Hvad er kemohjerne?

Varigheden af kemohjerne er en vigtig faktor i vurderingen af, i hvilket omfang den påvirker en persons liv. For de fleste mennesker varer virkningerne kun kort tid, efter at kemoterapien er overstået.
Hvad er kemohjerne?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Udtrykket kemohjerne henviser til et kognitivt problem. Det kan defineres som nedsat mental skarphed, manglende evne til at huske visse ting og vanskeligheder med at fuldføre opgaver eller lære nye opgaver.

Kemohjerne påvirker dagligdagen for mange mennesker med kræft og kan forekomme både under og efter kemoterapi for kræft.

Hvad forårsager kemohjerne?

Patient får kemo

Kemohjerne kan forårsage vanskeligheder med at tænke, koncentrere sig og udføre opgaver. Disse problemer kan være lette, men de kan også være så alvorlige, at folk har svært ved at arbejde eller udføre deres daglige aktiviteter.

Kognitive problemer kan skyldes den kemoterapi, der er anvendt til behandling af kræft. Mange kræftbehandlinger, herunder visse typer kemoterapi og strålebehandling, kan forårsage både kort- og langsigtede problemer.

Denne tilstand kan også skyldes selve kræftsygdommen og måske andre lægemidler, der anvendes til behandling af kræftsygdommen. Nogle mennesker med kræft har problemer med hjernen, selv om de ikke har fået kemoterapi.

På den anden side er angst, stress, træthed, patientens alder, depression og sygdomme som diabetes eller forhøjet blodtryk faktorer, der kan forårsage kortvarige problemer.

Kemohjerne kan forsvinde, når behandlingen er afsluttet. For nogle mennesker kan den dog vare ved i måneder eller år efter endt behandling.

Hvad er symptomerne på kemohjerne?

Symptomerne varierer fra person til person, men nogle af dem omfatter bl.a:

 • Disse patienter har svært ved at koncentrere sig.
 • De har svært ved at huske detaljer som navne og datoer.
 • De kan ikke udføre flere opgaver på én gang, f.eks. tage telefonen, mens de laver mad, uden at glemme, hvordan de skal gøre en af tingene.
 • De er længere tid om at afslutte ting og er mere uorganiserede. De er også langsommere til at ræsonnere og behandle oplysninger.

Hvordan behandles det?

Varigheden af kemohjerne er en vigtig faktor i vurderingen af, i hvilket omfang den påvirker en persons liv. Hos de fleste mennesker varer virkningerne på hjernen kun kort tid, efter at kemoterapien er overstået.

Mennesker med dette problem er normalt opmærksomme på forskellene i deres ræsonnement. De rapporterer ofte ikke problemet til deres lægeteam, før det påvirker deres dagligdag.

Hvis du lider af virkningerne af denne tilstand og får kemoterapi, er det bedst at fortælle det til din læge.

Hvad kan du gøre for at håndtere kemohjerne?

Kvinde sætter noter op for at bekæmpe kemohjerne

Der er mange ting, du kan gøre for at håndtere kemohjerne. Her er nogle forslag:

 • Brug hjælpemidler som f.eks. noter og kalendere til at hjælpe dig med at huske begivenheder og opgaver. Nogle mennesker har altid en notesbog med sig, så de kan skrive vigtige datoer, lister over ting, der skal gøres, og navne på personer ned.
 • Træn din hjerne – lav f.eks. krydsord eller lær et nyt sprog.
 • Få nok hvile og søvn.
 • Få regelmæssig fysisk motion, og prøv at følge en kost med mange grøntsager.
 • Indfør rutiner, især i forbindelse med daglige opgaver, så du vænner dig til at gøre de samme ting i samme rækkefølge hver dag.
 • Forsøg ikke at udføre flere opgaver samtidig, og bed om hjælp, når du har brug for det.
 • Før en dagbog og notér eventuelle hukommelsesproblemer – notér hvor meget du har sovet, dit stressniveau eller andre ting, der kan være sket. Disse noter kan hjælpe din læge til at foreslå flere ting, der kan være nyttige.
 • Få støtte: Tal med din familie og dine nære venner om problemet, så de ved, hvad der foregår.

Kan kemohjerne forebygges?

Der er endnu ingen kendt måde at forebygge denne tilstand på. For nogle mennesker kan kræftbehandling betyde problemer med hukommelsen samt problemer med at ræsonnere og finde de rigtige ord.

Årsagerne til hjerneproblemer i forbindelse med kræft og behandling af kræft er stadig under udforskning. Det ser ud til, at kemohjerne forekommer oftere ved høje doser kemoterapi og er mere sandsynligt, hvis kræftbehandlingen kombinerer kemoterapi og strålebehandling.

Læs også: 8 fordele ved CBD-olie

En uundgåelig bivirkning i nogle tilfælde

Kemohjerne er en mild lidelse og forsvinder ofte med tiden. Derfor bør kemoterapi, der har vist sig at virke mod kræft, ikke ændres for at undgå denne bivirkning.

Det kan interessere dig ...
Kemofobi: Overdreven frygt for kemikalier
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kemofobi: Overdreven frygt for kemikalier

Kemofobi er en overdreven frygt for kemikalier, og det er faktisk blevet en besættelse for mange mennesker. Læs mere om dette fænomen i denne artik...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Uclés Villalobos, V., & Rodríguez Centeno, G. (2018). Quimiocerebro ¿Una entidad desconocida? Revista Clínica Escuela de Medicina UCR-HSJD. https://doi.org/10.15517/rc_ucr-hsjd.v7i1.32658

 • López-Santiago, S., Cruzado, J. A., & Feliu, J. (2012). Daños Neuropsicológicos Asociados a los Tratamientos Quimioterapéuticos: Una Propuesta de Evaluación. Clínica y Salud. https://doi.org/10.5093/cl2012a3

 • Martínez-Triana, R., Guerra-González, E. M., & González-Otero, A. (2013). Disfunción neurocognitiva en niños con leucemia linfoide aguda. Revista Cubana de Hematologia, Inmunologia y Hemoterapia.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.