Hvad skyldes en skade på bagerste korsbånd?

Skader på bagerste korsbånd forekommer mere sjældent end skader på forreste korsbånd, men man bør dog ikke undervurdere dem. Især når de hænger sammen med en trafikulykke.
Hvad skyldes en skade på bagerste korsbånd?
Galo Flores

Skrevet og kontrolleret af læge Galo Flores.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Det bagerste korsbånd er det stærkeste korsbånd i knæleddet. Det omtales som bagerst, fordi det sidder bag på knæet. Det forbinder tibia med femur og, sammen med det forreste korsbånd, giver det stabilitet i området. Begge krydser indeni og danner et X midt i leddet. Men hvad hvis du får en skade på bagerste korsbånd?

Skader på det bagerste korsbånd sker mere sjældent end på det forreste. Sidstnævnte anses for at være det mest sårbare.

De er som regel mindre smertefulde og forårsager mindre instabilitet, men denne skade kan vare i adskillige uger eller måneder. Her kommer mere information.

Symptomer på skade på det bagerste korsbånd

De fleste personer med skade på bagerste korsbånd føler smerte med det samme og derpå ses hævelse. Den følelse, de beskriver, er, at knæet føles svagt og løst, som om det ikke kan bære deres vægt.

Smerten kan være alvorlig og vises sammen med vanskeligheder med at gå, så man kan begynde at halte. Derudover er det også vigtigt at notere sig, at symptomerne på en skade på bagerste korsbånd kan være så milde, at man ikke engang lægger mærke til dem.
På et tidspunkt vil smerten opstå, og knæet vil begynde at føles ustabilt. Det er på det tidspunkt, hvor personen søger lægehjælp og finder ud af, at de har fået en skade for noget tid siden.

Grader af skade

Klassificering af bagerste korsbåndsskader afhænger af størrelsen af forskydningen af knoglerne i knæleddet. Graderne af skaden opdeles følgende:

 • Første grad eller delvis: Indebærer en baglæns forskydning af skinnebenet mellem 1 og 5 mm.
 • Anden grad eller fuld: I dette tilfælde er baglæns forskydning af skinnebenet 6-10 mm.
 • Tredje grad: Baglæns forskydning af skinnebenet er større end 10 mm translation. Det indikerer, at der også er en læsion af det bageste korsbånd og af det forreste korsbånd
Skade på korsbånd

Hovedårsager

Mange knæskader opstår i forbindelse med sport. Imidlertid er skader på bagerste korsbånd oftest et resultat af en trafikulykke. Den opstår, når en person får et slag lige under knæet, eller når deres egen vægt falder på det bøjede led.

Andre hyppige mekanismer for skade på dette ledbånd er følgende:

 • Når knæet påvirkes baglæns meget hurtigt.
 • Hvis skinnebenet støder meget hårdt ind i noget fast, såsom for eksempel bilens instrumentbræt.
 • Knæet vrider eller overstrækker pludseligt.

Hvad indebærer en diagnose med skade på bagerste korsbånd?

For at kunne lave de indledende undersøgelser vil lægen spørge, hvordan skaden er opstået.  Derpå vil de se på begge knæ for at fastslå, om det ene ser anderledes ud end det andet.

Hvis det viser sig, at der faktisk er skade på bagerste korsbånd, vil knæet bøje baglæns på en ikke-anatomisk måde, når du strækker benet.

En anden metode er at lægge pres på skinnebenet med knæet bøjet i en 90 graders vinkel. Hvis tibia bevæger sig mere end normalt, er det meget muligt, at der er en skade på det bagerste korsbånd.

Når det kræves, vil lægen måske bede om flere billedundersøgelser såsom:

 • Røntgenbilleder: Selvom det ikke er muligt at se, om der er skade på senen, vil det kunne vise frakturer i de involverede knogler.
 • MR scanningMed denne teknik er det muligt at observere, om det bagerste korsbånd er revet ovet, samt om andre bløddele også har læsioner.
 • Kikkertundersøgelse: Ved denne undersøgelse kan specialister undersøge knæet indeni. De indsætter et lille videokamera i leddet og analyserer de indre strukturer.

Mulige behandlingsformer for skader på det bagerste korsbånd

Behandlingen afhænger af alvoren af skaden, samt hvor lang tid der er gået, siden det skete. Det kan være kirurgisk eller ikke-kirurgisk.

Ikke-kirurgisk

I tilfælde af en mindre skade er det muligt at begynde behandlingen med fysiske midler. For eksempel vha. kuldeterapi, samt at løfte knæet, mens man sidder ned. Elastikbind benyttes også til at forebygge hævelser og begrænse bevægelser.

Smertestillende håndkøbsmedicin, såsom ibuprofen og panodil, hjælper med at lindre smerterne. Disse medikamenter hjælper også med at reducere hævelser.

Kirurgisk

De fleste har ikke brug for operation for at reparere en skade på bagerste korsbånd. Det er oftest atleter, som har brug for kirurgi.

Af denne grund fjerner lægen det skadede ledbånd og erstatter det med nyt væv. Denne procedure udføres med kikkert for hurtigere bedring. Det resulterer også i mindre ardannelse.

Helbredelse og fremtid

Fysioterapi med specifikke øvelser kan styrke benmusklerne. På den måde er hensigten at gendanne hele bevægelsesområdet til knæleddet.

1-4 uger efter operation bør fysioterapi påbegyndes. Varigheden kan kræve en periode på 6 måneder for fuldstændig forbedring.

Skader, der involverer flere ledbånd, har tendens til at hele langsommere. De fleste patienter ser en tilfredsstillende forbedring over tid. Selvom det er en lang proces, er fysioterapi meget vigtig for at kunne blive i stand til at udføre daglige aktiviteter igen.

Skade på bagerste korsbånd: En behandlingsplan

Når der er blevet diagnosticeret en skade på bagerste korsbånd, er det vigtigt med en behandlingsplan. Den tid, det tager at komme over, vil afhænge af, hvor alvorlig skaden er.

Nogle personer kan have glæde af at bruge krykker i et par dage efter operationen. En skinne kan også blive anbefalet for at forhindre, at den rykker sig fra knæet.

Fuld helbredelse af bagerste korsbåndskade kan tage op til et år. Det er meget vigtigt at understrege, at de fleste vil blive i stand til at gøre alt det, de kunne før skaden.

Det kan interessere dig ...
Pes anserinus tendinit: Symptomer og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Pes anserinus tendinit: Symptomer og behandling

Pes anserinus tendinit er en lidelse, som påvirker knæet. Betændelse i disse sener kan forhindre træningen hos hyppige løbere og endda blive kronis...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vaquero-Picado A, Rodríguez-Merchán EC. Isolated posterior cruciate ligament tears: an update of management. EFORT Open Rev. 2017;2(4):89-96. Published 2017 Apr 27.
 • Senese M, Greenberg E, Todd Lawrence J, Ganley T. REHABILITATION FOLLOWING ISOLATED POSTERIOR CRUCIATE LIGAMENT RECONSTRUCTION: A LITERATURE REVIEW OF PUBLISHED PROTOCOLS. Int J Sports Phys Ther. 2018 Aug;13(4):737-751.
 • Pache S, Aman ZS, Kennedy M, Nakama GY, Moatshe G, Ziegler C, LaPrade RF. Posterior Cruciate Ligament: Current Concepts Review. Arch Bone Jt Surg. 2018 Jan;6(1):8-18.
 • Winkler PW, Zsidai B, Wagala NN, Hughes JD, Horvath A, Senorski EH, Samuelsson K, Musahl V. Evolving evidence in the treatment of primary and recurrent posterior cruciate ligament injuries, part 1: anatomy, biomechanics and diagnostics. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2021 Mar;29(3):672-681.
 • Schlumberger, M., Schuster, P., Eichinger, M. et al. Posterior cruciate ligament lesions are mainly present as combined lesions even in sports injuries. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 28, 2091–2098 (2020).
 • Logterman, S.L., Wydra, F.B. & Frank, R.M. Posterior Cruciate Ligament: Anatomy and Biomechanics. Curr Rev Musculoskelet Med 11, 510–514 (2018).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.