De 5 typer underlivskræft

Fordi de forskellige typer af underlivskræft ofte opstår uden symptomer eller deres symptomer forveksles med andre helbredsproblemer, er det vigtigt at gå til din læge og få en regelmæssig grundlæggende helbredsundersøgelse.
De 5 typer underlivskræft

Sidste ændring: 27 november, 2018

Når vi taler om underlivskræft, henviser vi til 5 typer af sygdomme, der er forbundet med livmoderhals, æggestokke, vagina og ydre kønsorganer.

Hvert år bliver tusindvis af kvinder verden diagnosticeret med en form for kræft relateret til kønsorganerne, og selv om moderne medicin dagligt gør fremskridt med bedre behandlinger, er forebyggelse stadig den bedste vej frem.

I dag vil vi gerne opfordre dig til at blive fortrolig med følgende oplysninger og aldrig glemme at få regelmæssige undersøgelser hos din gynækolog.

Årsagen? Der er mange sygdomme, der opstår uden symptomer. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt ofte. De er det værd!

Opmærksomhed på underlivskræft

Kvinde der holder sig paa den nedre maveregion

 

Der vil aldrig være en måde at vide 100%, om du kommer til at udvikle underlivskræft. Genetik spiller ofte en rolle i fastsættelsen af din prædisposition, men hver person er unik og kun du ved, hvornår der er noget galt eller forandres i din krop.

Forebyggelse redder liv og gør behandlinger mere effektive i de fleste tilfælde. Men selv hvis du er ung uden nogen familiehistorie med kræft, skal du stadig lave en aftale med din gynækolog, hvis du oplever selv mindre ubehag, mavesmerter, eller ændringer i din menstruation.

Underlivskræft er et af de mest udviklede områder indenfor kræftbehandling, både i diagnosticering og medicinske og kirurgiske behandlinger.

Så,  forbind ikke umiddelbart ordet kræft med død , men med en sygdom, der kan helbredes. Tænk på det som et problem, der bør konfronteres med mod, styrke og en masse støtte fra familien.

Typer af underlivskræft

1. Livmoderhalskræft

Antallet af tilfælde med livmoderhalskræft er dalet takket være brug af kondomer, livmoderhalsgynækologi og test for human papillomavirus (HPV).

Imidlertid, medfører tidlig diagnose de bedste chancer for succesfuld behandling af sygdommen og svulster.

Følgende symptomer er forbundet med livmoderhalskræft:

 • Kraftig blødning under menstruation.
 • Rigelige vaginalvæske med striber af blod.
 • Blødning efter samleje.
 • Mavesmerter og ubehag i lænden.

Disse symptomer kan også være relateret til andre sundhedsproblemer, som en infektion. Men de er grund til bekymring, og du bør gå til din læge.

2. Kræft i æggestokkene

Oversigtstegning over underlivet

Til trods for at kræft i æggestokkene typisk rammer kvinder på mellem 50 og 70 år, skal denne sygdom ikke ignoreres hvis du er yngre, da denne slags kræft har en meget hyppig forekomst.

Til dato er årsagen til denne type af underlivskræft ikke kendt. Eksperter fortæller os at den kan være forårsaget af hormonelle og forplantningsmæssige faktorer, kost, tobak, overvægt og endda anvendelsen af produkter som talkum. Den rolle, genetik menes at spille i denne sygdom er lavere med mellem 10 og 15%.

Kræft i æggestokkene forårsager almindeligvis få sumptomer, indtil dens mere fremskredne stadie, deraf vigtigheden af regelmæssige undersøgelser.

Symptomer på kræft i æggestokkene omfatter:

 • Let ubehag i maven, næsten som fordøjelsesbesvær.
 • Smerter i bækkenområdet.
 • Anæmi og vægttab.
 • Manglende appetit, træthed
 • Stigning i kropsbehåring på grund af hormonelle forandringer.

3. Livmoderkræft

Livmoderhalsen er den nederste del af livmoderen, der danner en kanal til vagina. Problemerne i forbindelse med denne type kræft ses der, hvor endocervix møder ectocervix når der dannes karcinomer dannes.

Livmoderkræft har en lavere forekomst hos kvinder, der har fået børn. Imidlertid bør du være opmærksom på at denne type kræft har en let forhøjet genetisk komponent.

Angelina Jolie er en meget berømt sag, der, som du måske ved, har valgt at få sine æggestokke og æggeledere fjernet på grund af hendes høje genetisk disposition for kræft i æggestokkene og brystkræft.

Livmoderkræft er forbundet med følgende symptomer:

 • Blødning uden for menstruationsperioden.
 • Rigelig vaginalvæske med blod.
 • Blødning efter samleje.

4. Kræft i skeden

Selvom denne form for kræft også har en stærk genetisk forekomst, bør vi oplyse dig om at kræft i skeden ikke er lige så almindelig, som de ovennævnte kræfttyper. Denne type underlivskræft findes i to former:

 • Skiveepitelkræft: Det danner i skiveepitelkræftceller på langs i skeden. De vokser langsomt med næsten ingen symptomer, indtil de når andre organer.
 • Adenocarcinom:Det begynder i skedens kirtelceller, der producerer og frigiver væsker som “vaginal slim”. Det er almindeligt hos kvinder i overgangsalderen.

Symptomerne på denne kræfttype er:

 • Blødning uden for menstruationsperioden.
 • Smerter i ryggen eller bækken.
 • Smertefuld vandladning.
 • Fremkomsten af en bule i skeden.

5. Skamlæbekræft

Kvinde der skal tisse

Denne type kræft er ikke meget almindelig og påvirker de store skamlæber.

Den vokser langsomt og er mere almindelig hos kvinder, der blev seksuelt aktive tidligt i livet og som havde mange sexpartnere.

Følgende risikofaktorer bør holdes for øje:

 • Infektion forårsaget af human papillomavirus (HPV).
 • En historie med unormale celleprøver.
 • Klumper på skamlæberne, eller små, mærkelige klumper, som vorter, med en anden farve.
 • Kløe og ubehag i vulva og omkringliggende områder.
 • Blødning uden for menstruationsperioden.

Afslutningsvis skal du huske at det vigtigste vi har nævnt i denne artikel er FOREBYGGELSE.

Husk at få regelmæssige undersøgelser og gå til  din læge ved enhvert ubehag, uanset hvor lille det måtte være.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Narváez Ocampo L, Collazos Cerón A, Daza Ocampo K, Torres Camargo Y, et al. Conocimientos sobre prevención y factores de riesgo para cáncer de cuello uterino en un centro de educación técnica. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 299-304.
 • Gaona Estudillo R. El cáncer de ovario, el asalto del homicida invisible. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2014 ;  57( 1 ): 24-30.
 • Gonzales-Montúfar F, Vera Vera J, Gamarra Paredes M, Fernández López M, et al. Cáncer de vagina: reporte de un caso. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 373-378.
 • Bas Esteve E, Díaz-Caneja Planell C, Peiró Marqués F. Cáncer de vulva en la mujer joven no asociado a infección por virus del papiloma humano: a propósito de un caso. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2016;43(2):89-91.
 • Scucces M. Epidemiología del carcinoma de endometrio. Rev Obstet Ginecol Venez. 2010;  70( 1 ): 37-41.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.