Mundkræft: Symptomer, risikofaktorer og forebyggelse

Det er ikke kun vigtigt at vide, hvordan man forhindrer det, men også at være opmærksom på mulige advarselstegn, som vores krop vil sende os, som f.eks. blødning, for at identificere mulig mundkræft.
Mundkræft: Symptomer, risikofaktorer og forebyggelse

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Mundkræft er relateret til hoved og halskræft. Tumorer der opstår som følge af disse kræftformer er som regel enten:

 • Carcinomer, som findes på mundens kødlige vægge.
 • Adenocarcinomer, som er placeret i kirtelcellerne.

Mundkræft ligner meget andre kræftformer, vi kan udvikle. Ligeledes er det meget vigtigt at forstå symptomerne på denne kræft. På den måde kan vi også forstå, hvordan man undgår det.

Heldigvis findes der andre metoder end kirurgi til at bekæmpe denne kræftform på. Derfor er en rettidig diagnose nødvendig, hvorved det er vigtigt at identificere det tidligt.

De vigtigste symptomer på mundkræft

Kraeftceller

Kræft i munden er meget let mærkbart. Det kan forårsage ømhed i munden, der ikke heler i løbet af mange uger.

Dette er det mest signifikante symptom på kræft i munden. Det er dog ikke det eneste. Du bør også kigge på fremkosten af følgende:

 • Hvide pletter i munden
 • Uforklarlig blødning
 • Vanskeligheder ved at tygge eller flytte din kæbe
 • Din stemme bliver svagere eller ændrer sig markant
 • At miste fornemmelse eller have mærkbar smerte i ethvert område af mund, ansigt eller hals
 • Uforklarlig smerte i ørene

Du kan også se mange forskellige symptomer, der kan forekomme af andre årsager. På trods af dette, hvis du bemærker to eller tre af disse symptomer på én gang, skal du straks søge en læge.

Risikofaktorer for mundkræft

Sammen med de andre former for kræft udvikles kræft i munden på grund af visse omstændigheder.

Denne sygdom kan dog forekomme hos personer, der ikke er repræsenteret i følgende kategorier. Ikke desto mindre er det stadig vigtigt, at du holder øje med dit helbred. Hvis du falder ind under en af ​​følgende kategorier, skal du være særlig opmærksom:

1. Rygning

Person der ryger

De nøjagtige årsager, der forårsager væksten af ​​kræftceller i munden, er ukendte. Det er imidlertid kendt, at en enorm bidragende faktor til mundkræft er den usunde vane i form af rygning.

Cigaretrøg påvirker denne proces meget. Det irriterer trods alt slimhinden i mundhulen og er direkte forbundet med over 60% af alle tilfælde med mundkræft.

At tygge tobak forårsager irritation i munden, fordi det indebærer direkte kontakt med cellerne i munden.

I tilfælde af dem der ryger, er det en god idé at forsøge at stoppe med at ryge gradvist. Der er mange forskellige metoder og praksiser, der er blevet forsøgt og kan hjælpe dig med at holde op med at ryge.

Stol på os, det vil være godt for dig til at undgå denne forfærdelige sygdom.

2. At drikke alkohol ofte

Det overdrevne forbrug af alkohol er en anden årsag, der i høj grad skyldes denne type kræft. Indtager du ofte alkohol? Og ryger du også?

I så fald bør du helt sikkert være meget opmærksom på din mund for at sikre, at der ikke opstår symptomer. Desværre har du øget risiko for at få denne sygdom.

Den ideelle situation ville være at stoppe denne vane så hurtigt som muligt. Vi indser, at nogle typer alkohol kan give sundhedsmæssige fordele, men du bør aldrig glemme at drikke alkohol i moderate mængder.

3. Du har en familiehistorik med kræft

De, der har en familiehistorik med denne type kræft, er også mere tilbøjelige til at lide af denne sygdom. Hvis det er tilfældet, anbefaler vi stærkt, at du får foretaget et lægetjek en gang om året.

Derudover er det meget vigtigt, at du informerer din tandlæge om din families historik for mundkræft, så han/hun er bevidst og opmærksom på denne detalje under dine besøg.

I mange tilfælde kan de være en god allieret til en forebyggende diagnose. Dette skyldes, at de kan kontrollere områder, der normalt ville være vanskelige eller ukendte for dig.

Det er også en god ide at konsultere din læge om denne type for kræft, og hvis det er nødvendigt også få foretaget en test for at sikre, at alt er i orden.

4. Seksuelt overførte sygdomme

De fleste mennesker mener, at den eneste seksuelt overførte sygdom (STD), der virkelig er problematisk, er HIV AIDS.

Det er rigtigt, at denne sygdom er dødelig og ikke bør tages let. Imidlertid kan andre seksuelle sygdomme også medføre alvorlige helbredsproblemer.

En af disse sygdomme er Human Papillomavirus (HPV). Denne virus har mange forskellige typer af sygdommen, og ikke alle er alvorlige.

Problemet er, at de typer, der er mere alvorlige kan forårsage udvikling af kræft i munden, når de overføres oralt.

Derudover er det også yderst vigtigt, at du regelmæssigt besøger en gynækolog for at kontrollere din seksuelle sundhed gennem rutinemæssige test.

Normalt, hvis du får en Pap-Smear undersøgelse hvert år, er det nok til at dække det grundlæggende.

Rådgivning til forebyggelse af denne type kræft

Person der boerster taender

Med det formål at forebygge og bekæmpe kræft i munden er det vigtigt, at du:

 • Er opmærksom på et usædvanligt udseende af nogle af de symptomer, som vi har dækket i denne artikel. Se også efter mindre kendte symptomer.
 • Når du børster tænder, skal du være opmærksom på din mund og udseendet af blod eller sår, der ikke heles inden for cirka ti til femten dage.
 • Vær opmærksom på vedvarende halssmerter, ujævnheder eller vanskeligheder med bevægelse af kæben.
 • Opretholde en afbalanceret kost.
 • Ryg ikke eller tyg tobak.
 • Hold et moderat forbrug af alkoholiserede drikkevarer.
Det kan interessere dig ...
Tilgiv dine forældre, de gjorde det bedste de kunne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tilgiv dine forældre, de gjorde det bedste de kunne

Tilgiv dine forældre for enhver mangel på kærlighed, de gav dig, for enhver dårlig oplevelse, for al den smerte og mishandling du måske har kendt t...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.