Hvad er en Stroke Unit?

En Stroke Unit er en højt specialiseret medicinsk facilitet, der behandler slagtilfælde hurtigt. Find ud af, hvorfor de er så vigtige.
Hvad er en Stroke Unit?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 27 januar, 2023

Et slagtilfælde er en medicinsk nødsituation, der kræver akut neurologisk behandling. For hvert minut, der går uden professionel behandling, mindsker chancerne for helbredelse. Find ud af, hvilken rolle en Stroke Unit spiller i denne artikel.

Takket være de seneste årtiers fremskridt inden for diagnosticering og behandling af slagtilfælde er den umiddelbare patientbehandling blevet forbedret. Dette er yderst vigtigt, da slagtilfælde er den næsthyppigste dødsårsag i Europa.

5 medicinske fordele ved en Stroke Unit

Siden deres ankomst for et par årtier siden har Stroke Units gjort det muligt at redde livet på patienter med kritiske tilfælde af slagtilfælde. Da ingen er undtaget fra at blive ramt af et slagtilfælde på et tidspunkt i deres liv, er en Stroke Unit til stor gavn for alle. Der er flere fordele ved dem.

1. De giver mulighed for hurtig og specialiseret hjælp

Slagtilfælde kræver hurtig lægehjælp, da hvert minut, der går tabt, kan have betydning for patientens liv. På grund af dette har flere undersøgelser fremhævet, at de vigtigste fordele ved en Stroke Unit er at tilbyde hurtig og specialiseret behandling for at forbedre prognosen for sygdommen.

Generelt ankommer patienter med blødninger hurtigere til hospitalet end patienter med hjerteanfald. Det kan forklares med den dramatiske indtræden af tilstanden og ændringerne i bevidsthedsniveauet.

Men uanset hvad er det vigtigt at handle hurtigt og straks tage på skadestuen, hvis man har mistanke om symptomer på denne tilstand.

2. De har det nødvendige udstyr til rettidig behandling

På en Stroke Unit indlægges patienter med cerebrovaskulære ulykker, såsom slagtilfælde, i en kontrolfase, hvor de forbliver i 48 til 72 timer for at modtage den nødvendige neurologiske behandling. I løbet af denne indlæggelsestid overvåges personerne af specialiserede eksperter, som har de nødvendige instrumenter til rådighed.

Der anvendes f.eks. monitorer til at vurdere hjertefunktion, åndedrætsfunktion og temperatur. Desuden har de specialiserede sygeplejersker, der tager sig af og regelmæssigt vurderer patienternes neurologiske status. Det indebærer bevidsthedsniveau, sproglige evner, styrke i lemmer osv.

3. De reducerer risikoen for tidlig neurologisk forværring

Læge med illustration af hjernen

Dette er en af de mest almindelige komplikationer blandt dem, der rammes af et slagtilfælde. Det rammer 20-30 % af patienterne. Heldigvis har det vist sig, at takket være tidlig opsporing, effektive behandlinger og kvalificeret personale i en Stroke Unit kan tilfælde af tidlig kognitiv svækkelse reduceres med op til 50 %.

Det er vigtigt at understrege, at denne mentale svækkelse ikke kan behandles. Det er vigtigt at søge hjælp hurtigt i tilfælde af symptomer for at forebygge den så meget som muligt. Efter indlæggelse og afhængigt af deres sværhedsgrad er der stor sandsynlighed for, at patienter med denne komplikation vil få et nyt slagtilfælde og forværres.

4. Hjælp til at informere folk

Adgang til rettidig information er en af de grundlæggende nøgler til at redde liv gennem forebyggelse og hurtig indsats i nødsituationer. På Stroke Units afholdes der workshops for at lære vigtige fakta om slagtilfælde, f.eks. om genkendelse af advarselstegn og vigtigheden af en hurtig reaktion.

I mange tilfælde er der ingen dramatiske episoder som blødninger, kramper eller pludselig besvimelse. Men kroppen sender signaler, som kan misfortolkes. Det er f.eks. vigtigt at søge hjælp straks, hvis man oplever ustabilitet, synsforstyrrelser, hovedpine eller ændringer i sprog, hukommelse og mental status.

Illustration af en person med et slagtilfælde, som kan have gavn af en Stroke Unit

5. En Stroke Unit giver adgang til akut kirurgi

Når der opstår tilfælde af hæmoragisk cerebrovaskulær sygdom, er akut kirurgi afgørende for at reducere den høje dødelighed, der er rapporteret i forbindelse med disse tilstande. Når patienterne derfor kan bringes til den nærmeste Stroke Unit i tide, kan disse procedurer udføres og redde deres liv.

Til gengæld har personer, der har fået et slagtilfælde i hjertet, brug for direkte og indirekte revaskulariseringskirurgi. På grund af dette er patienter med kompressioner i rygmarvspulsåren og patienter med behov for endovaskulære behandlinger nogle af de særlige grupper af kirurgisk behandling på medicinske afdelinger.

Indførelsen af Stroke Unit har reddet millioner af liv

Gennemførelsen af disse specialiserede medicinske afdelinger går kun et par årtier tilbage. Men med deres fagfolk og kvalitetsudstyr har de formået at redde millioner af menneskers liv rundt om i verden.

Takket være det faktum, at de tilbyder nye terapeutiske modaliteter til behandling af specifikke sygdomme, gør de det muligt at forebygge og behandle slagtilfælde. Så i tilfælde af en nødsituation er det at søge hjælp at lægge sig selv i de bedst mulige hænder.

Det kan interessere dig ...
Hvad er en hjerneblødning, og hvorfor opstår det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er en hjerneblødning, og hvorfor opstår det?

En hjerneblødning er en nødsituation, eftersom dødelighedsraten er meget høj, og det kan forårsage mange komplikationer. Læs mere om det her.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.