At vaske hænder er coronavirussens største fjende

21. maj 2020
I løbet af de seneste uger har læger og forskere flere gange forklaret, hvorfor det er så vigtigt at vaske hænder for at undgå spredningen af coronavirus. 

I løbet af de seneste uger er der blevet spredt meget frygt og fejlagtige oplysninger rundt omkring i verden angående den nye coronavirus (COVID-19). Derfor har både læger, forskere og andre eksperter understreget vigtigheden af forebyggende foranstaltninger. For eksempel er det at vaske hænder coronavirussens største fjende.

Via Twitter har eksperter såsom Alberto Sicilia, læge inden for teoretisk fysik, og Palli Thordarson, kemiprofessor på University of New South Wales i Australien, forklaret, hvorfor sæbe er et af de bedste midler mod denne virus, der har sendt hele planeten i alarmberedskab.

At vaske hænder med sæbe er den bedste forebyggende foranstaltning mod coronavirus

Læs også: Hjemmelavede hygiejneprodukter: Fem opskrifter du skal prøve

Hvorfor er det at vaske hænder coronavirussens største fjende?

Komponenterne i sæbe kan opløse lipiderne i viras ydre membran. Derfor er det et enestående produkt, når man skal inaktivere disse mikroorganismer.

De overnævnte eksperter forklarer, at alle vira i bund og grund er “mikroskopiske væsener”, der skal trænge ind i menneskeceller. Dette er den eneste måde, de kan formere sig på, da de ikke er i stand til at genproducere på egen hånd.

Coronavirussen er sammensat af tre elementer. Disse er:

  • Genetisk materiale (RNA)
  • Nogle proteiner, der lader virussen sætte sig fast på menneskeceller.
  • En fedtholdig ydre membran, der fungerer som beskyttelse. Det er dette endelige element, der gør det at vaske hænder med sæbe til den bedste forsvarsmekanisme mod coronavirus.

Sammensætningen af sæbe inkluderer salte med stoffer, som minder om olier, der er kendt som amfifiler. De kan have strukturer, der minder om lipider i virussens membraner.

Derfor kommer de nævnte molekyler i konkurrence med virussens membraner. Dette hjælper med at opløse membranen for at inaktivere disse mikroorganismer. I realiteten er virussen ikke en levende ting, men den kan forblive aktiv uden for kroppen i timer eller endda dage.

Det forklarer, hvorfor det at vaske hænder med sæbe er så vigtigt for at beskytte sig selv mod coronavirus samt alle andre bakterier, der kan forårsage sygdom. Det er derfor, at eksperter hele tiden understreger vigtigheden af det. Det er en forebyggende foranstaltning, som stopper virussen i at sprede sig.

Vi anbefaler: Forkølelse: Hvorfor bliver vi forkølede?

Kan det at vaske hænder med sæbe dræbe coronavirus?

Sæbe hjælper med at opløse det fedtholdige ydre lag, der beskytter vira, så derfor er det et nyttigt middel. Men som vi tidligere nævnte, er vira ikke faktiske levende væsener, og derfor “dør” de som sådan ikke. De bliver snarere inaktiveret ved hjælp af sæbe og grundig håndvask. 

Dr. Dan McGee, børnelæge ved Helen DeVos Hospital i Grand Rapids, Michigan, har snakket om håndvask i et interview med TODAY. Ifølge McGee “er håndvask den næstbedste måde at forebygge en infektion på. Den bedste mulighed er at blive vaccineret – hvis der findes en vaccine.

Men er det nok at vaske hænder? Måske ikke helt. Forskning har dog bevist håndvasks rolle i forebyggelsen af smitsomme sygdomme. Ifølge en undersøgelse, der blev publiceret i Cochrane Database of Systemic Revisions, hjælper håndvask med af sænke spredningen af sygdommen. 

Derudover, ifølge den samme kilde, kan denne vane reducere risikoen for luftvejssygdomme med 54%. Det overgår effekten af enhver anden mulighed. De mest nylige undersøgelser understøtter disse oplysninger, herunder en undersøgelse fra Massachusetts Institute of Technology.

I undersøgelsen fandt forskere ud af, at forbedringen af håndvask blandt rejsende, der besøger 10 af de store lufthavne i verden, er en afgørende faktor i at reducere udbredelsen af mange sygdomme med smitsom oprindelse. 

Person bruger håndsprit

Sæbe eller håndsprit – Hvad er bedst?

Mange mener, at det er bedst at bruge håndsprit. Men sandheden er, at det ikke er bedre end at vaske hænder grundigt med sæbe. Man kan rent faktisk bruge alle typer sæbe.

Grundig håndvask er den vigtigste forebyggende foranstaltning, når man skal undgå infektion og spredningen af patogener såsom coronavirus. Men grundet den frygt, der har spredt sig i hele verden, har mange den opfattelse, at håndsprit er det bedste middel mod virussen.

Hvor meget sandhed er der i denne påstand? Både sundhedseksperter og CDC (Center for Disease Control and Prevention) prioriterer brugen af sæbe. Indtil videre er der ikke dokumentation for, at antibakterielle sæber er bedre end almindelige sæber til forebyggelsen af sygdomme.

Hvis du dog ikke har adgang til sæbe og vand, kan en håndsprit, der indeholder mindst 60% alkohol, være nyttig. Derudover vil det eksempelvis være nyttigt at have desinficerende servietter på arbejdspladsen.

Problemet er, at folk undervurderer brugen af sæbe. Samtidig er brugen af håndsprit blevet helt absurd, hvilket betyder, at meget håndsprit nu er rigtig dyrt.

Vælg brugen af sæbe

Det er vigtigt at forstå, at den bedste mulighed er at vaske hænder med sæbe; det er også meget lettere og billigere at finde sæbe. Du kan bruge enhver type sæbe, hvad enten det er flydende sæbe, en sæbebar, sæbe med eller uden duft osv.

Ligeledes er det vigtigt, at du vasker hænderne med vand og sæbe i mindst 20 sekunder. Du skal vaske dem så ofte som nødvendigt. Sørg for, at du er meget grundig, og at du vasker håndleddene og mellem fingrene.

  • Jefferson, T., Del Mar, C. B., Dooley, L., Ferroni, E., Al-Ansary, L. A., Bawazeer, G. A., … Conly, J. M. (2011). Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses. The Cochrane Database of Systematic Reviews, (7). https://doi.org/10.1002/14651858.CD006207.pub4
  • Christos Nicolaides, Demetris Avraam, Luis Cueto‐Felgueroso, Marta C. González, Ruben Juanes. Hand‐Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network. Risk Analysis, 2019; DOI: 10.1111/risa.13438