Hæmoragisk slagtilfælde: Hvad er risikoen?

Når det behandles hurtigt, selvom noget af vævet er dødt, kan andet væv komme sig. Med rehabilitering vender mange af de tabte funktioner tilbage til det normale.
Hæmoragisk slagtilfælde: Hvad er risikoen?

Sidste ændring: 07 september, 2021

Et hæmoragisk slagtilfælde er en af hovedårsagerne til dødsfald og handicap på verdensplan. Forebyggelse og tidlig diagnose er meget vigtigt for at undgå konsekvenserne. Her er nogle interessante fakta om dem.

Hvad er et hæmoragisk slagtilfælde?

Et slagtilfælde er, når blodgennemstrømningen pludselig stopper i et område af hjernen. Det kan opstå på grund af blokering af en cerebral arterie eller vene, som vil blive kaldt et iskæmisk slagtilfælde eller på grund af brud på et blodkar.

Det er dette tilfælde af et brud på et kar, der er kendt som hæmoragisk slagtilfælde. Hæmoragiske slagtilfælde tegner sig kun for 10-15% af alle slagtilfælde, der forekommer. Det beskadigede blodkar begynder at bløde og producerer en hjerneblødning, og området efter bruddet, som modtog blod og blev næret af dette blodkar, efterlades uden vandforsyning.

Det faktum, at et område af hjernen efterlades uden vandforsyning, får alle cellerne i dette væv til at begynde at mangle ilt, miste funktionsevnen og til sidst dø. Derudover påvirker selve blødningen andre områder af hjernen, hvilket også sætter disse celler i fare.

Det er derfor, jo længere tid et område er uden blodtilførsel, jo mere alvorlige vil konsekvenserne være. Så det er meget vigtigt at vide, hvordan man hurtigt genkender de symptomer, der kan forårsage et slagtilfælde, for at handle i overensstemmelse hermed og minimere risikoen for dets konsekvenser.

Slagtilfælde er nødsituationer, hvor sundhedsvæsenet følger en handlingsprotokol. Målet er at diagnosticere og behandle det så hurtigt som muligt for at undgå alvorlige konsekvenser og endda patientens død.

Læge ser på scanninger af hjernen

Hvad er dets symptomer?

Symptomerne på et slagtilfælde kan forekomme gradvist, men de forekommer normalt pludseligt og forværres hurtigt. Nogle af dem er:

 • Svaghed i en kropsdel eller tab af evnen til at bevæge den.
 • Følelsesløshed eller en prikkende fornemmelse.
 • Reduktion eller tab af totalt eller delvis syn.
 • Problemer med at tale.
 • Manglende evne til at genkende eller identificere kendte ting.
 • Pludselig, voldsom hovedpine.
 • Svimmelhed.
 • Tab af koordination.
 • Synkebesvær.
 • Søvnighed, døsighed og endda koma.
 • Forvirring eller hukommelsestab.

Risikofaktorer for hæmoragisk slagtilfælde

Et hæmoragisk slagtilfælde forekommer oftest hos mennesker med beskadigede blodkar. Der er risikofaktorer, der vil være permanente, og andre, der vil afhænge af personens livsstil. Nogle af de faktorer, der kan øge risikoen for hjerneblødning, er for eksempel:

 • Misdannelser i hjernens blodkar, såsom cerebrale aneurismer eller arteriovenøse misdannelser. Disse lidelser gør karrene mere sarte og mere tilbøjelige til at briste.
 • Arteriel hypertension. Mennesker med ukontrolleret arteriel hypertension har større risiko for, at et kar brister, da de understøtter større tryk på deres vægge på grund af det blod, de indeholder.
 • Rygning. Rygning får blodkarrets vægge til at miste elasticitet, hvilket gør dem mere modtagelige for brud ved enhver ændring.
 • Diabetes. Personer med diabetes har også beskadigede og svækkede blodkar.
 • Usund kost, overvægt og fedme.

Som du kan se, kan mange af disse faktorer ændres med en sund livsstil. Derudover råder læger folk til at dyrke fysisk motion og følge en kontrolleret kost med hensyn til fedt, alkohol og andre skadelige stoffer.

En mand med en intens migræne

Du kan være interesseret i: 4 årsager til hovedpine om morgenen

Man skal handle hurtigt i tilfælde af hæmoragisk slagtilfælde

Slagtilfælde er en af de ledende årsager til dødsfald, især i udviklede lande. Det er også en væsentlig årsag til erhvervet handicap. Som vi allerede har sagt, er det meget vigtigt at genkende tegn på et slagtilfælde hurtigst muligt for at handle hurtigt og undgå dets følgevirkninger.

Når det behandles hurtigt, selvom noget af vævet er dødt, kan andet væv komme sig. Med rehabilitering vender mange af de tabte funktioner tilbage til det normale. Det er derfor vigtigt at underrette sundhedsvæsenet, når du har mistanke om et slagtilfælde. Afslutningsvis skal du passe på dig selv og være opmærksom!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ictus hemorrágico: Comportamiento epidemiológico. (n.d.). Retrieved March 9, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0034-75232002000100002&script=sci_arttext&tlng=en
 • González-Henares, A., & Ripollés-Vicente, R. (2016). Incidencia y evitabilidad de los ictus hemorrágicos. www.neurologia.com
 • Martínez-Vila, E., & Irimia Correspondencia, P. (2000). Factores de riesgo del ictus Risk factors of the stroke CLASIFICACIÓN DE LOS FACTORES DE RIESGO. In ANALES Sis San Navarra (Vol. 23).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.