Sådan bleger du dine tænder - helt naturligt!

Sådan bleger du dine tænder - helt naturligt!

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Mundhygiejne hænger naturligvis først og fremmest sammen med hvad du spiser, så pas nu på med indtage for meget sukker og syre. Men faktisk kan kommercielle tandprodukter også skade din munds hygiejne, så det kan være en god ide at erstatte dem med naturlige opskrifter. Sådan bleger du dine tænder, læs mere i denne artikel.

Du er måske ikke klar over det, men den tandpasta og de mundskyllemidler som sælges i butikkerne er ikke 100% gode for din mundhygiejne. De indeholder nemlig kemikalier som skader den beskyttende emalje på dine tænder.

Du har nok læst at kommercielle tandpastaer lover at blege tænderne og fjerne plak, hvilket er sandt, men ikke specielt sundt. Du kommer til at betale en høj pris for dine hvide tænder (og her taler vi ikke kun om den pris, du betaler i butikken). Vil du lære hvordan du laver dit eget mundskyllemiddel som både bleger dine tænder og beskytter dine tænders emalje? Så læs med her.

Hvad er remineralisering?

For bedre at kunne forklare dette udtryk, bliver vi nødt til at gå tilbage til dets oprindelse: Weston A. Price, som rejste verden rundt i 1930’erne i jagten på primitive stammer hvis tænder var fri for huller og degenerative sygdomme. Price fandt hvad han ledte efter og opdagede hvad de stammer, der havde den bedste tandhygiejne, havde til fælles.

Price fandt svaret i fedtopløselige vitaminer. I hver af de 14 kulturer, han studerede, og som var spredt over hele verden og aldrig havde mødt eller hørt om hinanden, fandt han et næsten identisk kostindtag: fisk og skaldyr, rå mælk og ost.

Price fandt senere ud af at disse madvarer har et højere indhold af fedtopløselige vitaminer som A, D, E og især vitamin K2. Disse er særligt vigtige for oplagringen af mineraler i tænderne (mineralisering). Vitamin K2 spiller en meget vigtig rolle i at fortælle kroppen hvor den bør oplagre de forskellige mineraler (i tænder og knogler) og hvor de ikke bør oplagres (i arterierne).

Kvinde der boerster taender

 

Hvorfor tror nutidens tandlæger at remineralisation ikke er muligt? Der er mange forskellige meninger omkring dette emne, hvilket kan skyldes indflydelsen fra tandpastaindustrien og kommercialiseringen af produkter til mundhygiejne.

I vores samfund i dag findes fedt traditionelt i smør, pølser, bacon, fisk og skaldyr osv. Så hvis du gerne vil opretholde en sund vægt, er du nødt til at spise sundt. Hvis du gerne vil have stærke, sunde tænder som er rige på mineraler, bør du reducere brugen af kommerciel tandpasta og mundskyl og vælge at bruge naturlige eller hjemmelavede opskrifter i stedet.

Et naturligt mundskyllemiddel som remineraliserer, styrker og samtidig bleger du dine tænder

Selv hvis du køber et naturligt mundskyllemiddel bør du tjekke ingredienslisten, da det højst sandsynligt indeholder glycerin. Dit mål er at lave en jævn og homogen væske, men hvis du laver den for stærk, kan det faktisk forhindre remineraliseringsprocessen.

Som Dr. Ramiel Nagel beskriver i sin bog, kan det tage helt ned til 30 dage at fjerne tændernes naturlige emalje helt. Det hele kommer an på din kost (og hvilken type fedt du indtager), stressniveau, søvn, stofskifte og dit generelle helbred. Det er vigtigt at lave ændringer i din kost og dine daglige rutiner for at nedsætte nedslidningen af emaljen.

Vil du gerne have stærke tænder? Bliv inspireret af naturen. Vidste du, at dyr, som lever af råt kød, har perfekte tænder uden huller? Og at vores kødædende kæledyr kan de få huller i tænderne, hvis vi giver dem forarbejdet mad? Det samme sker for mennesker. Vi har brug for vores naturlige kost. Vi er altædende, så vi har brug for at indtage en bred vifte af forskellige madvarer, som er rige på næringsstoffer fra både planter og dyr.

Naturen har givet os det mest effektive hjemmelavede mundskyllemiddel til at holde vores emalje intakt og vores tænder fri for huller. Derfor er det vigtigt at have en kost som er rig på kalcium, fosfor og opløselige vitaminer og samtidig undgå forarbejdede fødevarer.

Sådan laver du dit eget blegende skyllemiddel

Ingredienser:

 • To tsk kalciumkarbonat i pulverform
 • En tsk xylitolkrystaller
 • 10 dråber koncentrerede flydende spormineraler
 • 10 dråber æterisk pebermyteolie
 • 5 dråber æterisk citronolie
 • 500 ml filtreret vand

Bland calciumkarbonatpulver og xylitol i en stor skål. Tilføj de flydende mineraler og æteriske olier. Tilføj vand og rør rundt. Hæld blandingen ned i en flaske eller glaskrukke. Luk låget tæt og ryst ingredienserne godt sammen i 30-60 sekunder indtil xylitolen er blevet opløst. Ryst godt hver gang før brug. Du kan opbevare mundskyllemidlet i køleskabet i op til to uger.

Kvinde der boerster taender

Hvorfor bruge disse ingredienser?

 • Kalciumkarbonatpulver: For at remineralisere tænderne.
 • Xylitolkrystaller: For at beskytte tænder og gummer.
 • Koncentrerede flydende spormineraler: For at remineralisere tænderne.
 • Æterisk pebermyteolie: For smag og frisk ånde
 • Æterisk citronolie: For hvidere, blankere tænder

Det skal du kigge efter i hjemmelavede mundskyllemidler

 1. Det bør indeholde mint. Nogle mennesker bruger andre æteriske olier, som f.eks. eukalyptus, som også kan være et godt alternativ. Frisk ånde er meget vigtigt.
 2. Der skal være noget sødt. Dette betyder ikke at mundskyllet skal være fuld af sukker (det ville bare skabe endnu flere huller), men det bør være sødt nok til at det smager godt.
 3. Det skal remineralisere. Spyt renser vores tænder og giver dem de mineraler, som de taber når vi spiser, drikker, ryger cigaretter osv. Så et godt mundskyllemiddel bør indeholde mineraler som kan hjælpe spyttet med at gøre sit arbejde.
 4. Det skal være blegende. Du vil gerne have et skinnende hvidt smil men uden at bruge kemiske blegemidler!
 5. Det skal beskytte mod huller. Du er nødt til at rense dine tænder og kindtænder for alle de madrester, som kan sidde fast i dem.
 6. Det bør være naturligt. Dette betyder at vi er nødt til at lave det derhjemme. Brug den opskrift, som vi har beskrevet ovenfor og få bedre resultater end dem, du får fra de tandpasta og mundskyllemidler, som du kan købe i butikkerne.

Har du brug for at blege dine tænder?

Det kan interessere dig ...
Naturprodukter der giver dig hvide tænder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturprodukter der giver dig hvide tænder

Et hvidt smil kan få en til at se meget attraktiv, sund og ung ud. I denne artikel faar du naturprodukter der giver dig hvide tænder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Conrads G, About I. Pathophysiology of Dental Caries. Monogr Oral Sci. 2018;27:1-10. doi: 10.1159/000487826. Epub 2018 May 24. PMID: 29794423.
 • Price WA., Nueva luz sobre la causa y prevención de la caries dental y de otros procesos de degeneración. Revista mensual de cirugía y prótesis dental, 1934.
 • Neel EAB., Aljabo A., Mudera V., Demineralization-remineralization dynamics in teeth and bone. International Journal of Nanomedicine, 2016.
 • Gargouri W., Zmantar T., Kammoun R., Kechaou N., et al., Coupling xylitol with remineralizing agents improves tooth protection against demineralization but reduces antibiofilm effect. Microbial Pathogenesis, 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.