Koriander og dets fantastiske egenskaber

En af korianders mange, ukendte egenskaber, er dens evne til at reducere menstruationskramper. Den styrker også immunforsvaret og bekæmper blodmangel, da den er rig på jern.
Koriander og dets fantastiske egenskaber
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Koriander giver maden en meget tydelig smag og bliver ofte brugt i madlavningen i Europa, især i den sydøstlige del. Den er også en vigtig ingrediens i det kinesiske, indiske, latinamerikanske og tyrkiske køkken. Ud over denne urts kulinariske egenskaber, er den desuden også god for helbredet. Læs mere om koriander og dens gode egenskaber i denne artikel, så du kan begynde at bruge det i din madlavning!

Denne aromatiske krydderurt giver en lækker smag til kød og supper. Bladene er meget lig persilleblade og de to planter kan nemt forveksles, hvis ikke man dufter til dem først. Koriander har en meget stærk, speciel duft som gør den nem at genkende. Frøene fra korianderplanten kan også bruges som krydderi, bl.a. i bagning.

Korianders egenskaber

Først og fremmest er det værd at nævne, at korianderblade er rig på olier som kan forbedre funktionen i fordøjelsessystemet. Den kan for eksempel stimulere appetitten og lindre den irritation, visse madvarer kan forårsage i fordøjelsessystemet. Derudover er koriander fyldt til randen med vitaminer, især vitamin A og K, men også B, C og E.

Som om dette ikke var nok, indeholder det også en masse andre næringsstoffer og mineraler, som kalcium, kalium, magnesium og fosfor. Det hjælper med at fjerne tungmetaller fra kroppen ved at klæbe sig til disse affaldsstoffer, hvorefter de bliver udskilt af kroppen gennem urinen eller sved.

Koriander er meget sunde og helbredende

Hvis man har problemer med åndedrætsorganerne, kan en kop te brygget på koriander (en håndfuld blade til en kop vand), hjælpe med at fjerne slim fra lungerne, strubehovedet og endda næsen.

Kvinder som har problemer med at producere brystmælk efter fødslen (f.eks. dem, som har født ved hjælp af kejsersnit), bør drikke te med koriander. Denne urt er også god til at lindre symptomerne på leversvigt, rense kroppen for bakterier og fjerne LDL eller “dårlig” kolesterol fra blodet.

Koriander, eller sativum coriandrum, indeholder seks forskellige typer syre (især ascorbinsyre, eller vitamin C) og derfor har det en masse fordele for helbredet at spise koriander.

Fordele ved at spise koriander

Reducerer inflammation

På grund af korianders antiinflammatoriske egenskaber, kan de reducere inflammation forårsaget af gigt, en meget smertefuld og degenerativ lidelse. Det er også et godt valg for folk med nyreproblemer. Den hjælper på alt fra nyresten til væskeretention.

3-inflammation

Sænker kolesteroltallet

Som vi allerede har forklaret, har koriander med sin specielle smag også en evne til at reducere niveauet af dårlig kolesterol i blodet. Den hjælper også med at fjerne fedt, som har ophobet sig på væggene i vener og arterier og forebygger dermed hjerteanfald.

Behandler diarré

De produkter, som udledes af koriander, for eksempel æteriske olier, kan bruges til at fremme en sund fordøjelse. Dette hjælper igen til at forbedre funktionerne i leveren og tarmene. Det bør derfor bruges til at behandle diarré når årsagen til diarréen skyldes svampe- eller mikrobielle problemer. De friske blade fra planten er endda lækre i en aperitif.

Kan helbrede mundsår

Hvis man har sår i munden, kan man højst sandsynligt drage fordel af en smule korianderblade. Da det er et antiseptisk middel med helende og antimikrobielle egenskaber, kan koriander helbrede irritationer i munden. Denne plante er også et godt middel mod dårlig ånde, fordi den opfrisker munden.

4-bad-breath

Bekæmper blodmangel

Koriander har et højt indhold af jern og er derfor perfekt for dem, som lider af jernmangel. Den bedste måde at indtage koriander på, er i rå salater, i te eller hakket i supper, saucer og gryderetter.

Hjælper på fordøjelsesproblemer

Denne urt kan stimulere appetitten og gives derfor ofte til patienter i rekreation eller patienter, som lider af anoreksi. Koriander hjælper kroppen med at afgive flere fordøjelsesenzymer og -safter, hvilket er godt for folk som lider af forskellige fordøjelsesproblemer.

Styrker immunforsvaret

Den æteriske olie i koriander indeholder mange antioxidanter og hjælper med at udrense kroppen. Plantens høje indhold af vitamin C og jern styrker immunforsvaret og kan hjælpe med at reducere symptomerne på herpesvirussen, da den letter smerte og giver lindring.

Bekæmper øjenbetændelse

Korianderplanten er et formidabelt desinfektionsmiddel og kan derfor bruges til at helbrede mange smitsomme sygdomme, såsom øjenbetændelse. Den bruges også til at behandle makuladegeneration (aldersforkalkning) og andre irritationer og lidelser i øjet. 

Korianderplanten kan også bruges til at behandle mindre øjenskader. Lav en te med en håndfuld korianderblade og en kop kogende vand. Når de er kølet af, så dyp en vatrondel i væsken og dup det på øjet.

5-pink-eye

Forebygger og forbedrer symptomerne på diabetes

Folk med type 2 diabetes kan tilføje koriander til deres måltider for at få kroppen til at producere mere insulin og samtidig reducere blodsukkerniveauet i kroppen.

Kvindens bedste ven

Te brygget på koriander er perfekt til at reducere eller balancere hormonelle ændringer relateret til menstruationscyklussen. Det er blevet bevist, at koriander kan lindre menstruationskramper.

Forbedrer funktionen af de vigtige organer og kirtler

Koriander hjælper med at forbedrer helbredet og funktionen af din lever, skjoldbruskkirtel, lunger og mave og de endokrine kirtler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. African Journal of Plant Science. https://doi.org/10.5897/AJPS2013.1118
  • Silva, F., & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.847818

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.