Hvad er trykskader, og hvordan kan man behandle det?

Trykskader refererer til en skade i mellemøret forårsager af ændringer i tryk (som regel på fly). I de fleste tilfælde er det ikke særlig alvorligt, og det går væk af sig selv, kort efter man er stået af flyet.
Hvad er trykskader, og hvordan kan man behandle det?
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Øgningen i internationale flyrejser betyder, at flere og flere personer skal håndtere ændringerne i lufttryk, der er i fly. Lufttryk på fly er lavere end det, vi oplever ved havoverfladen, og som et resultat af det kan det føre til en situation kendt som trykskader.

Ifølge IATA (International Air Transport Association) rapporten fra 2019 var det totale antal af flypassagerer på verdensplan i 2018 4,3 millioner. Et stort antal af dem oplevede ubehag i mellemøret, som udvikler sig, når flyet letter for at nå højere højder, eller når det lander.

I de fleste tilfælde er dette ubehag midlertidigt, men andre personer er ikke i stand til at udligne trykket i mellemøret. Det kaldes trykskader.

Læs med her for at finde ud af, hvad det er, og hvordan man kan behandle det.

Hvad er trykskader helt præcis?

Denne tilstand er også kendt som barotrauma. Som vi har nævnt, er det en ubalance i trykket i mellemøret, der forårsager smerte og endda skader i øret. Dette opstår hyppigere hos børn.

For at kunne forstå disse ting bedre bliver vi nødt til at tale om nogle generelle koncepter om øret, som vil hjælpe os til at vide, hvordan vi kan undgå eller behandle denne lidelse.

Mand tager sig til øret grundet trykskader

Hvordan fungerer mellemøret?

Mellemøret er et rum fyldt med luft, der er adskilt fra det ydre af to strukturer. På den ene side har vi trommehinden, og på den anden side er der det eustakiske rør. Den sidstnævnte adskiller mellemøret fra svælget.

Trykket indeni mellemøret skal være det samme som det i omgivelserne for, at trommehinden vibrerer og opfylder sin funktion i forbindelse med hørelsen. Når vi gaber eller synker, åbner det eustakiske rør sig kortvarigt, hvilket forårsager en strøm af luft, der afbalancerer trykket.

Når det eustakiske rør ikke fungerer korrekt, så opstår der forskelle i trykket mellem mellemøret og omgivelserne. Dette kan føre til trykskader.

Den mest hyppige årsag til trykskader er at flyve. Der er dog også andre såsom dykning, bjergbestigning og anvendelse af trykkamre.

Hvad sker der på et fly?

Kommercielle fly har passagerkabiner med tilpasset tryk, så det er det samme tryk som det, der findes i højder mellem 2 og 3 km. Det er mindre end trykket, som er ved havoverfladen. Når flyet letter eller lander, ændrer det omgivende tryk sig, og som en konsekvens af det skal trykket i mellemøret også ændre sig.

Denne ændring bør være gradvis og balanceret, hvis vi synker normalt. Luften vil så bevæge sig spontant ind og ud af mellemøret gennem det eustakiske rør. Når det ikke sker, så forårsager det dog et tryk og stræk i trommehinden, hvilket forårsager smerte og høretab.

Blå mærker og blødninger kan udvikle sig på trommehinden. Væske kan også dannes i mellemøret, og i de værste tilfælde kan trommehinden sprænge. Der er en følelse af spænding i øret, og personen kan opleve tinnitus.

Måske du også vil være interesseret i at læse: 8 hjemmelavede midler til at få vand ud af ørerne

Hvad man skal gøre, når der opstår trykskader

De fleste milde skader i øret vil hele af sig selv over tid, hvilket også gælder, når trommehinden sprænger. Dette afhænger dog af, at det eustakiske rør vender tilbage til normalen. Hørelsen gendannes som regel også.

I nogle tilfælde kan en læge ordinere orale slimopløsende midler, antihistaminer og endda antibiotika. Alle disse vil hjælpe med at holde det eustakiske rør frit. Anvendelse af smertestillende vil også hjælpe med at mindske smerte.

I nogle få situationer kan der opstå en fistel. Det er en abnorm forbindelse mellem mellemøret og det indre øre, som forårsager svimmelhed. I en nødsituation som dette skal ørelægen gribe ind for at evaluere behovet for kirurgi.

Trommehindedræn (et lille snit i trommehinden) og indsættelse af et lille rør kan hjælpe med at forebygge trykskader og udligne trykket. De bruges også som en behandling, eftersomn de hjælper med at dræne væske.

Kvinde udenfor fly

Endnu en interessant artikel: Prøv disse naturlige midler mod tinnitus

Hvilke forbehold kan man tage, når man rejser med fly?

Hvis vi rejser med fly, kan vi hjælpe med at udligne trykket, når flyet lander og letter, for at begrænse ubehag eller skade. Det er muligt ved at bruge en af de følgende metoder:

  • Gabe eller udføre en mild Valsalva manøvresom er udånding, mens man holder luftvejene lukkede.
  • Tygge tyggegummi og synke hyppigt.
  • Spise slik.
  • Babyer kan amme eller sutte på en sutteflaske eller sut.
  • Nogle gange kan orale slimopløsende midler, antihistaminer og næsespray anvendes før flyvning, så længe de er ordineret af en læge.
  • Eksperter har udviklet ørepropper til at mindske ændringer i tryk, men deres reelle fordele er endnu ikke blevet bevist.

Hvis du bliver nødt til at flyve, så rådes der til at gå til en læge eller ørelæge for at få råd. Forebyggelse af trykskader, især i tilfælde af personer med allergi eller personer, der gennemgår en form for infektion, er nøglen til at forbedre deres velvære, når de flyver.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.