Hvordan lungebetændelse påvirker kroppen

Lungebetændelse er en hyppig sygdom på verdensplan, så det er gængst for personer at undre sig over, hvordan lungebetændelse påvirker kroppen. Som vi vil se i denne artikel, afhænger effekterne af lungebetændelse af et antal af faktorer, inklusiv patienten samt mikroorganismen, der forårsager infektionen.
Hvordan lungebetændelse påvirker kroppen

Sidste ændring: 20 maj, 2020

Lungebetændelse er en infektion, som påvirker alveolerne i lungerne. Dette er små sække dækket af blodårer, som udfører udvekslingen af luft. Med andre ord, er de ansvarlige for at udskille kuldioxid (CO2) og fange ilt fra det ydre. Spørgsmålet om, hvordan lungebetændelse påvirker kroppen, er så vigtigt – fordi udveksling af luft er så vigtig en proces.

Der er omkring 2 til 10 tilfælde af lungebetændelse per 1000 borgere om året. Ud af disse tilfælde kræver mellem 20 og 35% indlæggelse. Hos patienter med andre sygdomme er dødelighedsraten 1%, men det kan stige til 40% hos indlagte patienter, især dem i intensiv pleje. Afhængig af patientens situation kan lungebetændelse være livsfarligt. 

I denne artikel, vil vi forklare processen, som din krop går igennem, fra den bliver smittet, til sygdommen opstår. Ved at gøre det, vil vi afsløre, hvordan lungebetændelse påvirker kroppen.

Hvordan lungebetændelse påvirker kroppen

Lungebetændelse er konsekvensen af to separate tilstande, som finder sted samtidig:

  1. Ankomsten af mikroorganismer i alveolerne og den efterfølgende spredning af dem.
  2. En inflammatorisk reaktion fra værten, som vil betinge den kliniske manifestaion og hvor seriøs sygdommen bliver.

Hvordan når disse mikroorganismer lungerne?

Bakterier, vira, svamp og parasitter er alle i stand til at forårsage lungebetændelse, men bakterier og vira er som regel de skyldige. Lige nu identificerer eksperter flere og flere vira og årsagerne til lungebetændelse. Der er to typer af lungebetændelse, som kan opstå:

  • Lungebetændelse som resultat af en viral infektion: Dette kaldes primær lungebetændelse. For eksempel falder lungebetændelse forbundet med SARS-CoV-2 (COVID-19) indenfor denne kategori.
  • Bakteriel lungebetændelse som følge af en viral infektion i luftvejene. For eksempel, er bakteriel lungebetændelse en gængs komplikation ved influenza.
Dreng med lungebetændelse og inhalator

Du ønsker måske også at læse: Coronavirus-pandemien: Forstå terminologien

Vores luftveje er konstant udsat for mikroorganismer. Bakterier, vira og andre mikroorganismer kan danne kolonier i vores lunger på de følgende måder:

1. Indånding af mikroorganismer i halsen

Vores åndedræt og fordøjelsessystem er tæt forbundet takket være svælget. Svælget forbinder næsen og munden til strubehovedet (åndedrættet) og spiserøret (fordøjelsen).

Fødevarerne, som vi spiser, bør kun trænge ned i spiserøret, når det har passeret gennem svælget. På samme måde bør kun luft trænge ned i strubehovedet. Vi besidder derfor en struktur kendt som strubelåget, som lukker strubehovedet og fører fødevarer mod spiserøret.

Alle personer har bakterier og nogle gange endda vira i deres hulrum i næsen og munden, som normalt ikke forårsager skade. Strubehovedet, luftrøret og lungerne skal forblive sterile. Med andre ord, bør de ikke indeholde nogen mikroorganismer, fordi dette kan føre til en infektion. Som vi har forklaret, bør kun luft derfor trænge ned i strubehovedet.

Mens vi sover, slapper musklerne i svælget og strubelågen af, hvilket kan give mulighed for mikroaspiration. Dette refererer til passagen af små mængder af spyt, fødevarer osv. fra svælget til strubehovedet.

Disse mikroaspirationer kan indeholde mikroorganismer, som når lungerne efter at have passeret gennem strubehovedet. Dette er mekanismen, som opstår hos størstedelen af personerne, som udvikler lungebetændelse, samt sunde personer uden nogen sygdom.

På samme tid, har nogle personer ikke ordentlig kontrol over deres strubelåge. Dette får dem til at få store mængder aspirationer af fødevarer, drikkevarer eller spyt mod deres strubehoved. Som et resultat opstår kolonisering i deres lunger.

2. Formidling af indånding

Personer indånder regelmæssigt små mængder af mikroorganismer fra luften, hvilket kan finde vej ned i luftvejene. Disse mikroorganismer kan komme fra en smittet person, som hoster eller nyser uden beskyttelse og derefter smitter personerne i området.

3. Hematogen formidling

Denne mekanisme for infektion opstår normalt hos personer med et svækket immunsystem. Med andre ord, har deres krop ikke en stærk forsvarsmekanisme til at kæmpe mod infektioner.

Disse personer kan for eksempel have bakterier cirkulerende i deres blod. Disse bakterier passerer derefter til deres luftveje, hvor de senere påvirker deres lunger. Overordnet set, involverer hematogen formidling passagen af mikroorganismer fra blodet til lungerne. Denne type af smitte er heldigvis meget sjælden.

4. Som resultat af en infektion i lungehinden eller brystskillevæggen

Lungerne er omgivet af et lag kendt som lungehinden. Denne slimhinde kan blive inficeret og infektionen kan som følge af det sprede sig til lungerne. Mellem lungerne finder vi derudover forskellige strukturer, som udgør brystskillevæggen, hvor vi for eksempel finder lungerne.

Nogle gange kan dette område også lide af infektioner, som kan sprede sig til lungerne.

5. Lungebetændelse fra sygehuse

På sygehuset kan personer, der er indlagt på grund af andre sygdomme, ende med at få lungebetændelse. Den mest gængse smittemekanisme for denne type af lungebetændelse er forbundet med hjælpemidler til vejrtrækning. Med andre ord, opstår det hos patienter med intubatorer eller respiratorer.

Intubation består af at føre en slange direkte udefra og ned i strubehovedet. Dette afholder strubelågen fra at udføre sin opgave for at holde luftvejene fri fra mikroorganismer. Patogener fra det ydre finder det derefter nemmere at trænge ned i lungerne og forårsage infektion.

Intubation bør derfor kun finde sted i særlige situationer, hvor patientens liv er i fare og han eller hun ikke er i stand til at trække vejret på nogen anden måde.

Intubation på patient, da lungebetændelse påvirker kroppen meget

Forsvarsmekanismer, når lungebetændelse påvirker kroppen

Hvis disse mikroorganismer trænger ned i lungerne, så bliver de normalt nemt udskillet af vores krops forsvarsmekanismer, hvilket indebærer:

  • Hosterefleksenhvilket hjælper med at udskille slim og fremmedlegemer.
  • Cellernes fimrehår, der dækker luftvejene, som afholder mikroorganismerne fra at invadere lungerne. Disse fimrehår er små mobile fibre, som skubber slim og fremmedlegemer opad, så det kan blive udskillet gennem nysen.
  • Cellerne i lungerne producerer stoffer, som angriber mikroorganismer og ødelægger dem.
  • I lungerne, er der celler fra kroppens forsvarssystem. Disse celler er der naturligt og beskytter alveolerne. De kaldes makrofager og deres funktion er at “spise” mikroorganismer og dræbe dem.

Når disse forsvarsmekanismer svigter, så er enten mikroorganismen meget stærk eller personen har indåndet en stor mængde af mikroorganismer. Som et resultat, opstår lungebetændelse.

Hvordan reagerer kroppen?

Hvis de primære forsvarsmekanismer har været ude af stand til at udskille mikroorganismerne, starter vores kroppe en inflammatorisk reaktion. Denne inflammatoriske reaktion er forårsaget af frigivelsen af stoffer af makrofagerne:

  • Stoffer, som producerer feber. Kroppen producerer denne reaktion, fordi højere temperaturer kan forårsage deaktivering af mikroorganismer og ødelægge dem nemmere.
  • Stoffer, som tiltrækker andre forsvarsceller, såsom neutrofiler. På samme tid producerer neutrofiler purulent sekret. Dette kan dække alveolerne og afholde dem fra at udføre udvekslingen af luft. Dette producerer en følelse af at blive kvalt, fordi ilt ikke når blodet.

For at kunne forstå dette bedre, vil vi bruge den følgende analogi. Makrofagerne er soldater, der står forrest i kampen. Hvis de indser, at de taber, kalder de på forstærkning, der kan hjælpe dem med at overvinde fjenden. Denne forstærkning vil være resten af forsvarscellerne.

Forstærkningen, som makrofagerne tiltrækker, kan føre til klinisk manifestation, som er skadelig for værten. For at afholde kroppen fra at producere disse forsvarsreaktioner, skal patienten derfor modtage ordentlig behandling for at eliminere mikroorganismerne.

Konklusion: Hvordan lungebetændelse påvirker kroppen

Som konklusion, bliver vi nødt til at forstår, at kliniske manifestationer ved lungebætendelse ikke er forårsaget af patogene stoffer alene. De er snarere resultatet af en persons inflammatoriske reaktion.

Personer med et stærkt immunforsvar vil derfor have flere symptomer, end en person med et svækket immunsystem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.