Du bør kende forskellen mellem gigt, slidgigt og osteoporose

Selvom alle kan komme ud for dem, er det interessant, at de degenerative sygdomme som gigt, slidgigt og osteoporose, normalt påvirker kvinder mere. Lær om forskellene mellem dem og hvordan man kan forhindre dem!
Du bør kende forskellen mellem gigt, slidgigt og osteoporose
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Gigt, slidgigt og osteoporose er ikke det samme. De personer, der har disse lidelser, ved det godt allerede. Det er dog let for andre at forveksle dem. Der er tale om meget almindelige medicinske virkeligheder blandt befolkningen i dag. En ting, som gigt, slidgigt og osteoporose har til fælles, er, at de påvirker kvinder i større grad end mænd.

Det mest problematiske faktum er deres kroniske natur og det faktum at disse er degenerative sygdomme uden en effektiv behandling. Der er dog medicin, der forbedrer symptomerne. Derudover er der terapier til at reducere betændelse, følelsesløshed eller smerte. I dagens artikel ønsker vi at forklare forskellene mellem disse tre lidelser, så du forstår dem lidt bedre.

Slidgigt er den mest almindelige

Mellem slidgigt og osteoporose er slidgigt den mest almindelige. Dette er en sygdom, der stammer fra degenerering af brusk.

Husk at brusk er et væv der dækker enderne af dine knogler. Det hjælper dem med at bevæge sig uden at røre hinanden. Smerten opstår dog normalt, når personen ligger ned eller er i ro.

Når dit brusk mister sin styrke eller kvalitet, kan dette forårsage friktion, smerte og betændelse.

Slidgigt er meget almindeligt i hofter, knæ og ankler (ethvert sted, som understøtter kroppens vægt).

Desværre er der ingen medicin mod denne lidelse. Du kan bremse sygdommens progression, men du kan ikke stoppe det helt.

Hvis du ikke har slidgigt og vil forhindre det, er det en god ide at dyrke let motion og undgå at blive overvægtig.

Du bør også indtage en afbalanceret kost, der er rig på vitamin C, da dette virker som en forløber for produktionen af ​​kollagen.

Ikke desto mindre, hvis slidgigt allerede er en del af dit liv, skal du være sikker på, at du aldrig mangler en dosis C-vitamin eller mineraler som calcium og fosfor, magnesium, silicium og svovl.

Gigt er ikke et spørgsmål om aldring

Alle kan få gigt, slidgigt og osteoporose.

Tro det eller ej, gigt udvikler sig ikke gennem årene. Derudover er det ikke en sygdom, der er sikker på at opstå, når du kommer op i årene.

Selv om der er mange forskellige former for gigt, kan denne sygdom forekomme hos børn og personer, der fører en aktiv livsstil, atleter og mennesker, der udfører intense eller krævende aktiviteter på arbejdspladsen.

Gigt (og slidgigt og osteoporose) kan have en række oprindelser:

  • Immunsystemet: Dit immunsystem kan angribe dine synoviale membraner (det lag af væv, der sidder på indersiden af ​​dine led).
  • Post traumatisk oprindelse: Dette sker, når du har været ude for en ulykke eller har udført gentagne bevægelser (arbejde på computeren kan for eksempel fremskynde processen).
  • En opbygning af krystaller fra urinsyre kan også føre til gigt.

Gigt har tendens til at forekomme med kontinuerlig og intens smerte. Mens mennesker med slidgigt vil finde lindring, når de er i ro, har gigt tendens til at have mere vedholdende smerte.

For at forhindre gigt, skal du følge en diæt, der er rig på calcium, omega-3 fedtsyrer og omega-6 fedtsyrer. Derudover, skal du sørge for at få moderat fysisk aktivitet. Brug også din tid udenfor, få nok sollys til at syntetisere D-vitamin.

Osteoporose er meget almindelig blandt kvinder

slidgigt og osteoporose er begge trælse sygdomme.

Osteoporose er en systematisk, kronisk og svækkende sygdom, der påvirker knoglerne.

Det er almindeligt, at der går mange år, hvor man er uvidende om dets forekomst, indtil du pludselig kommer ud for et brud for tilsyneladende ingen grund. Dette er en meget vanskelig virkelighed for dem der lider af det.

Husk på, at dine knoglers væv konstant fornyes, danner nye strukturer og skifter gamle væv.

Til tider, men og ofte i overgangsalderen er denne balance ændret.

Du holder op med at danne nyt væv, der er stærkt. Over tid mister du knogletæthed, hvilket øger risikoen for brud.

Med osteoporose bliver knoglerne mere porøse, især omkring håndledene, hofterne og hvirvlerne.

For at behandle denne sygdom vil kosttilskud, der er rige på calcium og C-vitamin, hjælpe dig.

Hvis din læge anbefaler det, er bisphosphonater meget nyttige for at lade calcium komme ind i knoglevævet og hjælpe det med at regenerere.

Et interessant faktum er, at der i de senere år er kommet noget medicin på markedet, der er lavet med monoklonale antistoffer. Disse anvendes igennem et nåleprik og kan markant forbedre livskvaliteten hos patienter med slidgigt og osteoporose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Acosta Hernández Reinaldo R.. ¿Artritis o artrosis?. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2008  Sep [citado  2018  Dic  12] ;  24( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252008000300001&lng=es
  • Hermoso de Mendoza M.T.. Clasificación de la osteoporosis: Factores de riesgo. Clínica y diagnóstico diferencial. Anales Sis San Navarra  [Internet]. 2003  [citado  2018  Dic  13] ;  26( Suppl 3 ): 29-52. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000600004&lng=es.
  • Noa Puig Miriam, Más Ferreiro Rosa, Mendoza Castaño Sarahí, Valle Clara Maikel. Fisiopatología, tratamiento y modelos experimentales de artritis reumatoide. Rev Cubana Farm  [Internet]. 2011  Jun [citado  2018  Dic  12] ;  45( 2 ): 297-308. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152011000200014&lng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.