Ledsmerter: Fem naturlige antiinflammatoriske midler

Gurkemeje indeholder de samme antiinflammatoriske og smertereducerende egenskaber som ibuprofen, så det er et sundt valg til at lindre ledsmerter i stedet for at bruge håndkøbsmedicin.
Ledsmerter: Fem naturlige antiinflammatoriske midler

Sidste ændring: 02 december, 2018

Inflammation på grund af slid i knæleddene eller ømhed i fingre og tæer er almindeliget, og det er noget, som vi næsten altid ender med at behandle med en eller anden form for medicin til at lindre smerten. Læs med og lær om de antiinflammatoriske midler mod ledsmerter.

Men faktisk findes der fantastiske naturlige antiinflammatoriske midler, som også effektivt kan lindre ledsmerter. Selvfølgelig bør man altid først og fremmest følge lægens anbefalinger. Men hvis man er hjemme og føler behov for at tage en klassisk ibuprofen eller anden form for håndkøbsmedicin, kan man prøve et af disse naturlige antiinflammatoriske midler først. De er overraskende gode til at smertestille!

1. Rosmarin: Et af de mange antiinflammatoriske midler mod ledsmerter

Rosmarin te

Rosmarin er en almindelig aromatisk og medicinsk urt, som bruges i Middelhavsdiæten. Det giver en karakteristisk smag til mange retter og bruges også i mange forskellige hjemmelavede midler. For eksempel fungerer rosmarin som en naturlig smertestiller, og på grund af netop dette er det en fremragende lindring til alle former for ledsmerter.

De smertestillende egenskaber ved rosmarin kommer fra dets indhold af ursolsyre. Dette er fremragende til at bekæmpe infektioner i og omkring brusken i hånd- og knæled uden at forårsage nogle negative bivirkninger. På denne måde får du flest fordele ud af rosmarin:

Det skal du bruge:

 • 200 gram rosmarin
 • 500 ml vand

Sådan gør du:

Det eneste, du skal, er at brygge en te. Få vandet til at koge og tilsæt derefter rosmarinkvistene. Lad teen trække i 20 minutter, indtil den er afkølet til stuetemperatur. Drik to kopper af denne infusion dagligt.

2. Padderokkegræs

Padderokke graes

Du kan købe padderokkegræs i helsebutikker og wellness butikker. Den gode ting ved padderokkegræs er, at det ud over at være en af de bedste naturlige antiinflammatoriske midler, også giver kroppen essentielle vitaminer og mineraler. Det eneste du skal gøre, er at lave en simpel te og drikke den to gange om dagen. Så nemt er det!

3. Gurkemeje

Gurkemeje

Vi taler meget om gurkemeje på denne blog. Denne krydderurt stammer fra Asien og er kendt for at tilføje en flot, gul farve til madlavningen, men den er også fantastisk i behandlingen af ledsmerter. Tøv ikke med at bruge gurkemeje før ibuprofenpillerne tages frem, når det gør ondt.

Takket være dens antiinflammatoriske, smertestillende og antioxidante egenskaber, bidrager gurkemeje til at bekæmpe infektioner i kroppen og medvirker samtidig til at reparere beskadiget væv og fjerne giftstoffer. For at drage fordel af gurkemejes mange gode egenskaber, bør man bare lave denne lækre te:

Det skal du bruge:

 • En spiseskefuld knust gurkemeje (20 gram)
 • 750 ml vand
 • Tre spiseskefulde honning (60 gram)

Sådan gør du:

Start med at sætte vandet i kog i en gryde. Når det koger, tilsæt en spiseskefuld gurkemeje. Vandet vil med det samme få en smuk, gul farve. Lad det koge i endnu 10 minutter før det tages af varmen.

Si væsken fra og tilsæt tre spiseskefulde honning for at søde teen. Man kan drikke den igennem dagen for at lindre inflammation og smerter i ledden. Let og ligetil!

4. Ingefær

Ingefaer

Ingefær er også en klassiker, og det overrasker nok ikke, at den også optræder på denne liste. Denne medicinske rod er nok en af de bedste antiinflammatoriske ingredienser man kan finde, og er meget velegnet til at behandle alt, der har forbindelse til ledsmerter.

På de dage, hvor man begynder at lide af smertende led, kan man lave følgende middel:

Det skal du bruge:

 • 200 gram reven ingefærrod
 • 500 ml vand
 • To spiseskefulde honning

Sådan gør du:

Som i de tidligere opskrifter, laver vi te med denne rod. Når vandet kommer i kog, tilsæt da den revne ingefær og lad det simre i 20 minutter. Tag derefter teen af varmen og lad den stå og køle af i 10 minutter, inden væsken sies fra.

Tilsæt derefter to spiseskefulde honning til teen. Honning er en vigtig ingrediens i denne type lægemidler på grund af dets naturlige egenskaber, som blandt andet også kan lindre ledsmerter. Husk at drikke to kopper af denne te hver dag. Det vil give lindring.

5. Hørfrø

Hoerfroe

Hørfrø er nemme at finde i stort set alle butikker i dag. De er billige og fungerer som et naturligt antiinflammatorisk middel. De er gode til at behandle ledsmerter af forskellige grunde:

 • Hørfrø er en naturlig kilde til omega-3 fedtsyrersom hjælper med at styrke kroppens immunforsvar og bekæmpe eventuelle infektioner, der skaber inflammation i leddene. Det er en god idé at prøve at få sine omega-3 fedtsyrer fra en vegetarisk kilde, fordi dem der kommer fra animalsk fedt kan have den omvendte effekt (altså mere inflammation).
 • Sådan bør hørfrø indtages: Man bør indtage en spiseskefuld hørfrø om dagen (20 gram). De kan spises alene eller bruges i salater. Dog bør de aldrig blive kogt for meget, da dette vil gøre, at de mister mange af de gode omega-3 fedtsyrer og desuden vil blive fordøjet forkert. Husk: Spis dem rå på daglig basis. Kroppen vil tilpasse sig det ekstra vitaminindtag og hjælpe med at reducere inflammation i leddene.

Giv altid de naturlige antiinflammatoriske midler en chance før du kaster dig over ibuprofenen. Og vigtigst af alt, følg altid først og fremmest lægens råd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Daily, J. W., Yang, M., & Park, S. (2016). Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3705

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.