7 interessante fakta om skeden

Takket være det tabu, som altid har eksisteret omkring kvindelig seksualitet, forbliver skeden som noget meget ukendt - selv for mange kvinder!
7 interessante fakta om skeden

Sidste ændring: 06 december, 2018

I denne artikel vil vi snakke lidt om 7 interessante fakta om skeden. Skeden er det primære kvindelige seksuelle organ. Udover dets seksuelle funktion spiller det dog også en vigtig rolle i vores krops reproduktive og hormonelle system.

Det har slim-lignende væv, som er ansvarlige for at bevare smøringen og en naturlig pH-balance. Dette hjælper med at blokere indtrængelsen af smitsomme stoffer, såsom virus eller skadelige bakterier.

Dets vægge består af fibromuskler. Udover at give den elasticitet, lader de skeden udføre dets mange hovedsaglige funktioner.

Det fungerer også som et udløb til væske og slim fra livmoderen, og eftersom det har hundredevis af nerveender, er det centrum for nydelse og seksuel ophidselse.

Selvom mange tabu og myter om skedens funktioner allerede er blevet afsløret, er der nogle interessante fakta, som mange af os stadig ikke er klar over.

Interessante fakta om skeden

Er du klar til at opdage dem?

1. Dens størrelse ændrer sig, når vi får orgasme

Kvinde faar orgasme

Skeden er et elastisk organ, som hos mange kvinder udvider sig under seksuelt samleje. Dette skyldes, at blod samler sig i dette område for at gøre indtrængning nemmere. Derudover består dets indre vægge af små folder, som åbner sig op som små papraplyer under samleje.

Når vi når en orgasme, bliver dets størrelse dog op til 30% mindre, fordi musklerne i vulva trækker sig pludseligt sammen.

2. Skeden har evner til at rengøre sig selv

Skeden har bakterielle flora, som fungerer som en beskyttende barriere. De kæmper mod virus, gær og de skadelige bakterier, som forårsager infektioner.

Tilstedeværelsen af gennemsigtigt eller hvidt udflåd er fuldstændig normalt. Desuden, selvom det kan være ubehageligt for nogle, er det en primær del af dets proces med at rense sig selv, som dette komplekse organ har.

Anvendelsen af parfumeret sæbe, deodoranter og andre produkter til intimhygiejne kan dog forårsage en ændring i skedens pH-balance. Naturligvis kan dette skade dets funktion.

Det er derfor, det er meget bedre at anvende naturlige ingredienser med probiotika. Disse bekæmper bakterier, mens de fremmer en naturlig rensning.

3. Dens muskler kan blive styrket

Kvinde der laver baekkenloeft

Et af de mest interessante fakta om skeden er det faktum, at dens muskler kan blive strammet op og styrket. Selvfølgelig er dette, hvis du vælger at lave øvelser, der er fokuseret på at træne dit bækkenbund regelmæssigt.

Disse aktiviteter kan hjælpe med at mindske risikoen for problemer, såsom inkontinens, nedsynkning og andre tilstande, som kan ende med at påvirke ens livskvalitet.

Naturligvis er der ingen tvivl om, at dette er vigtigt. Faktisk vil en ud af tre kvinder have dysfunktioner i funktionen af deres bækkenbund, når de når overgangsalderen.

Kegel øvelser, løft af bækkenbunden og udstrækninger er simple men effektive måder at træne denne del af kroppen på.

4. Klitoris er en stor kilde til nydelse

Nu hvor vi har fået bekæmpet hundredevis at tabu, ved vi, at klitoris er det eneste menneskelige organ, hvis eneste formål er at give nydelse. Faktisk stammer størstedelen af kvindelige orgasmer fra ophidelsen og stimuleringen af dette følsomme organ.

Klitoris indeholder flere nerveender end nogen anden del af kroppen (omkring 8.000). Det kan måle mellem 6 og 12 centimeter på langs og 6 centimeter i bredden, og strækker sig opad inde i kroppen.

5. Sex kan hjælpe med at opretholde en sund skede

Smilende par i seng

At have sex regelmæssigt er en af de sundeste måder at træne den følsomme muskel i dette organ. På den anden side vil lange perioder med afholdenhed gøre de indre væv i skeden flossede. Dette mindsker deres smidighed og deres evne til at give smørelse til sig selv.

Faktisk kan det blandt nogle kvinder få musklerne til at trække sig mere sammen end normalt, hvis de går i lang tid uden sex. Det kan gøre indtrængning smertefuldt i fremtiden.

6. Skeden kan synke ned

Der er en tilstand kendt som nedsynkning. Dette opstår, når livmoderen, æggeledere og underlivet kollapser, hvilket lægger et intenst pres på skedeområdet.

Det opstår ofte som følge af en fødsel. Det skyldes svækkelsen af bækkenbunden eller på grund af kirurgiske indgreb, som påvirker maven.

Hvis du oplever symptomerne på nedsynkning af underlivet, bør du søge medicinsk hjælp med det samme. Hvis du ikke gør det, kan du risikere nogle seriøst skræmmende komplikationer.

7. Skeden er mere følsom efter en fødsel

Forældre med baby

Efter at have født har alle kvinder naturligvis brug for noget tid til at komme sig, før de kan begynde at have sex igen. Musklerne vender gradvist tilbage til deres oprindelige størrelse. Det er dog sikkert en god idé at vente mellem fire til seks måneder efter en fødsel, før man har sex med indtrængning.

Det skyldes, at pH-værdien af flora i skeden er noget tid om at genfinde deres balance. Indtil det sker, vil du have en større risiko for at tiltrække bakterielle eller gær-infektioner.

I denne periode er det også vigtigt at undgå alkholiske drikkevarer eller for meget sukker. Du bør også være sikker på, du styrer udenom tætsiddende undertøj eller anden intim beklædning.

Disse interessante fakta om skeden kan måske hjælpe dig til at opdage mere om funktionen af dette følsomme kvindelige organ. Hvis du har andre spørgsmål, kan du gå til en gynækolog for at få noget mere detaljeret information om dette vigtige emne.

Hvor mange af disse interessante fakta om skeden, kendte du til i forvejen?