelske dig i blinde. Elsk med øjnene åbne, med et åbent hjerte, elsk på en bevidst måde, hvor du er klar over alt, hvad du gør og på samme er klar over alt hvad den anden person gør for dig. Respekterer han dine behov? Lytter han og husker han at tænke på dig? Lader han dig vokse som person og på samme tid hjælper jeres forhold med at gro? Ægte kærlighed er ikke at være besat af en anden. Det er den daglige glæde, hvor begge partnere ved, hvordan de løsner problemerne, hvor begge lytter, hvor begge respekterer deres løfter, hvor der er ikke er jalousi eller mistillid, eller intimidering.

Husk, Anna Karenina syndromet er meget almindeligt i dag. Så elsk med en intensitet, elsk med lidenskab, men aldrig i blinde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.