7 symptomer på endometriose som man bør kende

Det er vigtigt at lære at gendkende symptomerne på endometriose for at kunne få en tidlig diagnose og undgå større komplikationer, der med tiden kunne skade en overordnede helbred
7 symptomer på endometriose som man bør kende

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Kvinder i den fødedygtige alder kan blive ramt af endometriose. Det kan endda ramme en pige, der kun lige har fået sin første mentruation. I dagens udgave snakker vi om 7 symptomer på endometriose som man bør kende.

De mest alvorlige symptomer opstår i alderen mellem 25 og 35 år. Denne sygdom har ingen endelig kur, men der er bestemte behandlinger, som kan forbedre ens livskvalitet.

Fysisk bevægelse og at følge en sund kost er essentielle ting, der kan sikre, at en medicinsk behandling vil være effektiv.

Udover væksten og udviklingen af endometriosevæv i æggestokkene og de omkringliggende områder, så har endometriose også andre symptomer, der kan indikere, at det er på tide at gå til en gynækolog.

Meget smertefulde menstruationer

I mange tilfælde er menstruationssmerter, der er værre end normalt, et af de første symptomer på endometriose.

Du husker måske, at denne sygdom er forårsaget af tilstedeværelsen af celler, som udgør det inderste lag af slimhinden på livmoderen, som er kendt som endometriet. Ved endometriose kan disse celler også findes udenfor livmoderen og tæt ved æggestokkene, blæren og tarmene.

Når man har sin menstruation og mister slimhinden fra livmoderen, så udskilles den vaginalt. Kvinder, der har endometriose, oplever en blødning og betændelse alle steder, hvor der er endometriosevæv. Det foråsager endnu mere smerte.

Nogle gange har smerten ingen åbenlys årsag. Du ved sikkert allerede, at menstruationssmerter er en del af livet for mange af os. Alligevel bør man være opmærksom, hvis man går igennem en menstruation, der er mere smertefuld end normalt.

Beskriv dine symptomer overfor din gynækolog for at få analyseret årsagerne og få vejledning til den bedste behandling.

Ønsker du at vide mere? Læs: Disse 7 faktorer kan føre til livmoderhalskræft

Smerte under samleje

Mand der kigger paa sin partner der tager sig til hovedet

Fordi endometriose kan påvirke flere organer i underlivet, så kan enhver form for seksuel kontakt med et berørt område forårsage smerte. Der er få kvinder, der er klar over dette symptom. Mange vil i stedet frygte, at der er noget andet galt med dem, når de mærker denne smerte.

Prøv altid at husk på, at sex kun bør forårsage nydelse – aldrig smerte. Hvis man mærker en smerte, er det fordi, noget ikke er helt rigtigt. Få kvinder formår dog at forbinde dette symptom med endometriose.

Hvordan kan man vide, om det virkelig er forbundet med denne sygdom? Hvordan ved man, om ens ubehag er normalt?

Nogle af de karakteristiske træk ved smerten forbundet med endometriose er som følgende:

  • Cyklisk smerte.
  • Smerten er meget intens.
  • Den øges gradvist.
  • Den er lignende den smerte, man mærker under sin menstruation.
  • Der er kun en lille bedring ved brug af almindeligt smertestillende.

Infertilitet

Et andet symptom på endometriose, der ikke er særlig kendt, er, at det kan forårsage problemer med at blive gravid. Mange kvinder, der er ufrugtbare, finder ud af, at de har endometriose.

Forbindelsen er forårsaget af forhindringen, som endometriosevævene udenfor livmoderen skaber.

Kronisk betændelse i underlivet kan afholde fosteret fra at sætte sig fast i livmoderen. Hvis dette er årsagen til din infertilitet, kan det heldigvis kureres med den rigtige behandling.

Man vil få brug for tålmodighed og en god mængde kontrol. Vær sikker på, at du går til din gynækolog og følger alle de vejledninger, de giver dig vedrørende medicin og planlægning.

Tarmproblemer og smerte under menstruation

Kvinde der ligger med en varmepude

På grund af tarmenes placering i underlivet, bliver de ofte påvirket af endometriose.

I løbet af ens menstruation kan de endometriske skader på ens tarme forårsage betændelse og smerte. Det kan også forårsage de følgende symptomer:

  • Luft i maven
  • Oppustethed
  • Meget kraftige kramper
  • Blodigt afføring
  • Tarmobstruktion ved alvorlige tilfælde

Hvis man bemærker et af disse symptomer, så gå til en læge med det samme. De vil undersøge nogle mulige problemer og henvise til den korrekte specialist.

Smertefuld vandladning

Ligesom ens tarme er blæren også placeret i underlivet, som er påvirket af endometriose. Man vil måske opleve de følgende symptomer, når man har sin menstruation. Man vil måske opleve mere smerte under vandladning eller endda finde blod i sit urin.

I alvorlige tilfælde kan endometriose påvirke urinlederne, som er dem, der fører ens urin fra nyrerne til blæren. Det kan endda også påvirke ens nyrer.

Kronisk smerte i underlivet

Kvinde der sidder paa sin seng med mavesmerter

Som vi forklarede i starten, kan symptomerne på endometriose indkludere flere organer i underlivet og udvikle sig over mange år. Som tiden går, vil man måske begynde at opleve en vedvarende smerte, ikke blot når man har sin menstruation.

Denne tilstand er kendt som en kronisk smerte i underlivet, og det kan have en seriøs indvirkning på livskvaliteten hos patienten. Det skyldes, at det påvirker ens professionelle, personlige og seksuelle liv.

Vær opmærksom på symptomer på endometriose

Som det sidste så udskyd ikke tingene til i morgen, hvis du kan gøre det i dag. Hvis du bemærker et af disse symptomer, så stol på din intuition og søg behandling.

Hvis du venter for længe, vil du måske opleve, at det påvirker dine daglige aktiviteter.

Udover dette kan man risikere ens fremtidige helbred, hvis man ikke lytter til det, som ens krop prøver at fortælle en. Stil dig ikke tilfreds med blot at behandle smerten og ubehaget.

Det er bedre at angribe det reelle problem fra starten for at undgå, at det bliver værre.

Har du symptomer på endometriose?

Det kan interessere dig ...
De fire mest almindelige menstruationsproblemer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De fire mest almindelige menstruationsproblemer

Menstruationsproblemer er meget almindelige. Her er fire af de mest almindelige menstruationsproblemer. Lider du mon også af en eller flere af dem?