Skru op for smagen på dine grøntsagsretter med disse tips

Glem ikke, at madlavning er en kunst der involverer frihed, kreativitet, kærlighed og engagement. Hvis du beslutter dig for at prøve flere dristige kombinationer for grøntsager og andre typer fødevarer, kan du gøre det.
Skru op for smagen på dine grøntsagsretter med disse tips

Sidste ændring: 07 december, 2018

Skru op for smagen på dine grøntsagsretter, læs med her! Madlavning er aldrig en nem opgave. Derudover er det en udfordring i sig selv at forsøge at opbygge smagen af en ret for at gøre den fornøjelig for hvert familiemedlem, især når det gælder grøntsagsretter.

Lad os ikke glemme, at den måde, menneskekroppen genkender smag på, er forbundet med den smag, som fødevarer har. Derfor er smagen af mad, hvad der giver os følelsen af fornøjelse, når vi spiser den.

Men med grøntsager er det en anden historie. Måske er modviljen mod denne fødevaregruppe vokset fra at associere det med hvad vores mor gav os at spise og med hvad vores mund har måttet stå igennem

Skru op for smagen på dine grøntsagsretter

Ligegyldigt hvad årsagen er, så er mange mennesker ikke fans af grøntsager. Men hvordan man tilbereder maden, kan gøre en stor forskel.

Her er en liste over nogle gode tips at prøve, når du er i køkkenet.

Mange forskellige groentsager

Saltet, sødt, bittert, krydret: Alt er muligt

Alle kan fortælle dig, at grøntsager er vidunderlige for dit helbred.

Men det bringer et andet spørgsmål op: Hvorfor er det så svært at spise dem, hvis de er så vidunderlige?

Det har nok noget at gøre med de negative minder, som smagene producerer i vores mund.

Dette sæt små tips kan hjælpe dig med at nyde de udsøgte smage fra grøntsager.

Sød

Selvom du måske ikke tror på det, har de fleste grøntsager et højt sukkerindhold. Det varierer afhængigt af grøntsagen. Med andre ord er radiser og kål begge grøntsager, men de har ikke samme sukkerindhold. Desuden varierer sukkerindholdet efter, hvordan du forbereder grøntsagerne.

Derfor kan tør tilberedning som grilning eller stegning modvirke enhver bitter smag, som grøntsager kan have, fordi karamelisering af deres sukker intensiverer deres smag.

Hvis grøntsagerne er belagt med olie, opstår der noget, der er kendt som “Maillard effekten”.

Den varme olie fordamper hurtigt overfladeens fugtighed. Som følge heraf slutter vi med blødere grøntsager med et fantastisk udseende.

Samtidig er deres smag dejlig og sød, og de danner gode akkompagnementer til andre ingredienser.

Saltet

Kvinde der haelder noget salt

Nu er vi ved at bevæge os ind på mere præferencemæssige grunde: Hvordan folk krydrer deres mad har tendens til at afhænge af deres kultur.

For eksempel er det i Indien almindeligt at anvende krydderier, der er stærkt (karry, hvidløg, purløg, sojasovs, peberfrugter) for at give mad en karakteristisk smag.

Men hvis du er den type person, der elsker at bruge salt, når du krydder grøntsager, skal du vide, hvordan du bruger det:

  • Med svampe, koriander, hvidløg eller løg skal du måle, hvor meget salt du bruger. Disse ingredienser kan miste deres smag og brug af for meget salt ville derfor være kontraproduktivt.
  • På den anden side er der 100% anbefalet til brug i mere søde retter og på sødere ingredienser som squash eller palmelilje.

Det er et spørgsmål om at teste, om smagene er helt rigtige eller ej.

Bitter

Selv om det kan komme som en overraskelse for dig, så er en bitter smag mere nyttig for dine retter, end du nogensinde kunne forestille dig. Takket være de unikke elementer i deres bitre karakterer står de i kontrast til de søde smage.

Pebermynte parret med ærter eller ærter og kartofler eller persille i salatretter med en sød dressing er nogle indlysende eksempler.

Desuden er spidskommen et perfekt match for ristede gulerødder.

Krydret

Tomater, groen chili, hvidloeg

Før du bruger dette tip, skal du altid huske, at over-krydning af dine retter har tendens til at være kontraproduktivt for dit helbred.

Det er dog kun rimeligt at fremhæve igen, at hvis du kan kontrollere, hvor ofte du bruger det, så kan et simpelt krydderi fremhæve visse fødevarer gennem deres stærke og eksotiske smag.

Den mest kendte stærke grøntsag er chili peber. Denne lille ingrediens giver en tydelig følelse og reaktion i smagsløgene.

Parret med andre grøntsager, giver de dine retter en fabelagtig blanding af smagsnuancer.

Syre

Grøntsager indeholder sjældent den surhed, som vores ganer nyder.

Vi ved dog, at alt er muligt i køkkenet. Hvis du vil tilføje et syrligt touch til dine grøntsagsretter, er citron (som er en frugt) din bedste allierede.

Selvom det er en stænk af saft til at give din ret lidt fugt, vil resultatet altid være gavnligt.

Det er almindeligt at bruge dette syrlige trick i salater, og det er næsten altid behageligt for alle ganer. Ligesom det er tilfældet med olivenolie, eddike eller sennep, så er det et spørgsmål om smag.

Glem ikke, at madlavning er en kunst der involverer frihed, kreativitet, kærlighed og engagement.

Hvis du beslutter dig for at prøve flere dristige kombinationer af grøntsager og andre typer af fødevarer, kan du gøre det.

Hvor tit laver du grøntsagsretter?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.