Sådan lindrer du symptomerne på slidgigt

Hvis du ønsker at mindske smerter fra slidgigt, kan du udføre nogle særlige øvelser og give dig selv massage med æteriske olier, hvis gavnlige egenskaber vil hjælpe med at lindre smerten. Du bør også sørge for at hvile dig.
Sådan lindrer du symptomerne på slidgigt

Sidste ændring: 26 august, 2022

Slidgigt er en degenerativ ledsygdom, der får brusken til at blive slidt ned. Denne lidelse kan holde dig fra daglige gøremål, hvilket er frustrerende og invaliderende. Denne sygdom angriber primært ledbrusk der begynder at miste masse, og påvirker næsten altid hænder, knæ, hofter og ryg. Læs videre for at finde ud af, hvordan du lindrer symptomerne på slidgigt, på en naturlig måde.

Hvad er symptomerne på slidgigt, og hvem kan lide af det?

I modsætning til almen tro, så påvirker slidgigt ikke kun de ældre; enhver person kan udvikle slidgigt, uanset deres alder, selvom det helt sikkert er mere udbredt blandt ældre mennesker, og er hyppigere hos kvinder og personer med en genetisk prædisposition.

Et af de mest frygtede symptomer på slidgigt er smerter, der først opstår når patienten laver en hurtig bevægelse, der forårsager leddene til at trække sig sammen. Denne smerte aftager normalt med hvile, men som slidgigt fremskrider, kan det blive mere intenst og hyppigt. Patienter der lider af slidgigt, kan også være i stand til at bevæge sig normalt rundt, og har tendens til at lide af progressiv deformation af det angrebne led.

Hvordan kan jeg forhindre slidgigt og smerter i hjemmet?

Mennesker med slidgigt skal absolut gå til lægen for at få en korrekt diagnose og passende behandlingsplan. Men der er også et par vigtige ting du kan gøre derhjemme for at lindre symptomerne på slidgigt, selvom vi anbefaler at følge disse tips med lægeligt tilsyn.

Hold din kropsvægt i balance

Person der staar paa en vaegt

Fedme er en af årsagerne til denne sygdom; plus, det får slidgigt til at udvikle sig hurtigere. Hvis du er overvægtig eller svært overvægtig, men du lider af denne sygdom, er det afgørende at du taber dig. Du skal ikke følge en super streng kur eller sulte dig selv; en varieret, sund kost med et lavere kalorieindhold er nok.

Varm og kold terapi

Generelt er varme mere effektiv til behandling af symptomer på slidgigt, men nogle gange kan koldt være endnu bedre. For at bruge denne form for terapi, anskaf et par varme håndklæder og placer dem på det område hvor du oplever smerte. Denne terapi vil bidrage til at lindre smerter og afslappe dine muskler. Hvis dine led som er ramt af slidgigt er hævede, bør du anvende håndklæder lagt i blød i koldt vand.

Medicin

Medikamenter

Medicin bør altid kun anvendes under lægeligt opsyn, fordi kun en læge kan afgøre hvilken behandling der er mest relevant for din tilstand. Der er en række af analgetika, antiinflammatoriske geler, cremer, lokale infiltrationer og lægemidler på markedet, som har til formål at holde slidgigt fra at udvikle sig, samtidigt med at lindre dens symptomer. Men undgå selvmedicinering og tal med en læge før du søger nogen af de ovennævnte behandlinger.

Øvelser

Selvom øvelser kan synes smertefulde for mennesker der lider af slidgigt, er sandheden, at det er meget nyttigt at lave specifikke øvelser der kan lindre  symptomerne på slidgigt. Det kan intensivere dit slidgigtsproblem og gøre dig afhængig af andre, hvis du hele tiden ligger stille. Derfor er det godt at udføre let fysisk aktivitet såsom at , cykle eller svømme. Du kan også tale med en træner for at udvikle et personligt træningsprogram, der er designet til at beskytte og styrke dine led.

Hvile

Kvinde der laeser paa en sofa

Hvis du oplever intens smerte, er det bedste du kan gøre at sætte dine aktiviteter på hold og hvile. Vi anbefaler vekslende perioder mellem aktivitet og hvile i løbet af dagen.

Fodtøj

Hvis du lider af slidgigt i ryg, hofte eller knæ, så er det meget vigtigt, at du bruger sko med tykke såle, der vil absorbere støddet når din fod rammer jorden, når du går. Undgå at bruge høje hæle. En anden mulighed er at bruge indlæg eller silikoneindlæg, begge kan købes i større skobutikker.

Massage

Person der faar haandmassage

For at lette smerten som slidgigt forårsager, anbefaler vi også at give dig selv lidt massage på det påvirkede område, men uden at lægge for meget pres på. Her er nogle få produkter du kan bruge til din massage:

  • Ingefærolie
  • Rosmarinolie
  • Eukalyptusolie
  • Arnikaolie

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.